Været i Danmark

Foto: Frame&work - SydkystDanmark

Siden Danmark ikke har høye og bratte fjell er ekstreme værsituasjoner nokså uvanlige.

Skagen in North Jutland

Bilde:Mette Johnsen

Temperaturer

I Danmark er det aldri langt til nærmeste kyst og det gjør at temperatur-forskjellene mellom årstidene er forholdsvis små. Golfstrømmen har stor innvirkning på klimaet og gjør at Danamrk, akkurat som Norge, har fire årstider; vår, sommer, høst og vinter.

Danmark ligger i den tempererte sonen og har en gjennomsnitsstemperatur på 7,7˚C. I februar er gjennomsnittstemperaturen 0,0˚C, og det er oftest den kaldeste måneden. August er vanligvis den varmeste måneden med en gjennomsnittstemperatur på 15,7˚C. Vintrene er gjerne milde med lite snø, men ofte med en kald vind. Gjennomsnittstemperaturen om sommeren ligger på omkring 20˚C. 

Vanntemperaturer i Danmark

Danmark er omgitt av vann og uansett hvor i landet du befinner deg er det ikke lengre enn 5 mil til nærmeste kyst. Den beste tiden å bade i havet i Danmark er i løpet av sommermånedene juni, juli og august. I denne perioden ligger badetemperaturen som oftest mellom 17˚C og 22˚C. I august kan sjøens gjennomsnittstemperatur nå så høyt som 25˚C.

Family with bikes in the Wadden Sea

Bilde:Niclas Jessen

Danmarks flate landskap og nærheten til kysten gjør at det blåser mer i Danmark enn i Norge. Vestlige- og sydvestlige vinder dominerer, og det gjør at Danmarks vestkyst også får mer nedbør enn resten av landet. Den våteste perioden i Danmark oktober til og med november. Den gjennomsnittlige mengden nedbør per år i Danmark er 61 cm. 

Løkken, North Jutland

Bilde:Simone Bramante - @brahmino.com

Lys og mørke

Sammelignet med Norge så er de danske sommerkveldene og nettene mørkere, spesielt hvis man sammenligner med Nord-Norge. Danmark har ikke midnattsol. Til gjengjeld er ofte sommerkveldene - og nettene varmere i Danmark enn i Norge.

Læs mer her!

Tivoli
Danmarks topp 20 attraksjoner
Løkken, badehuse på stranden
Danmarks beste strender
Havnebadet Islands Brygge, København
Københavns beste strender og havnebad
Par som sykler ved Nysted i Lolland, Danmark
5 fantastiske sykkeldestinasjoner