Gå til innhold

Eventyrbyen Odense

Foto: VisitFyn

I den verdenskjente eventyrforfatteren H.C. Andersens hjemby kan du kombinere historiske opplevelser og vakre gamle hus, med pulserende kultur, god mat, unike shoppingmuligheter og selvfølgelig masse dansk hygge.

En sjarmerende "liten storby"

Hvis du synes tanken om en sjarmerende kulturperle med vakre brolagte gater og fargerike gamle hus hører fristende ut, så bør du besøke Odense. Den fynske hovedstaden er ikke bare H.C. Andersens fødeby, det er også en av Danmarks eldste byer med sine mer enn 1000 år. Men Odense er også en moderne og pulserende mini-storby, rik på kultur, og med en spennende og levende bykjerne som tilbyr unike shoppingmuligheter og mange gode restauranter. Selvom Odense er Danmarks tredje største by hersker det en avslappet og hyggelig småbystemning her. Det er også en grønn by med hyggelige parker og elven Odense Å som snor seg gjennom byen. Visste du forresten at Odense er oppkalt etter Odin, den norrønne guden for krig, poesi og visdom? Det passer jo perfekt til et kulturelt og historisk knutepunkt som Odense.

Bilde:Rico Feldfoss

Historien møter det moderne i Odense

De sjarmerende brosteinsbelagte gatene i Odense innbyr virkelig til å rusle rundt og oppdage små sidegater, koselige kaféer og unike spesialbutikker. Her hersker det en avslappet og hyggelig stemning, som gjør at du kan suge til deg alt byen har å by på uten å bli forstyrret av mange turister. Når du har utforsket den historiske bydelen i Odense, anbefaler vi at du legger turen innom byens street food marked, Storms Pakhus. Matmarkedet ligger midt i hjertet av Odense, og her kan du slappe av i kule omgivelser og nyte deilig mat og drikke fra de 6 barene og 24 matbodene med mat fra hele verden. Odense har også et rikt uteliv med koselige små kafeer, live musikk og koselige og intime barer. Husk også å sette av tid til besøke det imponerende kunstmuseet, Brandts og den flotte Kunstbygningen Filosoffen. Hver august går også den populære Odenses Internationelle Filmfestival av stabelen - som en av de mange spennende kulturopplevelser som Odense har å by på. Den fynske hovedstaden er også full av arkitektoniske perler - både historiske og moderne. Utforsk Odenses spennende arkitektur her

Bilde: Café Fleuri
Bilde: Kim Wyon

Shop dansk design og lokale delikatesser

I Odenses sjarmerende sentrum byr gågatene Kongensgade og Vestergade på det meste man kan ønske seg av butikker. Her finner du både merkevarer, high-street butikker og varehuset Magasin. I de hyggelige sidegatene Vintapperstræde, Klaregade, Pogestræde og Brandts Passage finner du også flere små designbutikker og spesialforretninger som tilbyr et godt utvalg av alt fra dansk design og interiør, til internasjonale merker og kunstartikler. Nørregade er et must på enhver shoppingtur i Odense. På denne koselige gaten i den historiske delen av Odense, finner du en rekke forskjellige delikatessebutikker og små koselige kaféer. Trenger du en shoppingpause er Café Fleuri helt perfekt. På denne sjarmerende lille kaféen kan du nyte deilig økologisk mat og kaker - og ikke minst en superhyggelig stemning. Tar du turen videre til Overgade og Nedergade kan du gå på skattejakt blandt små antikvariater og vintagebutikker. Og hver onsdag og lørdag forvandles området utenfor konserthallen til Fyns største markedsplass, hvor du blant annet finner ferske lokale produkter fra Fyns forskjellige gårder.

Markedsprofiler 2020

Bilde:Michael Flukowski & Sarah Moritz

Moderne arkitektur i historisk havneområde 

Odense Havn er en gammel industrihavn fra 1800-tallet, men siden dengang har det skjedd store ting i Odense. I dag er havneområdet et virkelig spennende område, hvor du kan nyte byens yrende kulturliv i stilige omgivelser. Mye av den gamle arkitekturen er bevart, og dette møtet mellom historiske byggverk og moderne arkitektur gir området et helt unikt og utrolig kult preg. Du kan også kjøle deg ned i det flotte Havnebassenget - et urbant og helt gratis svømmebasseng, komplett med skifterom og sauna. Og etterpå kan du nyte deg noe godt å spise og drikke på en av de koselige kaféene og restaurantene på havnen. 

H. C. Andersen street art in Odense, Fyn
Bilde: VisitOdense
A rendering of the gardens and exterior of the Hans Christian Andersen museum in Odense, Denmark
Bilde: Hans Christian Andersen Museum

Gå i H.C. Andersens fotspor 

Odense er kanskje aller mest kjent for å være H. C. Andersens fødeby. Den verdenskjente forfatteren satte Danmark på kartet med sine fantastiske eventyr fra 1800-tallet, og som seg hør og bør er Odense veldig stolte av sitt verdensberømte bysbarn. På det flotte nyåpnede museet H.C. Andersen Hus kan du få et spennende innblikk i hvordan forfatteren var som person, hva slags verden han levde i, og hva som inspirerte hans fabelaktige eventyr. Her kan du også besøke det lille gule huset som var H. C. Andersens barndomshjem, og gå i forfatterens fotspor på en guidet tur gjennom Odenses eldste og vakreste område. Ta en selfie med H.C Andersens statue i Eventyrhaven eller knips noen bilder av det dekorative og dramatiske 12 meter høye veggmaleriet av eventyrforfatteren ved Bangs Bode. Og fra 2021 kan du besøkedet nye H.C. Andersen Museum i Odense. Det splitternye (og kjempestore) museet er tegnet av den japanske arkitekten Kengo Kuma, og skal vi tro ryktene kommer både museet og selve bygningen kommer til å bli en helt eventyrlig opplevelse.

Bilde:VisitOdense

Opplev det historiske Odense 

Selvom Odense i dag er en moderne by, kan man overalt se spor av dens gamle og rike historie. Det kan man virkelig merke når man går gjennom de brosteinsbelagte gatene. Byens aner går helt tillbake til før vikingtiden, og byen kan derfor tilby en rik blanding av historiske attraksjoner. Besøk for eksempel den vakre Sankt Knuds Kirke, som er det eneste eksemplet på gotisk arkitektur i Danmark, eller opplev fortiden i en rekonstruert 1800-tallsby på friluftsmuseet Den Fynske Landsby. Odense ligger i hjertet av Danmarks grønne øy, Fyn, hvor de kongelige og adelige har boltret seg opp gjennom historien. Dette vitner de mange majestetiske slottene på Fyn vitner om. Faktisk så finnes det hele 127 herregårder og slott på Fyn, og det eventyrlige Egeskov Slot med sin prisvinnende slottspark, er nok det mest kjente av dem. Slottet ligger ikke langt fra Odense, og bør definitivt settes på din må-se liste.

Bilde: VisitOdense
Cycling, Odense, Fyn
Bilde: Daniel Villadsen Photography

Odense til fots og på sykkel

Odense er en grønn by, med hyggelige parker og vakker omkringliggende natur. Så hvis du er glad i å gå på tur eller sykle, så er det perfekt å holde aktiv ferie i Odense. Visste du for eksempel at du (nesten) kan sykle gjennom hele Storodense uten å møte en eneste bil? Odense er nemlig er Danmarks sykkelby nummer 1, og byr på mer enn 550 km med flotte sykkelstier som snor seg gjennom naturskjønne områder langs elver og på nedlagte jernbaneskinner. Odense og Fyn byr dessuten på utallige flotte muligheter for deg som foretrekker beinene framfor sykkelen - uansett om du foretrekker urbane omgivelser eller mer øde natur. Du kan finne mer inspirasjon til hvordan du får en aktiv og grønn ferie i Odense, og lese mer om byens mange grønne lunger her

Les mer her!

Storms Pakhus Street Food Odense
9 ting du bare kan gjøre på Fyn!
Friends with bikes overlooking the water on the island of Ærø, Denmark
Nyt livet på eventyrøya Fyn

Share your wonders: