VisitDenmark
BaneGaarden

3 restauranter i København som server bærekraft med en tvist

Det er ingen nyhet at København er en gastronomisk hovedstad, men nå har byens matscene blitt krydret med tre nye restauranter som alle har sin egen, unike måte å serverer bærekraft på. 

Sosial bærekraft og mat som gjør deg glad hos Loui  

Den danske kokken Kamilla Seidler har for lengst satt sitt navn på bade det danske og internasjonale matkortet med sine kreative kokkekunster og engasjement for sosial likhet i kjøkkenet. I høst åpnet hennes nye restaurant, Loui, på det stilige og innovative boutique-hotellet, The Audo, i Nordhavn – en av Københavns up and coming bydeler. Kamilla henter sin inspirasjon fra Københavns nærhet til havet, og menyen på Loui er da også fokusert på sjømat – noe som passer perfekt til restaurantens nautiske beliggenhet. Mange av de lekre rettene på menyen er delevennlige, og alt er laget med ferske, sesongbetonte råvarer og kreative teknikker.

Restaurant Loui
Restaurant Loui

I 2019 åpnet Kamilla sin første restaurant i København, Lola, i en gammel nedlagt mølle på sjarmerende Christianshavn. Målet hennes med både er Lola og Loui har aldri vært å samle Michelin-stjener, men snarere å skape et sterkt og inkluderende kjøkkenfelleskap og lage mat tilsatt en dæjs godt humør. Begge resturantene er såkalte sosio-gastronomiske prosjekter, der mennesker som stpr utenfor arbeidsmarkedet kan få kulinarisk trening. Kamilla har tidligere jobbet på den prestisjefyllte gourmetrestauranten Mugaritz i Spania, og i Claus Meyers restaurant i La Paz, Bolivia. Og ikke nok med det. For noen år siden vant hun også prisen for beste kvinnelige kokk i Sør-Amerika.  

Mer informasjon om Restaurant Loui hos The Audo

Aarhusgade 130

2150 Nordhavn

https://www.restaurantloui.dk/

BaneGaarden

Grønn gastro i eventyrlige omgivelser på BaneGaarden

København har en sterk tradisjon for matmarkeder, men det siste skudd på stammen er i en klasse for seg. Et besøk på BaneGaarden er som å tre inn i en parallel eventyrverden, hvor byens bråk og larm er erstattet med bærbusker og løvtrærgrønne trær. Det er nesten vanskelig å tro at restauranten bare ligger en kort sykkeltur fra Hovedbanegården. Kanskje ikke så rart at stedet kalles ”Københavns Narnia”? Grunnleggerne bak det unike matkonseptet oppdaget ni værneverdige trelåver fra 1909 på et gammelt jernbaneområde i København – som nå har blitt forvandlet til et idyllisk knutepunkt for bærekraft og gastronomi. Her finner du både en kafé, en restaurant, et matmarked, en gårdsbutikk, og en grønnsakshage. Rundt omkring tripper glade høner, og rundt bikubene surrer arbeidssomme bier.

BaneGaarden

Planen er at stedet de kommende år skal utvides i takt med at alle de 9 trelåvene blir restaurert. Det skal lages et kultursenter i den ene låve, et tehus, et showroom for bærekraftig byggematerialer, samt gratis arbeidslokaler for entreprenører. Alt på BaneGaarden er laget av bærekraftige og resirkulerte materialer, for eksempel et gammel drivhus fra Botanisk Have. De grønne hoder bak prosjektet teller en arkitekt, en bonde, en kokk og en snekker – alt du trenger for å skape et grønnt eventyrunivers midt i hjerte av København.  

Mer informasjon om BaneGaarden

Otto Busses Vej 45

2450 København SV

http://www.banegaarden.com/

Fasangården

Urban bondegårsidyll på Fasangården

I skjønne Frederiksberg Have ligger den historiske Fasangården fra 1682, som de siste tre årene har gjennomgått en omfattende renovering. 1. mai 2020 ble gården overtatt av den den danske restaurantgruppen Meyers, og 1. oktober slo de dørene opp for Københavns nye kulinariske hotspot. Renoveringen og dekorasjonen av Fasangården har foregått i streng overenstemmelse med stedets lange og spesielle historie (den herskapelige gårdsbygningen ble i sin tid bygget for å oppdrette fasaner til de kongelige jaktene under Christian IV, men den nåværende bygning ble tegnet av den kjente danske arkitekten Jørgen Hansen Kock). Det meste av interiøret er resirkulert eller funnet på loppemarked, og har lementer fra både fransk imperiestil, art nouveau, art deco – og tilsatt en dæsj modernisme.

Fasangården
Fasangården

I den frodige hagen tripper hønene rundt mellom spiselige blomster, bikuber og grønnsaksbedd – alt sammen en del av den historiske og sesongbetonte menyen. Kjøkken styres av den unge kokken Anika Madsen, som allerede har rukket å etablere seg et ry i den danske gourmetverden. Hun har tidligere vært kjøkkensjef på Roxie, samt arbeidet på de to prominente københavnerrestaurantene, Eldorado og Formel B. I 2018 vant hun dessuten White Guide’s Talent of The Year, og sommeren 2020 var hun travelt opptatt med å drive Meyer’s drivhus-restauranter ved Skuespilhuset i København. I slutten av 2020 vil Fasangården også åpne en gårdsbutikk og et lite hotell - og vi gleder oss! 

Mer informasjon om Fasangården

Søndre Fasanvej 73

2000 Frederiksberg

www.fasangaardenfrb.dk

Ikke gå noen steder!

...vi har mer spennende lesestoff om alt det eventyrlige du kan oppleve i Danmark. 

Københavns grønne lunger
Vestre Kirkegaard
Skjem bort smaksløkkene på vingård i Danmark
Weingut Heden Vingård bei Aalborg im dänischen Nordjütland
10 sykkelturer i og rundt København
Cyclist in Copenhagen on the Circle bridge, Denmark
7 gode grunner til å prøve østers i Danmark
An girl eats a fresh oyster at the Wadden Sea National Park in Denmark