Mønsted limestone mine is located near Viborg.

Bli med under jorden i Danmark

Foto: © Mads Gregersen

Gjør deg klar for en reise ned under bakken når vi tar deg med til de beste underjordiske stedene i Danmark. På reisen besøker vi både sovende riddere, dunkle fangekjellere, fordums slott, en uhyggelig hule midt hjertet av Købehavn, og et underjordisk krigsmuseum. Er du klar?

Liste
Kart
Stevns Klint, Stenvsfort Cold War Museum and underground passageways
Bilde: @spirit_of_denmark
01

Koldkrigsmuseum Stevnsfort

Dypt nede under majestetiske Stevns Klint ligger et topphemmelig militærfort hvor du kan gjenoppleve en av historiens mest dramatiske epoker. Under Den kalde krigen var Stevnesfortet en av Danmark og NATOs viktigste forsvarsposisjoner, og nå kan du bli med ned i denne underjordiske verden av spionasje, krigsfrykt og nervepirrende diplomati. 

Christiansborg Palace by night
Bilde: @gaijin_rad
02

Christiansborgs ruiner

I dag er Christiansborg Slot mest kjent for å huse det danske Folketinget, men under den praktfulle bygningen finnes det ruiner fra en tid hvor Danmark langt fra var et demokrati. Under Christiansborg kan du nemlig gå på en historisk oppdagelsesferd blant ruinene av Biskop Absalons borg fra 1167, og av Københavns Slot som ble revet i 1731. Ruinene bærer også på en mørk hemmelighet. Kong Christian 4.s datter satt nemlig fengslet her i over 21 år - for sin ektemanns forbrytelser. 

M/S Museet for Søfart Helsingør
Bilde: VisitCopenhagen
03

M/S Museet for Søfart

Ta turen til Helsingør nord for Købehavn, og gjør det klar for et dypdykk ned i Danmarks lange og spennende maritime historie. Det underjordiske museet er tegnet av BIG - Bjarke Ingels Group, og den skipsformede bygningen er i seg turen verdt. Museet ligger dessuten bare et steinkast fra selveste Hamlets slott, Kronborg (som faktisk er neste stopp på vår underjordiske reise) og Helsingørs historiske bykjerne. 

 

Kronborg Castle Elsinore - Photo Daniel Overbeck
Bilde: © Daniel Overbeck - VisitNordsjælland
04

Kasemattene på Kronborg Slot

Er du klar for litt historisk uhygge? Kronborg Slot har blitt verdenskjent takket være Shakespears Hamlet, men mindre kjent er det kanskje at det i de underjordiske gangene sover en fordums kjempe. I følge sagnet hviler den legendariske Holger Danske nemlig i de mørke kasemattene under slottet, og han vil først våkne opp den dagen Danmark er i nød og trenger hans sverd. Bra for ham at han har utallige slottspøkelser til å holde seg med selskap i ventetiden. 

Go under ground at the cisterns in Copenhagen
Bilde: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center
05

Cisternene på Frederiksberg

Under idylliske Søndermarken på Frederiksborg skjuler det seg en mørk og hemmelig verden. En gang var det et underjordisk vannreservoar med 16 millioner liter vann, men i dag er Cisternerne Danmarks nok mest uforglemmelige kunstgalleri. Nyt en unik kunstopplevelse i fantastiske omgivelser, og sug til deg den helt spesielle atmosfæren som hersker i dette dunkle og våte underjordiske riket.  

Military bunkers from WWII
Bilde: @et_nyt_kapitel
06

De tyske bunkerne i Løkken

På den ellers så naturskjønne Furreby Strand i Løkken ligger et dystert minne fra det mørkeste kapittelet i Danmarks historie. Under 2. V.K. bygde de tyske invasjonsstyrkene flere bunkere langs Vestkysten av Danmark, og de ligger der fortsatt. Det ville og vakre Vesterhavet har skyllet flere av dem ut i havet, men noen av de gamle bunkere kan fortsatt utforskes (uten å bli våt på beina). 

Skt. Laurentius
Bilde: VisitRoskilde
07

Ruinene av Sankt Laurentius kirke

Midt i den gamle vikingby og Danmarks tidligere hovedstad, Roskilde, ligger restene av en gammel middelalderkirke. Under det travle Stændertorvet kan du nemlig oppleve ruinene av Sankt Laurentius kirke, som stammer fra starten av 1100-tallet. I tillegg til de gamle ruinene, kan du også finne et underjordisk museum med andre arkeolgiske funn. Så hvis du er en historieentusiast med sans for det underjordiske, er dette et absolutt må-se. 

Mønsted limestone mine is located near Viborg.
Bilde: © Mads Gregersen
08

Mønsted Kalkgruber

Visste du at verdens største kalksteingruve ligger i Danmark? Ikke det? Men det gjør den altså. Og den er vel verdt å utforske. Dypt nede i undergrunnen, rett utenfor Viborg, finner du nemlig en endeløs labyrint av minesjakter - og grotter så store som domkirker. Og som om det ikke var nok, kan den underjordiske verdnen også lokke med egen kinosal hvor du kan se spektakulære lysshow. 

Museum of Danish Resistance
Bilde: Thorkild Jensen
09

Frihedsmuseet i København

Bli med ned under overflaten av Kastellet i København, og opplev den danske motstandsbevegelsen i kamp mot tyskerne under okkupasjonen av Danmark (1940-1945). I det underjordiske museet møter du fem historiske personer som hver især tok et skjebnesvangert valg, og du får et fascinerende (og hjerteskjærende) innblikk i hvilke konsekvenser det fikk for deres liv. 

Oppe av undergrunnen og klar for å oppleve mer?

Så kan du sjekke ut noen av de mange andre spennende, gøyale, behagelige - og skumle opplevelsene en ferie i Danmark har å by på. 

Tivoli
Danmarks topp 20 attraksjoner
Fantastiske naturopplevelser
Paar am Badesteg von Nysted auf der Dänischen Ostseeinsel Lolland
11 spektakulære spaopplevelser i Danmark
Ghosttour in Copenhagen
Danmarks mest hjemsøkte slott