Gå til innhold
The Infinite Bridge in Aarhus

Hva skjer i Danmark i 2023?

Foto: Daniel Brandt Andersen

2023 blir et stort arkitektur-år for Danmark. Her får du en smakebit av de nyeste attraksjonene, severdighetene og begivenhetene som skjer i Danmark i 2023. Fra arkitektoniske underverker til nye museumsåpninger, vi har noe for enhver smak.

Liste
Kart
Axel Towers i København, designet av Lundgaard & Tranberg Arkitekter.
Bilde: Copenhagen Media Center, Foto: Jude Allen
01

København: UNESCO World Architecture Capital 2023

Forbered deg på et år preget av arkitektur. UNESCO har utpekt København som arkitekturens verdenshovedstad i 2023. I løpet av året kan du se frem til ‘open house’ blant flere av hovedstadens arkitektoniske mesterverk. Danish Architecture Center (DAC) er det perfekte utgangspunktet hvis du vil utforske og lære mer om byens bygninger og dansk arkitektur generelt. Opplev utstillingen Made in Denmark, last ned DAC-appen og ha arkitekturen i lommen når du skal på oppdagelsesferd i København. 

Bilde: © Isbjerget (2013) – CEBRA, JDS Architects, Louis Paillard and SeARCH. Photo: Dennis Borup Jakobsen
02

Ocean Race i Aarhus

Hvis 2022 var året da rød-hvite Danmark ble farget gul på grunn av Tour de France, så vil 2023 være i blåtoner på bølgen blå under Ocean Race (tidligere Volvo Ocean Race) i løpet av en måned med tøff seiling. Seilaset starter 29. mai. Opplev et Aarhus som i 11 dager blir til en stor seilasfest for både store og små. 

Bilde: Lars Horn for Nordjyske Museer
03

Kaldkrigsmuseet REGAN Vest

Har du noen gang vært i et underjordisk museum? Vel, nå har du muligheten! På det nye museet REGAN Vest, kan du fordype deg i historien. Museets midspunkt er skalamodellen av Danmarks mest hemmelighetsfulle bunker som ligger 60 meter under jorden i Rold Skov i Nordjylland. Bunkeren ble opprinnelig bygget på 1960-tallet som et tilfluktssted for dronningen og regjeringen i tilfelle en atomkrig. 

Noma, world's best restaurant
Bilde: Ditte Isager
04

noma fyller 20 år

I 2023 er det allerede 20 år siden dørene åpnet og noma, med René Redzepi i spissen, for alvor satte det nordiske kjøkkenet på verdenskartet. Restauranten er i dag en av verdens mest innflytelsesrike og har blitt kåret til verdens beste restaurant hele fem ganger! Har du lyst på en smakebit av Noma i ditt kjøkken, anbefaler vi deres nye bok noma 2.0: Grønn, skog, hav. 

Sciencemuseerne
Bilde: Ole Rømer Observatoriet
05

Ole Rømer Observatoriet

Ta en tur til månen! Selv om turen går via et teleskop, er det et fascinerende syn å studere planetene Mars, Jupiter og Saturn. Ole Rømer Observatoriet ligger i utkanten av Aarhus og åpner igjen for publikum til sommeren etter en omfattende og ganske spektakulær renovering. Bygningene har fått tilbake sin opprinnelige stil og naturen som omfavner stedet, Kongelunden, er nå en spennende park hvor besøkende kan lære enda mer om astronomi.

Marriott Nordhavn
Bilde: Core Hospitality
06

To nye Mariott-hoteller

Nok et høydepunkt i den arkitektoniske horisonten som du ikke kan ignorere. De siste årene har det vært en eksplosjon av nye hoteller i Danmark - fra hoteller med hundrevis av rom til unike ettromshoteller. I 2023 fortsetter trenden med åpningen av to nye Marriott-hoteller. Den ene av de er denne fremtredende runde bygningen i Nordhavn, som tilbyr en av de mest beroligende utsiktene i København.

Copenhagen Opera House
Bilde: Wonderful Copenhagen
07

Copenhagen Opera Park

Mens vi er inne på temaet arkitektur; i 2023 vil København bli enda grønnere med en ny attraksjon og severdighet langs vannet; Operaparken. Den ligger ved siden av byens vakre operahus og er inspirert av de romantiske parkene på 1800-tallet og vil også inneholde en kafé og en vinterhage. Designet av den danske arkitektgruppen COBE, fokuserer parken på bærekraft med systemer som gjenbruker regnvann fra bærekraftige, resirkulerbare materialer.

08

Tilbring natten ved vannkanten

Danmark har en lang tradisjon med vakre badehoteller over hele landet. Luksuriøse oaser med fokus på avslapning og gode matopplevelser. Neste år skal et nytt badehotell innvies i Gilleleje på Nordsjælland, nord for København. Gilleleje Sø- & Havbad Hotel ligger i et gammelt rådhus fra 1939 og her kan du se frem til fasiliteter som utendørsbasseng, spa, restaurant og en flott takterrasse.

De Kamelhovederne klif op het eiland Bornholm in Denemarken
Bilde: Stefan Asp
09

Bornholm kommer nærmere

Har du alltid ønsket å reise til Bornholm? Denne flotte delen av Danmark med bratte klipper og vakre strender vil være mer tilgjengelig fra 2023 takket være den største hurtigbåten i verden, Express 5. Seilruten ender i Rønne på Bornholm og starter i Ystad i Sverige - som du også enkelt kan reise til med tog fra København. Inntil da kan du alltids ta fergen fra Køge (Danmark), Ystad (Sverige) eller Sassnitz i Tyskland.

10

Dansk arkitektur på egen hånd

Ønsker du en guide for å utforske mer dansk arkitektur? Oppdag verkene til den internasjonalt anerkjente arkitekten Jørn Utzon - mannen bak Operahuset i Sydney, som feirer 50-årsjubileum i 2023. I Danmark kan du se Bagsværd-kirken, den imponerende Paustian-butikken i København, Musikhuset i Esbjerg og Utzon Center i Aalborg, som alle er designet av den berømte arkitekten. Fortsatt sulten på mer? Besøk disse 10 fantastiske bygningene av Bjarke Ingels Group (BIG) spredt over hele Danmark.

Se flere opplevelser her

mor og barn utenfor Den Blå Planet i København
Dansk design og arkitektur
roskilde festival
Danmarks største musikkfestivaler
Copenhagen sunset
10 skjulte perler i København
Aarhus Møllestien Biking
Aarhus
Tivoli
Danmarks topp 20 attraksjoner
The royal hunting lodge, the Hermitage, in the Deer Park
Danske attraksjoner på UNESCOs verdensarvliste

Share your wonders: