Gå til innhold
Viborg Kathedrale bei Sonnenuntergang

Småbyhygge i Aarhusregionen

Foto: Malte Bülow - VisitAarhus

Utforsk de idylliske småbyene på Østjylland. Her kan dere oppleve shopping, deilig mat, spennende kultur og koselig stemning i historiske omgivelser. 

Historisk hygge i Viborg

Det er noe romantisk over høsten! De fargerike bladene, den klare lufta og de mørke kveldene. Og få steder i Danmark er høstromantikken så stemningsfull som i middelalderbyen Viborg. Her - i en av Danmarks eldste byer - kan du spasere mellom flotte gamle hus på smale, brolagte gater. Varme deg på deilig mat og drikke i en av de mange koselige kaféene og restaurantene i Viborg, eller gjøre et kupp i gågatens sjarmerende butikker (Viborg kan for eksempel friste med flere spennende spesial- og gårdsbutikker).

Utforsk også byens lange og spennende historie på en av Viborgs flotte museer og historiske attraksjoner, som den flotte Hald Ruin - som er en gammel middelalderruin. Og listen over unike opplevelser i Viborg stopper ikke der! Hvor ofte får du for eksempel muligheten til å besøke VERDENS største kalkmine? I Mønsted Kalkgruber kan du bli med på et underjordisk eventyr i opplyste minesjakter. Du kan til og med oppleve et imponerende lys-show i gruvens underjordiske kinosal. Vi garanterer at dette blir en opplevelse du aldri glemmer!

Mønsted limestone mine is located near Viborg.

Bilde:© Mads Gregersen

Glem ikke å besøke byens imponerende domkirke, hvis eldste deler stammer helt tilbake til tidlig middelalder da Viborg fikk status som domkirkeby. Hvis du har en liten historiker i magen, anbefaler vi at du blir med på en av de guidede byvandringene i Viborg - det er en gøy og lærerik måte å dykke ned i byens lange og fascinerende historie på. Og glem ikke å legge turen innom Skovgaard Museet hvor du kan oppleve fabelaktige kunstverk fra kunstnerfamilien Skovgaards samling, samt særutstillinger. Museet er også i seg selv verdt et besøk. Den flotte bygningen stammer nemlig fra 1728.

 

Utforsk Viborgs unike kulturlandskap 

Og som det ikke var nok, er Viborg omgitt av vakker natur som også bør utforskes - for eksempel det unike landskapet ved Hald Sø, den storslåtte Ulbjerg Klint eller Kongenshus Mindepark, som er en av Danmarks vakreste og mest unike naturområder. Den populære turruten, Hærvejen, går også forbi Viborg. Ta beina eller sykkelen fatt, og bli med på en uforglemmelig reise gjennom fantastisk natur og spennende danmarkshistorie. 

Gatelangs i idylliske Ebeltoft 

Midt i det naturskjønne Djursland finner du en sjarmerende liten handelsby. Navnet er Ebeltoft, og den er virkelig verdt et besøk. Den lille byen har en lang historie - faktisk fikk den kjøpstadstatus allerede i 1301, og det kan man merke. Uansett hvor du snur og vender deg blir du møtt av vakre bindingsverkhus fra 1700-tallet og smale brolagte gater - pyntet med fargerike stokkroser. Ebeltoft er nesten som tatt ut av et eventyr! Den idylliske byen er dessuten også kjent for sin hyggelige stemning - noe de alltid smilende lokale sørger for.

Ebeltoft

Bilde:VisitDjursland

Nyt høstsolen og en kopp kaffe på det historiske torget, sjekk ut det vakre Gamle Rådhus fra 1789, og bare sug til dere alt den sjarmerende byen har å by på av koselige restauranter, unike butikker og spennende museer. I Ebeltoft Vig ligger dessuten en må-se attraksjon, nemlig verdens lengste treskip. Fregatten Jylland ble sjøsatt i 1860, og er full av spennende sjømannshistorier. Husk også å avlegge det flotte Glasmuseet Ebeltoft en visitt. Her kan dere oppleve mer en 1500 forskjellige glasskunstverker fra hele verden, og til og med se glassblåserne i aksjon i Glashytten.

Hvorfor ikke kombinere et besøk i Ebeltoft med en uforglemmelig naturopplevelse? Byen ligger som nevnt midt i ville og vakre Djursland, hvor du blandt annet finner naturperler som Mols Bjerge. Ebeltoft er dessuten en kystby, så her er det rikelig med muligheter for en romantisk spasertur langs de mange strendene som finnes i byen. Og hvis du virkelig vil skjemme bort deg selv og en du er glad i, så kan du jo avslutte byferie i Ebeltoft og gå- eller sykkelturen i nasjonalparken Mols Bjerge, med å sjekke inn på Lübker Golf Resort. Her kan dere nyte avslappet luksus i naturskjønne omgivelser. Hva er vel bedre når høstvinden rusker i trærne utenfor, enn å lene seg tilbake og nyte en deilig spabehandling, varme opp kroppen i et subtropisk bad eller nyte uovertruffen mat og drikke? 

Mols Bjerge Djursland

Bilde:Nationalpark Mols Bjerge

Koselig byliv i Randers 

Randers ligger vakkert til, og den lille byen byr på koselig byliv, gode restauranter og sjarmerende shopping. I tillegg til å kunne friste med kjente attraksjoner som Randers Regnskov og fantastisk natur. Randers er, i likhet med flere av de andre sjarmerende småbyene i Aarhusregionen, også en gammel by. Faktisk kan byens historie spores helt tilbake til 100-tallet, og dette kan du merke under en spasertur rundt i byen. Her finner du koselige middelaldergater og veiter, og på byens eldste gågate, Houmeden, holdes det fortsatt marked.

 

Gjør et shoppingkupp i Randers

I det hele tatt er det mange gode shoppingmuligheter i Randers, og her finner du alt fra unike små spesialbutikker og fantastiske vintageforretninger, til kjente danske motemerker og storsentre. Og når du trenger en pause fra all shoppingen, kan du slå deg ned på en av de mange hyggelige kaféene og restaurantene i Randers (for eksempel det nyåpnede matmarkedet Randers Street Food). Randers har også massevis av spennende kunst- og kulturopplevelser å by på - blandt annet det kulturhistoriske Museum Østjylland og de to innovative kunstmuseene, Randers Kunstmuseum og GAIA Museum Outsider Art. Byen har til og med et eget museum for alle dere som elsker å spare penger, nemlig et helt eget Sparebøssemuseum

Det gamle rådhus i Randers, Danmark

©Aarhusregionen Media CenterBilde:Jesper Maagaard

Det venter også massevis av fantastisk naturopplevelser i Randers. Det naturskjønne området kan friste med flere gå- og sykkelruter, og den flotte Gudenåen lokker med både gode kajakk- og fiskemuligheter. Utforsk også det 293 kvadratkilometer store området rundt Randers Fjord som i dag er Naturpark Randers. Her kan du oppleve variert natur og et spennende historisk landskap. Og apropos historie - Randers er det perfekte området for en liten slottsferie. Det ligger nemlig flere slott og herregårder i området, blandt annet det eventyrlige Gammel Estrup - en eventyrlig herregård fra 1600-tallet som i dag huser et spennende museum.

Hvis høstværet blir for kjølig, så finnes det også råd. Randers har nemlig sin helt egen regnskog, hvor man kan nyte subtropiske temperaturer og hilse på eksotiske dyr. Høres det fristende ut? Så er Randers Regnskov stedet for deg. Her kan du utforske vakre tropiske planter og beundre alt fra lekne aper og sjarmerende dovendyr, til farlige komodovaranerne og majestetiske jaguarer. Og når du har shoppet, spist og utforsket alt det vidunderlige Randers har å by på, fortjener du en pause. Kanskje på et spa? Hos Water & Wellness i Randers kan du skjemme bort deg selv med både massasje, dampbad og sauna. Den perfekte avslutning på ditt besøk i Randers!

Mer inspirasjon til en ferie i Aarhusregionen

Aarhus Møllestien Biking
Aarhus
Shopping weekend i Aarhus
Weekendtur til Aarhus
Mor og barn i Dinosaurland i Djurs Sommerland i Aarhusregionen, Danmark
Familieferie i Aarhusregionen
The infinite bridge - Aarhus
Attraksjoner i Aarhusregionen
Family in a kayak, Silkeborg
Aktiv ferie i Aarhusregionen
Kids biking in Mols Bjerge National Park, Djursland
Naturopplevelser i Aarhusregionen

Share your wonders: