Gå til innhold
Weingut Heden Vingård bei Aalborg im dänischen Nordjütland

Vingårder i Danmark

Foto: VisitAalborg, InfoCenter Hals

Visste du at det lages vin i Danmark? Ja, du leste riktig. Vi lager ikke bare øl - Danmark er et vinland! På din neste Danmarkstur bør du vurdere å besøke en av de mange vingårdene for å smake på ekte dansk vin.

Vin eller ikke vin - det er ikke et spørsmål for oss, men vi forstår godt at du er overrasket. Vanligvis er vindyrking forbundet med sydligere strøk, men Danmark har vært et offisielt anerkjent vindyrkingsland av EU siden 2000. Landet er delt opp i fire ulike regioner for vindyrking: Jylland, Fyn, Sjælland og Bornholm.

I dag dyrkes det vin av høyeste kvalitet over hele landet, og på den internasjonale mat- og drikkescenen regnes vin fra Danmark som en ny og interessant spesialitet. Enkelte vingårder har til og med mottatt internasjonale priser og utmerkelser.

Vinprodusenter i Danmark

Mange vinprodusenter har gårdsbutikker der du kan smake på vinen som blir produsert. Hvis du klikker på kartet nedenfor, får du en praktisk oversikt over noen av de ulike vingårdene, slik at du enkelt kan planlegge din vinreise.

Liste
Kart
Weingut Skærsøgaard Vin bei Kolding im dänischen Jütland
Bilde: Skærsøgaard Vin / dansk-vin.dk

Skærsøgaard Vingård, Jylland

Dette er en vingård som har fått mye ros opp gjennom årene. Skærsøgaard Vingård, som ligger i nærheten av Kolding, er den første godkjente og mest prisbelønte vingården i Danmark. Her dyrkes vindruer på om lag 25 000 vinstokker. Her kan du prøvesmake og kjøpe vin direkte fra gårdsbutikken, når du besøker vingården.

Verschiedene Weine vom Vester Vedsted Weingut
Bilde: Vester Vedsted Vingård - VisitRibe

Vester Vedsted Vingård & kafé, Jylland

Vester Vedsted Vingård ligger i nærheten av Ribe på Jylland, og er en dedikert familiebedrift. I tillegg til vingården, driver familien også et mikrobryggeri, et destilleri, en liten butikk med egne og regionale varer og en koselig restaurant. Brasserie og kafé på dagen, en sted for matelskere på kvelden. Vingården er omgitt av skog og vakker natur.

Weinreben vom Glenholm Weingut
Bilde: Glenholm Vingård - VisitVesthimmerland

Glenholm Vingård, Jylland

En av Danmarks eldste vinprodusenter, Glenholm Vingård, har utsikt over Limfjorden i Nordjylland. Vinavlingen drives av to generasjoner vinelskere. Denne nysgjerrigheten og lidenskapen for vin merkes over hele gården. Opplev den avslappede atmosfæren, ta en guidet tur eller utforsk vingården på egenhånd og ta en titt rundt i vinbutikken. Glenholm er en populær destinasjon med flere koselige områder der man kan nyte et glass vin!

Wein vom Weingut Guldbæk Vingård im dänischen Nordjütland
Bilde: Guldbæk Vingård - RebildPorten

Guldbæk Vingård, Jylland

Guldbæk Vingård ligger i byen med samme navn, cirka 20 km sør for Aalborg, som gjør den til en av verdens nordligste vinprodusenter. Her har de fokus på en bærekraftig og økologisk avling. De 15 000 vinstokkene avles organisk. Altså uten kunstgjødsel og sprøytemidler – til og med ugresset fjernes for hånd. Ta turen og nyt utsikten over det unike landskapet.

Weingut Heden Vingård bei Aalborg im dänischen Nordjütland
Bilde: VisitAalborg, InfoCenter Hals

Heden Vingård, Jylland

Heden Vingård, i nærheten av Aalborg, var en av de første vingårdene på Nordjylland. Med cirka 1 000 vinstokker er dette en av Danmarks minste kommersielle vingårder, og her produseres cirka 1 000 flasker rød-, hvit-, rosévin og musserende vin hvert år. Kanskje får du tak i en av flaskene fra det begrensede opplaget i forbindelse med din neste reise til Danmark?

Weinernte im Weingut Hylkegaard in Djursland an der dänischen Ostsee
Bilde: Hylkegaard

Hylkegaard, Jylland

Hylkegaard på Djursland er ren idyll - som tatt ut en gammel god film. Vingårdens hjerte er en gammel gård fra 1832, som nå huser en gårdsbutikk og et kunstgalleri. I 2012 ble det plantet en vinavling med 1400 vinstokker av den hvite druesorten Solaris. Smak de første dråpene av den unge vinen, når du besøker den koselige vingården!

Wein von Andersen Winery
Bilde: Andersen Winery - VisitDjursland

Andersen Vingård, Djursland

Utmerkede viner i en vakker del av Danmark finner du på Andersen Winery - en dansk vingård i det unike landskapet rundt Mols Bjerge på Djursland. Her produseres førsteklasses musserende viner. Her er de lokale druene og bærene nøye utvalgt. Også her kan du prøvesmake vinen.

Weintrauben im Weingut Magtenbølle Vingård auf Fünen an der dänischen Ostsee
Bilde: Magtenbølle Vingård

Magtenbølle Vingård, Fyn

Magtenbølle Vingård ligger vest på Fyn, og er en av tre vinprodusenter som finnes på øya. Her produserer og selger Leif Petersen Clairet-viner - en fransk rødvin fra middelalderen som er tilberedt på samme måte som hvitvin, og som bør drikkes kald.

Wein und Snacks des Kimesbjergård Weinguts auf der dänischen Ostseeinsel Fünen
Bilde: Kimesbjergård

Kimesbjerggaard Vingård, Fyn

Kimesbjerggaard Vingård ligger på Fyns sydkyst. Vinene som produseres her er unike blandinger av 11 ulike typer røde og hvite vindruesorter. Her produseres også musserende vin og rosévin. Vinen kan du handle over disken i gårdsbutikken. I tillegg til vinene, selges det også delikatesser som passer godt til vinen og et lite utvalg kunsthåndverk.

Weinreben von Skårupøre Vingård
Bilde: SvendborgEvent - VisitSvendborg

Skårupøre Vingård, Fyn

Vil du ta livet med ro? På Skårupøre Vingård er det fokus på kvalitet og «slow living» i idylliske omgivelser. Her selger de egenprodusert vin eller en kopp kaffe på gårdskaféen. Her får du også kjøpt deg en klassisk «Fyn-tallerken» med lokale produkter og hjemmelaget brød.

Weinreben vom Dyrehøj Weingut
Bilde: Dyrehøj Vingård - VisitVestsjælland

Dyrehøj Vingård, Sjælland

Dyrehøj Vingård, i nærheten av Kalundborg, er den største vingården i Danmark. Vingården byr på en rekke ulike aktiviteter. Velg mellom guidede vinturer, utflukter i området, sykkelutleie og mye mer. Man kan også få kjøpt god mat og vin på kafé Dyrehøj.

Weinernte beim Ørnberg Weingut
Bilde: Ørnberg Vin - VisitOdsherred

Ørnberg Vin, Sjælland

Takket være det milde klimaet, finner man er rekke flotte vingårder i Odsherred vest på Sjælland. Ørnberg Vin er et godt eksempel. Gården ble kåret til Danmarks beste vingård i 2014, og ligger i en sørvendt skråning med utsikt over Sejerøbukten. Her lages det hvitvin og musserende viner.

Weinkorken vom Vejrhøj Weingut
Bilde: Vejrhøj Vingård - VisitOdsherred

Vejrhøj Vingård, Sjælland

Ikke så langt unna ligger prisbelønte Vejrhøj Vingård med sine 10 000 vinstokker. Du finner den på turstien fra Vindekilde til Vejrhøj. Her kan du stoppe og ta en pause, og nyte den vakre utsikten over Nekselø og Østersjøen.

Das Weingut Ørby Vingård in Nordseeland an der Dänischen Ostsee
Bilde: Ørby Vingård

Ørby Vingård, Sjælland

Ørby Vingård ligger på Nordsjælland i vakre omgivelser. Her har de fokus på lokale tradisjoner, og vinavlingen består av 2200 vinstokker av ulike sorter. Alt fra rød- og hvitvin til musserende vin og dessertvin lages her, og alle er lett gjenkjennelig med den stor Ø-en på etiketten. Her kan du både prøvesmake og kjøpe vin i gårdsbutikken.

Weintrauben im Weingut Annisse Vingård in Nordseeland an der dänischen Ostsee
Bilde: Annisse Vingård

Annisse Vingård, Sjælland

På Annisse Vingård, noen kilometer unna, har de dyrket vin i mer enn 20 år. I tillegg til gårdens egne vinstokker, brukes også druene fra Garbolund-gården i vinproduksjonen. Nabokjærlighet på sitt beste! I tillegg til foredrag og andre arrangementer, tilbyr de også prøvesmaking på vingården.

Share your wonders: