Makrel

Smaken av Fyn

Foto: Niclas Jessen

Fyn kalles ofte Danmarks hage på grunn av sin næringsrike jord. Så her kan du meske deg med lokaldyrkede råvarer, spennende spesialiteter og deilige delikatesser. Så kom og smak på Fyn!

Smaken av Danmarks hage 

Fyn og øyriket rundt byr på mangfoldige og uforglemmelige matopplevelser. Her kan du kose deg med alt fra nyrøyket fisk, økologisk pølse, nyplukkede jordbær og skummende øl fra lokale produsenter, til gourmetmiddag og eksklusiv vin fra fynske vingårder. Så Fyn byr på noe for enhver smak, og hele Danmark har for lengst fått øynene opp for den fynske matscene. Her står lokale og bærekraftige råvarer i fokus, og det eksperimenteres med gamle mattradisjoner. Resultatet er store matopplevelser. Fyn byr også på noen lokale spesialiteter som du må sette på må-smake-listen, som for eksempel den tradisjonelle fynske røykaosten (som noen mener kan spores helt tilbake til vikingtiden). Fynboerne tar også sin ølbrygging veldig alvorlig, og de mange mikrobryggeriene på Fyn byr på skummende fristelser. Hvis du vil stå på vennskapelig fot med de lokale er det imidlertid viktig at du smaker på de såkalte brunsviger. Dette er en fynsk kake (eller snarere sagt nasjonalrett), som kanskje ser litt kjedelig ut - men smaker himmelsk.

Naturopplevelser møter matglede på Fyn 

Det milde klimaet og den næringsrike jorda på Fyn gjør øya optimalt for landbruk og dyrking av alskens grønnsaker, frukt og andre spesialiteter. At Fyn er stolte av sine mattradisjoner bærer de mange matrutene som finnes på øya vitnesbyrd om. Her kan du nemlig kombinere din pasjon for god mat og drikke og vakker natur, og følge enten Den Fynske Ølrute, som går innom de mange forskjellige bryggeriene på Fyn, Den Fynske Chokoladerute, hvor du møter de forskjellige lokale sjokoladeprodusentene (og selvfølgelig får smake på deres godbiter), eller Den Fynske Vinrute, som gir deg et spennende innblikk i vinproduksjon på Fyn. 

Fødevarefestival Fyn

Bilde:VisitFyn

Fynske delikatesser fra lokale produsenter

De mange lokale matprodusentene og de koselige gårdsbutikkene et tydelig tegn på at Fyn er en landbruksregion med lange og stolte mattradisjoner. Du finner både små og store gårdsbutikker på Fyn og øyene rundt, og de er et eldorado for deg som er glad i god mat og råvarer av god kvalitet. Her finner du alt fra hjemmelaget sjokolade fra Det Søde Liv, røykaost og andre fynske spesialoster fra Gundestrup Mejeri og Bryghus, kjøtt fra Jershave Naturkød sine frittgående dyr eller nyplukkede, økologiske grønnsaker og mye mer fra Økomølleriet. Dette er bare noen av de mange fynske produsentene som bidrar til å gjøre Fyn til et matmekka. På Fyn finner du nemlig også idylliske vingårder og små mikrobryggerier, i tillegg til et rikt utvalg av juice - og mostprodusenter. Du kan lese mer om lokal matproduksjon og de mange gårdbutikkene på Fyn her

Beste restauranter på Fyn 

Fyn byr på mange gode restaurantopplevelser - uansett om du ønsker hyggelig og avslappet krostemning eller en gourmetmiddag i delikate omgivelser. På den kjente Falsled Kro får du begge deler deler. Den gamle bygningen ligger vakkert til i Falsled på det sørlige Fyn, og danner rammen om en gourmetrestaurant som så godt som er selvforsynt med grønnsaker. Sør på Fyn finner du også Broholm Restaurant, hvor du kan nyte et utsøkt måltid i utrolig vakre, historiske omgivelser på Broholm Slot. Gourmetmat laget på egendyrkede råvarer og servert i en historisk setting får du også på Restaurant Sortebro Kro som ligger i Den Fynske Landsby i Odense. Den gamle kongelige landeveiskroen byr unik og hyggelig stemning og klassisk dansk mat servert med en nyskapende tvist. Restaurant Hesselet i Nyborg er også vel verdt et besøk. Her får du deilig gourmetmat laget på nøye utvalgte råvarer. Og hva er vel ferie i Danmark uten danske smørbrød? På koselige Restauranten HOS i Odense står de lekreste smørbrød på menyen, og også her er de gode, fynske råvarene i fokus. Les hele listen over de beste restaurantene på Fyn her.

Les mer om fineste Fyn her

Fähre nach Svenborg auf Fünen an der Dänischen Ostsee
Dra på øyhopping på Fyn
Storms Pakhus Street Food Odense
9 ting du bare kan gjøre på Fyn!
Family holiday in Odense, Fyn
Eventyrbyen Odense