It's easy to get around Copenhagen with the driver-less metro

Offentlig transport i Danmark

Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Offentlig transport i Danmark er enkel, rask og praktisk. Som et lite land med hundrevis av øyer, er det utallige sammenhengende transportruter og muligheter. Her er alt du trenger å vite om hvordan du kommer deg rundt i Danmark.

Hvordan komme seg til København fra flyplassen?

Den raskeste ruten fra flyplassen til København er via regionaltog eller metro. Det tar under 15 minutter å komme til sentrum og du kan kjøpe billettene du trenger på flyplassen. Du trenger en 3-soners billett som koster cirka 36 DKK for en reise fra Kastrup inn til sentrum.

Toget går direkte til København sentralstasjon (Hovedbanegård) og er ideelt hvis du skal bo der eller ønsker å ta tog videre til andre danske byer. Hvis du ønsker å komme deg til Nørrebro, Vesterbro, Frederiksberg, Østerbro eller andre områder av København, er metro det beste alternativet.

Du kan også ta buss 5A fra flyplassen for å nå sentrum på cirka 35 minutter, og det er en taxiholdeplass utenfor ankomsthallen. Vanligvis koster en taxi ca. DKK 250–350 og tar 20–30 minutter å komme til sentrum.

Visste du forresten at Københavns lufthavn har vært CO2-nøytral siden 2019?

Offentlig transport i København

Offentlig transport i København er billig og enkel å bruke. Du kan betale per reise kontant ved en automat på en metro- eller togstasjon, eller personlig på en buss. København er delt inn i soner og prisene avhenger av hvor mange soner du reiser gjennom.

Copenhagen Card gir deg ubegrenset offentlig transport i hovedstadsregionen i Danmark pluss gratis inngang til over 80 museer og attraksjoner. Den er tilgjengelig for en 24, 48, 72 og 120 timers periode, og koster DKK 439 - 1049,- for voksne, med en versjon for barn 10-15 år som koster mindre. Foreldre tips: én voksen kan ta med to barn under 10 år til museer og attraksjoner gratis, og to under 12 år på offentlig transport gratis.

Du kan også kjøpe et City Pass, en digital reisebillett for ubegrenset offentlig transport over en 24, 48, 72, 96 eller 120 timers periode, som koster fra DKK 80 for 24 timer for ubegrenset reise i København sone 1-4, inkludert flyplassen. Det finnes en versjon for voksne og en annen for barn over 12. Kjøp på nett og husk å lade telefonen.

Cruise around Copenhagen with the harbour buses

Bilde:Astrid Maria Rasmussen - Copenhagen Media Center

Havnebuss

Havnebussen kjører i begge retninger fra Teglholm i sør til Refshaleøen i nord. Disse båtene kjøres av samme transportør som vanlige busser, og alle billetttyper er gyldige. Det er en fin måte å se byen på fra vannet og en effektiv måte å komme seg fra Nyhavn til Reffen på om sommeren. Siden 2020 har alle havnebusser gått på grønn strøm.

Sykkel og elektrisk scooter

I København er det enkelt å leie en sykkel fra en lokal sykkelbutikk, hente en Donkey Republic leiesykkel på gaten eller leie en elektrisk scooter via en app.

Du kan ta en sykkel med på metroen, men ikke i pendlertiden (mandag til fredag, 7:00-9:00 og 15:30-17:30), og også på et regionaltog. For begge må du kjøpe egen sykkelbillett.

Take the S-train to explore more of Denmark's capital area

Bilde:Niclas Jessen

Reis rundt i Danmark med offentlig transport

Selve reisen er halve moroa når man reiser rundt i Danmark. Hvis du vil reise bilfritt, kan du velge mellom et pålitelig tog-, buss-, ferge- og båtnettverk

Togreiser i Danmark

Det er enkelt å reise med tog utenfor København til resten av Danmark. Et tog fra København til Aarhus vil ta tre timer, til Aalborg fire timer og til Odense halvannen time. DSB er den offisielle danske nasjonale jernbaneoperatøren, og du kan se togruter, finne tider og bestille togbilletter på DSBs nettside eller ved å ringe +45 70 13 14 15. Det anbefales å bestille på forhånd, inntil to måneder før avreise – sjekk seksjonen 'DSB Orange' for de beste prisene på billetter. En voksen kan ta med to barn under 12 år på toget gratis

Tog går også fra Danmark til Sverige fra sentralbanestasjonen i København, med det svenske jernbaneselskapet SJ. Det tar under 40 minutter å komme til Malmö, og det går regelmessige natttog samt flere daglige alternativer for den 5,5-timers direkte turen til Stockholm. Bestill online på sj.se eller kjøp billett på en stasjon.

Europeiske borgere kan kjøpe et enkeltlands-InterRail Denmark-pass som tilbyr ubegrensede togreiser opptil 8 dager i måneden. Danmark er også inkludert i InterRail Global Pass som gir tilgang til togruter i 33 europeiske land, noe som gjør en skandinavisk reise med flere stopp lett. Eurail Denmark Pass tilbyr lignende alternativer for ikke-europeiske borgere.

Bilde:Niclas Jessen

Bussreiser i Danmark

Du kan også reise med buss ved å bruke Danmarks omfattende nettverk av langdistanse bussruter. Bussforbindelser drives av leverandører, inkludert Eurolines Germany og FlixBus med ruter mellom danske byer og flere byer i Europa.

Ferger i Danmark

Som du forventer av et land som består av så mange øyer, er båter og ferger et hyppig brukt fremkomstmiddel i Danmark. Det er også en forfriskende måte å reise på. Flere store turoperatører kjører ferge- og cruisetjenester til Danmark fra Norge, inkludert Color Line, Fjord Line og DFDS.

Innenfor Danmark er det mange ferger og passasjerbåter som tar deg til de mange mindre danske øyene. Klikk her for en fullstendig oversikt.

Billund Airport

Bilde:Billund Airport

Fly i Danmark

Det går flere daglige flyvninger fra København til byer rundt om i Danmark. For eksempel har SAS direktefly til Aarhus, Aalborg og Billund, mens Norwegian flyr direkte til Aalborg, Billund og Karup.

Flyselskaper som DAT og Alsie Express leverer innenlands flytjenester til mindre flyplasser som Bornholm, Odense, Esbjerg og Sønderborg.

Det er også en sjøflyforbindelse mellom Aarhus og København med Nordic Seaplanes, som tar 45 minutter.

FAQ om offentlig transport

Before you go... try reading these next!

Nørrebro, Copenhagen
Copenhagen neighbourhoods you should explore
Cobblestoned streets of Aalborg
Our guide to the best of Aalborg
Hyggelig gade i Odense
Odense: Tag på en rejse tilbage i tiden i Hans Christian Andersens hjem
Ontdek het Paaseiland van Denemarken op Lolland-Falster
20 unique things to do in Denmark
Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum.
Why you should get to know Aarhus as soon as you can!
Vagtskifte på Amalienborg Slotsplads i København
Entry to Denmark