Kunst, kultur og historie på Sønderjylland

Som grenseland og tidligere del av Tyskland er Sønderjylland risk på spennende historie, og her kan du blant annet oppleve ringriderfester og utforske krigsminner fra både 1.- og 2. Verdenskrig. Sønderjylland er også fult av spennende museer, uansett om du er interessert i moderne kunst, kultur eller historie

Det historiske grenseland

Historien er spessielt synlig i Sønderjylland, som er grenseland til Tyskland og har vært et viktig strategisk knutepunkt i Danmark. Området ble som en del av Tyskland hardt rammet under 1. Verdenskrig. Selv om Danmark ikke selv var en del av krigen tjenestegjorde 35000 Sønderjyder i den Tyske hær. Minnene etter krigen er fortsatt synlige, blant annet på Skærbæk og Haderslev, hvor tyskerne etablerte et forsvarsverk av bunkere.

Kunst og kultur i Sønderjylland

Du kan også oppleve kultur og historie i Koldinghus Slottsruin, som rommer flere spennende museer. På museet Trapholt, like utenfor Kolding, kan du nyte moderne kunst, kunsthåndtverk og spennende design. I Tønder kan du bestige byens gamle vanntårn, som er inrettet som et museum for byens egen Hans J. Wegner og hans berømte stoler.

Gamle slag og minner fra middelalderen

På museet Ribes Vikinger får du en fin opplevelse av datidens Ribe, og på Historiecenter Dybbøl Banke kan du høre om slaget mellom Danmark og Tyskland i 1864, hvor Danmark tapte Sydslevig. Museet på Sønderborg Slott belyser Sønderjyllands historie fra middelalderen til i dag, mens Frøslevlejerens Museum delvis er bygget rundt en tysk fangeleir fra 2. Verdeenskrig.

Ringriderfester

I Sønderjylland kan du også oppleve historien gjennom tradisjonelle ringriderfester, som er både rytter- og folkefester. I 2017 er det også 500 år siden Martin Luther satte i gang reformasjonen, noe som feires spessielt i Haderslev, som ble Lutheransk 10 år før resten av Danmark.

 

 

Share this page

Historisk guide

- Se en oppvisning i ringriding

- 1. Verdenskrig i Sønderjylland

- Delta i vægtervandring i Abenraa og Haderslev

- Økologisk landbruk og marked på Gram Slott

Historiesenter Dybbøl Bakke

Familieferie i Sønderjylland

I Sønderjylland er det tid og plass til alt, ta med familien på en historierik ferie fylt med flott natur, fart og moro - her venter enestående opplevelser for hele familien!