Gå til innhold
Ballebro Færgekro

Ferie på badehotell – som på TV?

Foto: VisitSønderborg

Den danske TV-serien Badehotellet har tatt både Danmark og Norge med storm. Hvis du er en av de mange som har sett serien og drømt deg bort til sommersol, duvende sandstrender og fordums badehotellsidyll, så kan du få drømmen din oppfylt på et av de mange flotte badehotellene i Danmark.

Den danske TV-serien "Badehotellet" utspiller seg på det fiktive Andersens Badehotel, og serien har som nevnt blitt en kjempesuksess i både Danmark og Norge. I serien følger vi badehotellets stamgjester og ansatte i mellomkrigstidens Skagen, og skildringen av det vakre danske kystlandskapet og det idylliske badehotellet har gjort at ennå flere nordmenn har fått øynene opp for badehotellsferie i Danmark.

Strand i Hirtshals, Nordjylland

Bilde:Robin Skjoldborg

Opplev stemningen fra Badehotellet

Den populære danske serien har rullet over skjermen siden desember 2013, og teller nå hele seks sesonger. Første sesong av Badehotellet foregår i 1928, og her blir vi introdusert for det fargerike persongalleriet som vi følger i de neste sesongene. I seriens sjette og siste sesong er året 1939, så Badehotellet er satt til noen av de mest dramatiske årene i Danmarks og verdens historie. Men de storpolitiske kriser og den overhengende krigstrusselen påvirker i liten grad livet på Andersens Badehotel. Her har tiden sin egen rytme. Og det er faktisk ikke så langt fra sannheten. For badehotellene i Danmark har en lang historie, og var tradisjonelt et sted hvor travle bymennesker kunne glemme hverdagens bekymringer og slappe av i naturskjønne omgivelser. Og mange av de danske badehotellene har bevart den unike historiske atmosfæren, og en stemning preget av ro og idyll.

Løkken, badehuse på stranden

Bilde:Mette Johnsen

Besøk stedene hvor Badehotellet er spillt inn

Det meste av Badehotellet er en kulisse, og er faktisk spilt inn i et studio utenfor København, men Andersens Badehotel skal forestille å ligge i Skagen. Dette området helt i toppen av Danmark er kjent for sine langstrakte sandstrender og flotte, gamle badehoteller. Hvis du har fulgt med i den danske TV-serien, så har du helt sikkert også lagt merke til den vakre kystnaturen som omgir det fiktive badehotellet. Utendørsscenene er spilt inn ved Svinkløv i Jammerbugten, så du har faktisk mulighet for å gå i fotsporene til Badehotellets gjester og ansatte. Her ligger også Svinkløv Badehotel, som er vel verdt et besøk. Naturen i dette nordjyske området er dessuten helt unik, og preget av endeløse sandstrender, et åpent slettelandskap, dramatiske klipper og det vakre Vesterhavet. Så selv om Badehotellet ikke eksisterer i virkeligheten kan du oppleve den sjarmerende atmosfæren og vakre danske kystnaturen som serien tar utgangspunkt i.

Mad

Bilde:VisitDenmark

Lev som gjestene på Badehotellet

Det er ikke bare de mange intrigene, kjærlighetsdramaene og de flotte historiske kostymene som gjør Badehotellet til en så populær serie. Det er også den helt spesielle stemningen som serien skildrer. Historien om de danske badehotellene startet på slutten av 1800-tallet, da det fine borgerskapet i København begynte å valfarte til kysten om sommeren. De ønsket å nyte den vakre naturen langst kysten – men helst uten å gå ned på komfort. De historiske badehotellene er derfor ofte en blanding av rustikk enkelhet og fordums luksus, og denne unike stemningen preger fortsatt mange av badehotellene i Danmark. Stikkordene er avslapping, komfort og idyll. Så hvorfor ikke gjøre som Edward Weyse, ekteparet Aurland og grosserer Madsen og tilbring sommerferien på et dansk badehotell?

Share your wonders: