Fantastiske naturopplevelser i Danmark

Foto: Christian Faber

Danmark er kanskje lite (og flatt), men det betyr ikke at landet ikke er rikt på fantastisk natur som bare venter på å bli utforsket. I samarbeid med Naturstyrelsen har vi samlet 18 av Danmarks vakreste naturperler. Vi håper denne guiden kan gi deg inspirasjon til neste Danmarksferie.

Liste
Kart
Grenen bei Skagen in Nordjütland zwischen Dänischer Nordsee und Ostsee
Bilde: Mette Johnsen
01

Grenen

Rett nord for Skagen ligger Grenen, som er odden hvor Skagerak og Kattegat møtes. Kraften i dette møtet er så sterk at det faktisk er forbudt å bade ved Grenen. Det er allikevel tillatt å dyppe tærne i det grunne vannet, og stå med en fot i hvert hav. I tillegg kan du spotte søte seler som er så vant til mennesker at de ikke har noe imot å hvile seg på stranden blant de mange besøkende. 

 

Les mer
Kitesurfer at Jammerbugten, Denmark
Bilde: VisitDenmark
02

Jammerbugten

Nyt den imponerende utsikten fra Bulbjerg, Danmarks eneste fuglefjell. Her kan du oppleve ett av få steder i Danmark hvor fuglene lager reir direkte på klippene. På en klar dag kan du se Jammerbugten og Vigsø Bugt som strekker seg fra Hansholm i vest til Rubjerg Knude i nord. Fortsetter du oppover kommer du til slutt til Rubjerg Knude Fyr, som er det høyeste punktet på sanddynen Lønstrup Klint. 

Les mer
Rubjerg Knude Lighthouse in front of blue sky, North Jutland in Denmark
Bilde: © Mads Gregersen
03

Rubjerg Knude

Like ved Lønstrup finner du massive og imponerende Rubjerg Knude, som ligger 90 meter over havet og bare fortsetter å vokse. Naturen her er utrolig vakker, med sanden og havet som en dramatisk påminnelse om at flere meter av sanddynen blir spist av havet hvert år. Rubjerg Knude Fyr er en populær turistattraksjon som sakte men sikkert blir slukt av sanddynene og vitner om menneskets kamp mot naturen. 

Les mer
04

Fur

Knude Cliff, Fur, Limfjorden
Bilde: Niels Thye
04

Fur

På den 22 kvadratkilometer store øya Fur i Limfjorden kan du oppleve et variert og veldig spesielt landskap. Området kjennetegnes først og fremst av bakker og bratte skråninger ned mot havet. Fur er også kjent for sin merkelige leire, skapt av gammel havbunn som inneholder fossiler fra fisker, insekter, krabbedyr og planter. 

Les mer
Woman in Rold Forest in autumn, Himmerland, North Jutland
Bilde: Dennis Lundby
05

Rold Skov

Rold Skov er Danmarks nest største skog og dekker et areal på 80 kvadratkilometer. Rold Skov er kjent for sin store, tette bestand av gamle grantrær, men du finner også bøketrær - og et småskummelt område kallt Trollskogen her. Sistnevnte har fått navnet sitt på grunn av de mange krokete og rare bøketrærne i området. 

Les mer
Kids biking in Mols Bjerge National Park, Djursland
Bilde: Jonas Togo
06

Mols Bjerge Nasjonalpark

Den sydligste delen av Djursland er et av Danmarks mest kuperte og varierte landskap, med store bølgende bakker. Her kan du oppleve mange ulike naturtyper, som sletter, skoger, myrer, beitemarker og enger. Det vekslende landskapet gir også et godt livsmiljø for mange ville vekster og dyr.

Les mer
Råbjerg Mile in North Jutland
Bilde: Christian Faber
07

Råbjerg Mile

Råbjerg Mile er en 35-40 meter høy vandrende sanddyne, som ser ut som en "miniørken". Området ble formet på 1500-tallet, da store forflytninger av sand dominerte landskapet. Sporene etter sanddynen kan sees helt tilbake til Råbjerg Stene.  

Les mer
Lille Vildmose
Bilde: VisitMariagerFjord
08

Lille Vildmose

Lille Vildmose er den største intakte nedbørsmyren i Vest-Europa, og også Danmarks eneste store nedbørsmyr. Ettersom myren bare tilføres næring via regn og vind preges den av en spesiell flora, som kan oppleves til det fulle i Lille Vildemose. 

Les mer
Man standing at the  Borre Sø in the sunset, Silkeborg, Denmark
Bilde: Jakob Vingtoft
09

Søhøjlandet

Midt på Jylland, like ved Silkeborg, finner du Danmarks største skog og flere flotte innsjøer. Danmarks lengste elv, Gudenåen, knytter sammen mange av sjøene i området, og legger grunnlaget for et stort nettverk av gå- og sykkelstier langs vannkanten. I området finner du også Danmarks høyeste punkt, Himmelbjerget, på 147 moh. 

Les mer
Bilde: Nationalpark Vadehavet
10

Vadehavet

Vadehavet nasjonalpark er hjem til mer en 30 øyer, og er en av verdens alle viktigste områder for vannfugler. Her kan du oppleve det spektakulære naturfenomenet Sort Sol, som skapes når flere tusen stærer danner utrolige mønstre på himmelen om høsten og våren. Vadehavet er også perfekt for øyhopping, med flere spennende og unike øyer. Besøk blant annet Fanø, som er hjem til en av Danmarks aller koseligste småbyer, Mandø, som bare kan nås ved lavvann, samt Rømø, som byr på noen av Europas største strender. 

Les mer
The island Anholt in denmark
Bilde: Destination Djursland
11

Anholt

Den lille øya Anholt i Kattegat har et landskap som minner helt utrolig om en ørken. Du kan ta ferje til øya, hvor du kan vandre rundt blant store sanddyner og lange strender. Øya huser også en av Europas største og viktigste selbestander. Anholt er ett av Danmarks mest isolerte steder, og man kan virkelig merke frihetsfølelsen når man står der langt ute til havs.

Les mer
An aerial view of the island of Birkholm in the South Fyn archipelago of Denmark
Bilde: Simone Juul Borring
12

Det Sydfynske Øyhavet

Det Sydfynske Øyhavet er et populært område for seilere. Her finnes det mange bebodde og ubebodde øyer som er verdt et besøk, og man kan slappe helt av i fantastiske omgivelser. Øyene kan også nås med ferje fra Jylland og Fyn, og mange av dem er hjem til koselige små byer og havner. 

Les mer
Svanninge Bakker
Bilde: Lars Skaaning
13

Svanninge Bakker

Svaninge Bakker nordøst for Faaborg byr på svingende stier, hekker og sjarmerende bindingsverkshus. Fra toppen av bakkene har du en fantastisk utsikt mot sør og vest, hvor du kan se det Sydfynske Øyhav

Hjort i Jægersborg dyrehave
Bilde: © Kim Wyon
14

Dyrehaven

Jægersborg Dyrepark, 15 km nord for København, er en av de mest besøkte naturperlene i Danmark. Her kan du komme helt tett på rundt 2000 hjort som er så tamme at de knapt enser menneskene omkring seg. I parken finner du også verdens eldste fornøyelsespark, Bakken. 

Les mer
Tystrup-Bavelse lake in South Sealand, Denmark
Bilde: Destination SydkystDanmark
15

Tystrup-Bavelse Søerne

Landskapet rundt Tystrup-Bavelse Søerne byr på små åkre, bølgende bakker og store skoger - perfekt for en liten tur. To store isbreer møttes her for 15 000 år siden og smeltevannet skapte en elv, som i dag utgjør en idyllisk dal som elva Suså slynger seg langs.  

Les mer
The white cliffs of Møn are located south of Copenhagen
Bilde: Sascha Bendix
16

Møns Klint

De spektakulære krittklippene ved Møns Klint og den gamle bøkeskogen i området er blant de mest populære og mest besøkte naturperlene i Danmark. Utsikten er helt fantastisk, og hvis du tør kan du gå ned på stranden og plaske i det knallblå vannet. 

Les mer