Gå til innhold
Street picture from Aarhus.

Nyt sjarmerende Aarhus

Foto: Kim Wyon

Aarhusby kalles ofte for Smilets By. Og når du kommer dit, forstår du fort hvorfor. Det er nemlig en helt utrolig koselig by! Her finner du flott arkitektur, en spennende matscene, kunst og kultur i verdensklasse, unike shoppingmuligheter i idylliske omgivelser - og massevis av hygge. 

Hipt og hyggelig i Smilets by

Aarhus ligger som en perle i den naturskjønne Aarhusregionen, og er den perfekte destinasjon for en hipp og hyggelig miniferie i høst. Det er en storby som kan by på banebrytende moderne arkitektur, side ved side med idylliske historiske kvarter. Her venter fantastiske kultur- og kunstopplevelser, en matscene som rommer alt fra street food til Michelinrestauranter, unike butikker og vakker natur. Velkommen til Smilets By – Jyllands hyggelige hovedstad!

Kvinde cykler i Aarhus

Bilde:© Kim Wyon

Det er umulig å ikke bli sjarmert av Aarhus. Det hersker en helt spesiell og varm stemning her, og det er aldri langt mellom smilene.  Her finner du flotte hoteller, utallige koselige kaffebarer og fantastiske restauranter. Med andre ord, det perfekte sted for en hyggelig og avslappende getaway.

Mad i Aarhus

Bilde:Raisfoto

Smak på Aarhus

Uansett om du er elsker street food, danske smørbrød, new nordic, fantastisk bakverk eller ønsker en skikkelig gastronomisk feinschmecker-opplevelse, så er Aarhus byen for deg. Den aarhusianske matscene er i verdensklasse, og har fått internasjonale anerkjennelse fra både amerikanske CNN og britiske Independent (som begge falt pladask for Jyllands sjarmerende og kule hovedstad). Og her er det også masse godt å velge mellom! Byens flotte matmarkeder er et absolutt must for den matglade.

Aarhus Street Food

Bilde:VisitAarhus

Aarhus Central Food Market kan dere kose dere med lekre delikatesser i uformelle omgivelser, og i en enorm garasje ved Rutebilstasjonen ligger Aarhus Street Food, hvor dere kan gå på kulinarisk oppdagelsesferd blant de mange bodene med mat fra hele verden. Jyllands hovedstad lokker også med utallige lekre restauranter - så her finner du noe for enhver smak og ethvert budsjett.

Restaurant domestic in Aarhus

Bilde:Restaurant domestic

Fysen på en matopplevelse utenom det vanlige?

Noen ganger er kun det beste godt nok. Og hvis du ønsker en uforglemmelig matopplevelse som pirrer både ganen og fantasien, så skal du legge turen innom en av Aarhus tre Michelin-restauranter. De tre restaurantene Frederikshøj, Gastromé og Domestic byr alle på kulinariske opplevelser helt utenom det vanlige. Det klassiske møter det moderne og eksperimentelle når gourmetkokkene tryller fram de mest fantastiske retter - basert på både det nordiske og det franske kjøkken, og laget av råvarer av den aller beste kvalitet. Sjekk også ut White Guide Danmark sin anbefaling til de beste restauranter i Aarhus - vi får vann i munnen bare av å tenke på det! 

Shopping i sjarmerende omgivelser

Aarhus er ikke bare et mat-mekka, det er også den perfekte by for deg som elsker dansk design, mote og kunsthåndtverk. I byens historiske kvarter, Latinerkvarteret, finner du nemlig alt ditt shopping-hjerte begjærer. Langs de koselige brolagte gatene ligger små forretninger og hyggelige kafeer som perler på en snor, og dette er stedet hvis du leter etter unike skatter – eller bare vil nyte en god kopp kaffe på en av de mange kule og koselig kaffebarer, mens du kikker på historisk arkitektur og suger til deg den hyggelige stemningen som Aarhus er så kjent for.

Salling Rooftop in Aarhus

Bilde:Photopop - VisitAarhus

Du kan også utforsk de siste trendene innen dansk og internasjonalt design i de flotte kjøpesentrene Bruuns Galleri, Magasin og Salling. Og når du trenger en pause fra shoppingen, kan du gå helt til topps av Salling, hvor du finner den stilige takterrassen, Salling ROOFTOP. Her kan du nyte en deilig lunsj eller en drink med en storslått panoramautsikt over Aarhus. Det er ekstra flott om høsten, når byens mange parker lyser opp med fargesprakende løv.

Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum.

Bilde:Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum. Photo: Robin Skjoldborg.

Utforsk kulturbyen Aarhus

Aarhus er ikke bare en vellsmakende matscene og en spennende shoppingby. Det er også en pulserende kulturby i konstant utvikling. Her finner dere mesterlig, moderne arkitektur side ved side med vakre historiske byggverk. Den jyske hovedstaden er også hjemby for det verdenskjente AaRoS, som er Skandinavias mest besøkte kunstmuseum, med den ikoniske Your Rainbow Panorama på toppen. Og det er virkelig verdt et besøk. Gå på oppdagelsesferd i den storslagne museumsbygningen, og nyt utstillinger fra kjente og fremadstormende danske og internasjonale kunstnere. Aarhus er også en spennende musikkby, noe som illustreres ved at Nordens største musikkhus, Musikhuset Aarhus, ligger her. 

Moesgaard Museum, a short drive from the city of Aarhus in Denmark

Bilde:Moesgaard Museum

Og det stopper ikke der! 7 km sør for Aarhus ligger nemlig en annen fantastisk aarhusiansk kulturinstitusjon. Omkranset av det vakreste landskap reiser et imponerende byggverk seg fra bakken, nemlig det kjente og kjære Moesgaard Museum. På dette spennende museet blir fortiden brakt til live gjennom fantastiske utstillinger fra old- og vikingtiden. Og når dere er mette på inntrykk og ny viten, kan dere nyte en smakfull lunsj i museets kafè, før dere tar den nydelige turen gjennom skogen tilbake til sentrum for å oppleve flere av de spennende kulturtilbud som Aarhus har å by på

For eksempel Den Gamle By, et levende historisk museum som ligger et steinkast fra sentrum og vegg i vegg med en av Aarhus eldste og største parker, den vakre Botanisk Have. I Den Gamle By kan du bokstavelig talt vandre gjennom historien, når du går fra bydel til bydel - helt tilbake til 1800-tallet. Her har gatene både historiske butikker, leiligheter, bakgårder og "innbyggere" - og det er fort gjort å glemme at man faktisk befinner seg i 2020. Det er en interessant og morsom måte å lære mer om Aarhus sin spennende historie og det danske samfunns utvikling fram til i dag. 

Bilde:Dennis Borup Jakobsen

Gatelangs i Aarhus

Når du er på besøk i Aarhus må du huske å gå en koselig tur langs den fine Å’en som renner gjennom byen, eller på oppdagelsesferd i den trendy og trivelige bydelen Frederiksbjerg, hvor du finner kule kaffebarer, butikker og restauranter. Aarhus' nye distrikt, Aarhus Ø, er i aller høyeste grad også verdt et besøk! Området ligger nede ved vannet og er et arkitektoniske mesterverk, med høydepunkt som Havnebadet og Isbjerget. I i tillegg kan nyte den vakre utsikten over Århusbukten. Avslutt turen på DOKK1, byens moderne bibliotek og kulturhus, hvor du kan nyte noe godt å drikke mens du slår av en hyggelig prat med en lokal aarhusianer.

Høsthygge i den aarhusianske natur 

Aarhus er en grønn by, og her er det aldri langt til neste park eller skogsområde. Så hvorfor ikke kombinere en urban byferie med romantiske turer i høstkledt natur? Vi har allerede nevnt Botanisk Have, som ligger sentralt til i Aarhus, og er en av byens største og flotteste parker. Hvis høstværet blir for guffent, så kan dere også søke innendørs i Væksthusene. Her kan dere spassere gjennom fire klimasoner og suge til dere naturens skjønnhet. De mange flotte skogene som omgir Aarhus er også rike på naturopplevelser. Her kan dere nyte en deilig tur - enten til fots eller på sykkel, og spise medbrakt lunsj under fargerike løvkroner. 

Infinite Bridge, Aarhus

Bilde:© Johan Gjøde. Foto: Dennis Borup Jakobsen

Naturen rundt Aarhus byr også på overraskelser! I de vakreste omgivelser ved Varna Strand, rett utenfor Aarhus, ligger nemlig et noe originalt kunstverk. Det er noe så spektakulært som en bro uten ende. Den Uendelige Bro er tegnet av de danske arkitektene Niels Povlsgaard og Johan Gjøde, og var opprinnelig en kunstinnstallasjon på ARoS-udstillingen Sculpture by the Sea. Men broen ble rett og slett så populær at innbyggerne i Aarhus krevde at den ble permanent. Og de fikk (heldigvis) viljen sin! For nå kan både lokale og besøkende oppleve det vakre kunstverket på nært hold - og nyte den idylliske naturen som omgir det. Sjekk også ut de mange andre stemningsfulle naturopplevelsene som Aarhus har å by på her

Bli bedre kjent med Aarhusregionen

Aarhus ligger midt i en av Danmarks aller vakreste naturområder. Her kan du lese mer om alt det fantastiske du kan oppleve i Aarhusregionen. 

Vakantie met kinderen. De ideale bestemming, Denemarken
Eventyr for hele familien i Aarhusregionen

Share your wonders: