Gå til innhold

Nyt livet på eventyrøya Fyn

Foto: Michael Fiukowski & Sarah Moritz

Eventyrøya Fyn inviterer på kjærlighetsferie med idyll, avslapping og romantikk. Bare en togtur fra København venter et magisk øyrike med frisk havluft og fantastisk natur, sjarmerende fynske kroer og eventyrlige slott, samt småbyidyll og lokale delikatesser. 

Sykkelferie på Fyn

Fyn kalles gjerne "Bike Island" fordi øya har mer enn 1200 km med markerte sykkelstier, som veksler mellom flate stier langs havet og landeveier som bukter seg mellom gule kornåkre, skoger og idylliske landsbyer. Det flate landskapet er perfekt for en sykkelferie, som enkelt kan kombineres med både øyhopping og deilige måltider på en av de mange små kroene langs veien. Sykkelferie på Fyn byr på oppdagelsesferd i variert terreng, og øya er faktisk så godt tilrettelagt for turister at den har blitt kåret til "bike region" av selveste Union Cycliste Internationale. Uansett om du foretrekker fart og spenning med mountain bike eller en rolig sykkeltur i godt selskap, så har Fyn noe for deg. Les mer om hvorfor Fyn er det perfekte stedet for en sykkelferie her

Heartland Festival på Egeskov slott

Bilde:Peter Kirkegaard - Heartland Festival

Magiske opplevelser på Egeskov Slot 

Sett Egeskov Slot høyt på listen over må-se attraksjoner på Fyn! Det majestetiske slottet fra 1554 er som tatt ut av et eventyr - med sine høye tårn, vindelbro og store borggård. Og den enorme slottshagen er en opplevelse for seg! Egeskovs slottshage regnes som en av de mest spektakulære i verden, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. I den vakre hagen går labyrinter på kryss og tvers, og her finner man avslappende hengekøyer og mange muligheter for piknikk på gresset. Bli klokere på vakre Egeskov Slot her. Slottet er åpent for publikum hele året, og det arrangeres også flere spennende arrangementer på Egeskov Slot. Fra 30. mai til 1. juni arrangeres Heartland, en fantastisk festival som byr på gourmet, kunst, foredrag og musikk, og mellom 4. juni og 1. september kan man utforske Egeskov Slot med hest og kjerre. Oktober står i uhyggens tegn, når slottet pyntes opp til Halloween med gresskar og stemningsfulle lys, og i desember arrangeres et av Danmarks største slottsjulemarkeder.

Finn roen på Fyns øde øyer

Drømmer du om fred og ro ved havet? Her kan drømmen bli til virkelighet. Nord på Fyn finner du nemlig de to nydelige øde øyene med de koselige navnene, Æbelø og Enebærodde. På disse fynske øyene kan du nyte en rolig dag eller noen avslappende timer, hvor lyden av bølgeskvulp og måkeskrik er det eneste som bryter stillheten. Æbelø var tidligere hjem for 40 mennesker, men er i dag forlatt. Benytt muligheten til å besøke øya når det er lavvann. Her finner du storslått natur og spennende historie. På halvøyen, Enebærodde, kan du også oppleve skjønn skjærgårdsnatur, og du kan også ta med deg sykkelen. Langs den 12 km lange sykkelstien på Enebærodde har du en fantastisk utsikt over Kattegat på den ene siden og Odense Fjord på den andre. Les mer om livet på de fynske øyene og de mange fantastiske naturopplevelsene som Fyns øyrike byr på her.

Smaken av Fyn

Fyn er et matmekka uten like, og på øyas koselige kroer og romantiske herregårder kan du nyte nydelige gourmetmåltider basert på lokale råvarer. For den ultimative fynske matopplevelse kan du følge en av de forskjellige matrutene på Fyn. Dette er ruter som er lagt opp rundt hele øya, og inkluderer blandt annet  sjokoladeruta, vinruta eller ølruta. Du kan også besøke en av Fyns fantastiske gourmetrestauranter, hvor du får servert mat i særklasse. På Ditlevsdal Bison Farm kan du kombinere et utsøkt måltid med en helt spesiell naturopplevese. Her kan du nemlig komme helt inn på gården store bisonokser. Fra mai til oktober kan du dessuten besøke flere matmarkeder og festivaler hvor fynske spesialiteter står i høysetet. Hvorfor Fyn er et funn for deg som er glad i god mat, og interessert i lokale delikatesser og bærekraftig mat, kan du lese mer om her

Locally produced cherries in farm shop, Fyn

Bilde:Andreas Bastiansen - Destination Fyn

Eventyrlige slott og herregårder

Fyn har hele 127 unike slott og herregårder, som inviterer til romantikk og eventyrlige opplevelser. Sjekk for eksempel inn på 700 år gamle Broholm Slot, hvor dere kan sove som prinsesser og spise som konger i nydelige omgivelser. På Nyborg Slot kan du bli med på en helt unik og annerledes opplevelse når kongen kaller inn til Danehof og ridderturnering. Valdemars Slot er oppført i barokkstil og sto ferdig i 1644. I dag trenger du ikke være adelig for å slippe inn bak murene, for det vakre slottet inviterer nemlig til både  spennende konserter og kunstutstillinger. Man kan lese om vakre Tranekær Slot i kilder helt tilbake fra 1200-tallet, men i dag er sverdsvingende vakter og dype vollgraver erstattet med gjestfrihet. Slottet er i dag hjem for familien Ahlefeldt-Laurvig, og du kan faktsik overnatte på slottet som ligger naturskjønt til på Langeland. Utenfor Odense ligger det majestetiske godset, Sanderumgaard, som også er vel verdt et besøk. Rundt godset kan du gå på oppdagelseferd i den romantiske slottshagen (som faktisk var den første av sitt slags i Danmark). Her kan du gå under grønne trekroner og nyte synet av vakre blomster og idylliske små lysthus. Et besøk på Fyns eventyrlige slott og herregårder er en opplevelse du sjelden glemmer.

Bilde:Michael Fiukowski & Sarah Moritz

Øyhopping på Fyn

Dra på øyhopping på Fyn! Her kan du velge mellom hele 96 små og store bebodde og ubebodde øyer, så du finner garantert ditt eget lille øyparadis i det fynske øyriket. Nyt den vakre skjærgårdsnaturen, besøk en av de koselige havnene på Fyns øyer og sug til deg den avslappede og koselige stemningen som hersker her. Øyriket sør på Fyn er spesielt populært blant seilere, men det er også enkelt å komme seg rundt ved hjelp av ferge og en øyhopp-billett. Oppdag for eksempel den fantastiske Øhavstien, som består av 220 kilometer med uberørt natur, deilig stillhet og havutsikt som strekker seg over øyene Ærø, Langeland og Tåsinge. Perfekt for deg som er glad i å gå, og ønsker en mangfoldig og vakker naturopplevelse. 

A street in Ærøskøbing, Ærø

Bilde:Kim Wyon

Sjarmerende småbyer

Det er umulig å ikke la seg sjarmere av de mange hyggelige småbyene på Fyn og øyene rundt. Her kan du spasere på brosteinsbelagte gågater og nyte synet av stokkroser som blomstrer foran fargerike gamle hus. De koselige småbyene på Fyn byr også på gode shoppingmuligheter, samt en lang rekke sjarmerende små kaféer og spisesteder, hvor du kan kose deg og nyte den trivelige atmosfæren. De fynske byene har dessuten et levende og mangfoldig kulturliv, og her kan du velge og vrake blandt spennende arrangementer. Du finner noe for enhver smak - uansett om du er elsker mat, musikk, kunst eller natur. I tillegg til sjarmerende gater med små butikker og kaffehull, kan de fynske småbyene friste med deilig mat og drikke servert med fantastisk havutsikt, samt fortryllende havnemiljøer og sjarmerende maritim stemning. 

Odense - Fyns eventyrlige hovedstad

Odense er Fyns "hovedstad" og selveste H.C. Andersens fødeby. I tillegg til idylliske brosteinsgater, sjarmerende gamle hus og skjønne, grønne parker, er Odense også en moderne by - full av spennenende aktiviteter og arrangementer. Besøk for eksempel det flotte matmarkedet Storms Pakhus. Her kan du nyte vellsmakende retter fra hele verden i koselige omgivelser. Du kan også gå på shopping i de mange små butikkene i Odense, eller spise nydelig mat på en av byens lekre restauranter. I uke 34 avholdes også den årlige H. C. Andersen Festivals, som er inspirert av den berømte forfatterens mange fantastiske eventyr. På idylliske Odense Å kan du dessuten oppleve seilturer, og et av stoppene på seilaset er det imponerende Odense Zoo, som gir et innblikk i den litt villere siden av byen. Odense har også flere museum som er verdt et besøk, for eksempel Møntergården og den historiske Fynske Landsby, som på hver sin måte gir et spennende og levende innblikk i Odense og Fyn sin historie. Hvis du er interessert i kunst, bør du også avlegge det flotte kunstmuseet Brandts et besøk. Og man kan selvfølgelig ikke besøke Odense uten å besøke barndomshjemmet til det verdenskjente bysbarnet, H. C. Andersens. Du kan lære mer om hans fascinerende liv og arbeid på H.C. Andersen Museet. Og i 2021 åpner dessuten det nye H.C. Andersens Museum i Odense - som kommer til å by på både fantastisk arkitektur og spennende utstillinger. 

Opplevelseferie på Fyn

På Fyn kan du velge og vrake mellom en lang rekke forskjellige aktiviteter - fra de spennende og fartsfyllte, til de mer rolige og fascinerende. Hva med å opplev øya ovenfra med bridgewalking på Lillebæltsbroen eller klatring i tretoppene i Gorilla Park? Du kan også komme helt tett innpå dyrelivet i Naturama, hvor natur, drama og moderne teknologi bringer den spennende naturhistorien til liv. Hvis du ikke er for skvetten, så er dessuten Terrariet Reptile Zoo verdt et besøk, og i Fjord og Bælt får du mulighet til å ta en titt under havoverflaten, og blant annet se Danmarks eneste hval. Fyn har også mye å by på for den kulturinteresserte. La deg inspirere av de innflytelsesrike "fynbomalerne" på Johannes Larsen Museum, eller reis tilbake i tid på Vikingmuseet i Ladby. Du kan finne mer inspirasjon til ferien, og lese mer om de mange spennende aktivitetene på Fyn her

A road leading to Helnæs in Fyn

Bilde:VisitAssens

Ta toget til Fyn

Med DSB er opplevelsene i det fynske øyparadis bare en togtur unna. Det er enkelt og effektivt å komme seg med tog fra København til Odense, og reisen går gjennom vakker, dansk natur. Stå på toget i pulserende København, og etter bare en drøy time kan du gå av toget i H. C. Andersens hjemby. Og her starter det fynske eventyret. Danmark har et godt utbygget togsystem, og det flate landskapet og de korte avstandene gjør Danmark til det perfekte land å reise med tog i. Og så er det er en enkel, komfortabel - og ikke minst bærekraftig reisemåte. Du kan lese mer om rutetider, avganger og priser på tog til Fyn på DSB sin hjemmeside.

Utforsk fantastiske Fyn

Kerteminde Nordstrand
Kerteminde Nordstrand
Odense ZOO - det er helt vildt
Odense ZOO - det er helt vildt
Koldkrigsmuseum Langelandsfort
Koldkrigsmuseum Langelandsfort
Marstal Søfartsmuseum
Marstal Søfartsmuseum

Share your wonders: