Pastries on a table

Danske kaker og bakverk

Foto: @maltid_cph

Gjør deg klar for vår store danske bakedyst - en guide som garantert vil gi deg vann i munnen. Bli klokere på de mest kjente og kjære danske kakene, hvorfor du bør sette akkurat dem på din må-spiseliste, og ikke minst hvor du kan smake dem.

I Danmark finnes det en kake for enhver anledning og ethvert punkt på det nasjonale kompass - fra sør til nord. Så det er vel best å bare komme i gang, ikke sant?

A Danish pastry in the wild on the streets of Copenhagen
Bilde: Eat Me Travels
Andersen & Maillard - Bäckerei und Café in Kopenhagen
Bilde: Andrea Nuñez - Copenhagen Media Center

Sett tennene i Danmarks beste bakverk 

La oss starte med noe du sikkert kjenner godt: dansk bakverk. Det er intet mindre enn verdenskjent – til den grad at man i USA og Storbritannia rett og slett kaller wienerbrød for ”Danish”. Men – som navnet vi bruker her hjemme jo antyder – er wienerbrødet faktisk fra, ja...Wien. Æren for at mange tenker på det populære bakverket som dansk, går til en dansk baker som reiste til den østerikske hovedstad tilbake på 1800-tallet og kom hjem med en koffert full av bakverksinspirasjon.

I tillegg til det nevnte wienerbrødet, inkluderer den vellsmakende listen over dansk bakverk også kanel- og kamomillesnegler, spandauer og tebirkes. Det finnes til og med tidsbestemt bakverk, som for eksempel Onsdagsnegl som du kan kjøpe hos Københavns eldste bakeri, Skt. Peders Bageri.

Her får du kjøp det beste bakverk i Danmark:

Flødeboller
Bilde: @hahnemannskokken
Kuchen in einer dänischen Bäckerei in Kopenhagen
Bilde: sera

La dem spise kake! De beste danske kakene

Hell deg en kopp kaffe - det perfekte tilbehøret til deilig dansk kake – og sett deg godt til rette. Danske konditorier er verdenskjente for å bake noen av de mest fantastiske kakene i verden, og det er nesten vanskelig å vite hvor man skal starte. Men vi kan jo begynne med en god, gammeldags favoritt: flødebollen. Du har garantert støtt på den på en av dine danmarksferier, og vi tipper den falt i god smak. En annen favoritt er Drømmekage - en svampekake toppet med mørkt sukker og kokostrøssel. Hvis du ikke allerede har smakt den, så bør du sjekke ut Othellokage på din neste ferie til Danmark. Den tynne makronbunnen er toppet med krem, marsipan og mørk sjokoladeglasur – en skikkelig godsak, med andre ord. Sarah Bernard var riktignok ikke dansk, men den velkjente kaken som bærer navnet hennes, ble skapt av konditor Johannes Steen som en hyllest til den franske skuespillerinnen under hennes besøk i København. Og hvis du selv befinner deg i den danske hovedstaden, kan du smake deg gjennom dansk kakehistorie på historiske konditorier som Conditori La Glace i Indre By. Glem ikke å smake på deres berømte Karen Blixen-kage eller den like så populære Sportskage.

På rundreise i det danske kakeland 

I Danmark finnes det en kake for enhver anledning og hvert sted på landskartet, og kaker er noe man tar særdeles seriøst i de ulike danske regionene. Fra Nordjylland til de dansk-tyske grenseområdene i sør, så viser kakene du får servert hvor du befinner deg i landet.

Den mest kjente kake-regionen i Danmark er uten tvil Sønderjylland. Her finner du blant annet en spesiell type honningkake med aprikossyltetøy eller smørkrem, som er en selvskreven ingrediens til det sønderjyske kagebord. Dette er en levende tradisjon som stammer tilbake til den 2. Slesvigske Krig som i 1864 endte med at Danmark mistet flere grenseområder i sør til det daværende Preussen. Den går ut på å forberede et spesielt kakebord til bursdager og andre festlige begivenheter med hele 21 (!) forskjellige kaker (sju tørre, sju myke og sju harde). Så sørg for å ta med deg vide bukser hvis du bliver invitert på fest i Sønderjylland.

Fyn er kjent for mer enn eventyrlige slott og vakker skjærgård. Regionen er også kjent for sine brunsviger. Denne kaken er laget av myk gjærdeig og toppet med brunt sukker blandet med smør. Den serveres tradisjonelt varm, og har blitt en favoritt blant kakemomser i hele Danmark.

Sydsjælland kan skilte med en rekke lokale kaker, fra marsipankaken Gåsebryst, til de såkalte palmekager – et tradisjonelt wienerbrød fra Lolland-Falster som spises til påske.

...bare smuler igjen: de beste danske småkakene 

Du har kanskje kjøpt med deg den fargerike boksen med danske smørkjeks under en av dine ferieturer i Danmark. Den velkjente kjeksboksen er en populær souvernir, men Danmark kan by på småkaker som er langt mer velsmakende enn de litt tørre (ja, undskyld) smørkjeksene som du finner på flyplassen eller i en av de mange souvernirbutikkene i København. Hvis du befinner deg i et supermarked eller i et tradisjonelt dansk bakeri er det langs større sjanse for at du støter inn i tradisjonelle danske småkaker som brunkager, specier, hindebærsnitter eller pebbernødder.

A selection of Fastelavnsboller from Alice Bakery in Copenhagen, Denmark

Bilde:Daniel Rasmussen, Copenhagen Media Center

Den danske kakekalenderen

Uansett anledning så er det en kake til det!

Bursdagsfeiring: Det er tid for å spise en kagemand eller en kagekone (en kake formet som en mann eller kvinne) eller hvis du er over 10 år, en lagvis kake med krem imellom og bær på toppen.

Jul: Forbered deg for en kakefest med smørkaker, kanel- og kardemommekaker, brunkager, vaniljekranse og mye mer.

Nyttårsaften: På nyttårsaften har vi som tradisjon å spise kransekake.

Februar: Syv uker før påske så feirer vi Fastelavn hvor alle bakerier og matbutikker fylles opp med fastelavnboller i slags varianter.

St. Bededag: Den fjerde fredagen etter påske så feirer Danmark 'Den store bededag' ved å bake hveteboller kalt varme hveder. Man kan få tak i de overalt eller lage de selv, og de er best når de er varme.

Sommer: Om sommeren så er danske jordbær full av smak så det feires med å lage jordbærkage toppet med ferske jordbær.