Bo gratis eller billig i Danmark

Foto: Niclas Jessen

Der er mange muligheter for å bo billig eller gratis i Danmark. Her følger noen gode tips til billig overnatting for deg som ønsker å holde feriebudsjettet lavt og kostnadene på et minimum.

Primitive teltplasser og overnatting i det fri

Camping er i seg selv en relativ rimelig måte å overnatte på, men kan gjøres enda billigere med noen enkle grep. Trives du i naturen og liker netter under åpen himmel, kan Danmark by på nesten 1 000 såkalte primitive teltplasser på gårder, i skogen, på høyskoler og andre liknende steder.

På mange av overnattingsplassene er det også muligheter for å sove under tak, så her behøver du ikke en gang ha med telt.

De aller fleste stedene har både bålplass, adgang til toalett, og vann i nærheten.

En overnatting koster maks 30 danske kroner per person, og noen steder er det også helt gratis. Plassene er utelukkende et tilbud til folk som kommer til fots, på sykkel, til hest eller til vanns.

Les mer om overnatting i det fri her

Bilde:Michael Fiukowski & Sarah Moritz

Bo gratis midt i naturen

Med "Fri telting" kan du overnatte gratis i en del av Naturstyrelsens skoger, og samtidig få en stor naturopplevelse. 

Les mer om "Fri teltning" i Naturstyrelsens skoger her.

Boligbytte

Flytt inn i et ekte dansk hjem, og la en annen familie passe din bolig imens. Boligbytte er både en populær og økonomisk måte å feriere på - dette fordi utgiften til overnatting simpelthen er spart.

Når du benytter seg av boligbytte passer man på hverandres hjem, og vanner blomstene, mater eventuelle husdyr og slår gresset som om det skulle vært din egen private bolig. I tillegg kommer du tett på nærsamfunnet du bor i, ved å handle mat på den lokale matbutikken og oppleve hverdagslivet på nært hold. Kanskje kommer du til og med i snakk med naboen.

Før ferien er det lurt å lære sin byttefamilie å kjenne, for eksempel gjennom telefonsamtaler eller via mail, så begge parter er forberedt på sitt nye midlertidige hjem. Det finnes boligbytteformidlere med boliger i mer enn 50 land, og det koster et årlig gebyr for å benytte seg av ordningen. Prisene for et årsmedlemskap ligger på rundt DKK 600, og det utveksles ingen penger mellom partene som byttelåner bolig.  

Ferienhäuser in Løkken

Bilde:Mette Johnsen

Bo gratis hos private

En helt gratis måte å overnatte på er å benytte seg av nettverket Couchsurfing som gir nysgjerrige fremmede muligheten til å bo hos medlemmer av det samme nettverket helt uten kostnad. Det er ikke et krav at du selv åpner hjemmet ditt for å benytte tjenesten, men det er selvfølgelig velkomment.

Les mer her!

Løvtag treehouse
12 unike overnattingsmuligheter i Danmark
Familje på Postbåden i Nakskov Fjord
12 populære danske øyer
Par som sykler ved Nysted i Lolland, Danmark
5 fantastiske sykkeldestinasjoner
Råbjerg Mile, Denmark
Fantastiske naturopplevelser i Danmark