Lodbjerg Hede i Thy National Park, Nordjylland

Danmarks nasjonalparker

Foto: Susanne Worm

I Danmarks nasjonalparker kan du oppleve noe av landets vakreste og mest unike natur. Nasjonalparkene er åpne for alle året rundt, og de byr på mange aktivitetsmuligheter og opplevelser.

Liste
Kart
01

Thy Nasjonalpark - Danmarks største villmark

På Jyllands vestkyst ligger Danmarks første nasjonalpark. Området har blitt formet av århundrer med sanddrift der vinden skaper høye sanddyner. Bak sanddynene venter et vakkert og unikt myrlandskap med klare innsjøer, og enda lenger inne venter store skogområder. I Thy nasjonalpark kan du vandre, sykle, sanke bær og sopp, prøve stjernekikking, sove i shelter, og bade i innsjøer og i havet.

Les mer
02

Mols Bjerge Nasjonalpark - Danmarks Serengeti

På Djursland på det østlige Jylland ligger Mols Bjerge nasjonalpark, som er et av de mest varierte naturområdene i Danmark, med flere sjeldne dyre- og plantearter. Merkede sykkel- og turstier går gjennom parken, og langs kysten er det flere badevennlige strender. Mols Bjerges kjennetegn er det ekstraordinære istidslandskapet hvor mennesker har levd i årtusener.

03

Vadehavet nasjonalpark - UNESCO Verdensarv

Vadehavet er ét av verdens viktigste våtområder og har status som nasjonalpark, villt- og naturreservat, og siden 2009 som UNESCO Verdensarv. Det er stort og berikende - et sted fullt av opplevelser og kunnskap for alle - et unikt naturområde, enestående i Danmark, og med global betydning.

Skjoldungernes Land Nasjonalpark i Danmark
Bilde: Nationalpark Skjoldungernes Land
04

Skjoldungernes Land nasjonalpark

Denne nasjonalparken på Sjælland er oppkalt etter en legendarisk kongefamilie. Nasjonalparkens 170 km2 omfatter noen av Danmarks vakreste landskap. Du kan blant annet se forbi Roskilde Fjord med sin kystlinje, øyer og et enestående fugleliv eller begi deg inn i de store løvskogene på sykkel- og turstier og overnatte på en av campingplassene.

Person nyter soloppgangen ved Esrum innsjø, Kongernes Nordsjælland nasjonalpark, Danmark
Bilde: Daniel Overbeck - VisitNordsjælland
05

Kongernes Nordsjælland nasjonalpark

Denne nasjonalparken nord for København er Danmarks nyeste og nest største. Danmarks nest største innsjø, Esrum innsjø, ligger også her. Du kan også benytte anledningen til å krysse av for to opplevelser som står på UNESCOs verdensarvliste, nemlig Kronborg slott i Helsingør og Parforce jaktterreng som strekker seg over Dyrehaven og Gribskov skogsområder.