The Egg. Photo: John Johnsen

Danske designikoner

Foto: John Johnsen

Danmark er et lite land med en enorm passion for design. Derfor har landet også fostret uforholdsmessig mange internasjonalt anerkjente designere, varemerker og produkter. Her er en presentasjon av Danmarks største designikoner.

Bilde:Kim Wyon

Hans J. Wegner

Mest kjent for sine funksjonelle stoler, som du ofte støter på i Danmark. Du kan kjøpe noen av hans mest berømte stoler, som Y-stolen, i Illums Bolighus i København.

Finn Juhl

Kjent for å være han som introduserte dansk design til USA. Arkitekt og industriell designer. Du kan besøke Finn Juhls hus i Charlottenlund nord for København og kjøpe klassikere som Diplomat og Chiftain stoler i Bredgade København.

Arne Jacobsen

Absolutt en av de største innenfor dansk design og arkitektur. Som møbeldesigner er Arne Jacobsen spesielt kjent for de etterspurte stolene Ægget og Svanen. Du kan blant annet kjøpe Arne Jacobsen-produkter i Illums Bolighus i København.

's Werelds eerste designhotel vind je in Kopenhagen: Radisson BLU Royal Hotel.Bilde:New Art Production AB - Copenhagen Media Center

Georg Jensen

Georg Jensen var en dansk sølvsmed som startet sølvsmie i 1904 og det var der han skapte grunnen til det verdenskjente merket Georg Jensen. Med rot i stilarten art noveau står Georg Jensens produkter i dag for et av de ypperste livsstilsbrands innenfor både ur, smykker og bestikk. 

Kaare Klint

Kaare Klint, skapte sitt første møbel i 1914 og bliver sett på som dansk møbeldesigns store far. Blant hans mest kjente møbeldesign er Faaborgstolen, Safaristolen og Kirkestolen som er flettet i sjøgress.

Verner Panton

Verner Panton er kjent som enfant terrible innenfor dansk design. Han arbeider mye med fargestrålende plast og utradisjonelle former. Du kan se et godt eksempel på dette i Pantons S-stol.

 

Bilde:Kim Wyon

Poul Kjærholm

Poul Kjærholm var en prisbelønnet møbeldesigner og professor ved Dansk Institut for Design inntil sin død i 1980. Han har hatt en rekke utstillinger og flere av hans design kan fortsatt kjøpes – blant annet hos den danske møbelprodusent Fritz Hansen, som fortsatt produserer hans stoler. 

Poul Henningsen

Ofte bare omtalt som PH. Poul Henningsen er Danmark mest kjente lysdesigner, og selv om flere av hans lampedesign har mer enn 50 år på baken, er de fortsatt meget populære. Det gjelder for eksempel lampene PH5 og Koglen. Du kan kjøpe PH-lamper mange steder, blant annet hos Louis Poulsen  og i Illums Bolighus.

Børge Mogensen

Børge Mogensen er også en av de som har skapt internasjonal respekt for dansk møbeldesign. Han er utdannet møbelsnekker og hans møbler har blitt utstilt mange steder i verden. Hans spanske stol er en ekte klassiker. 

Mer design her!

Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center
Her kan du kjøpe dansk mote i København
Louisiana Museum of Modern Art
10 kunstmuseer i København