Horse carriage in Den Gamle By (old town museum) in Aarhus, Denmark

Topp 5 attraksjoner hvor du kan reise tilbake i tid

Foto: © Robin Skjoldborg

Fra slott til fengsel - dette er noen av de beste attraksjonene i Danmark som lar deg gå tilbake i tid, og få et innblikk i hvordan livet eksempelvis var bak fengelsmurene eller inne i ballsalen for flere hundre år siden. Eller hva med å leve som en viking for en dag? 

Bijzonder overnachten in een gevangenis?
Bilde: Jesper Rais
01

Fengslet i Horsens

Har du set filmen "Frihetens regn" (orig. Shawshank Redemption)? Da vil du finne Horsens fengsel ekstra interessant. Den ikoniske filmen er nemlig etter all sannsynlighet basert på virkelige hendelser og en spektakulær flukt fra nettopp dette fengslet. Horsens fengsel er i dag en 5-grenet attraksjon med museum, brasserie, vandrerhjem (ja, du kan overnatte i fengslet!) og konsert- og event lokaler. Her inviteres du til et unikt innblikk i livet bak murene. Og så fort du kjører gjennom portene, merker du det. At alt fortsatt er som det var den gang da det var Horsens statsfengsel.

Luftfoto av Gammel Estrup Herregård i Danmark
Bilde: Gammel Estrup
02

Gammel Estrup Herregård

Utenfor Randers finner du Gammel Estrup Herregård, som er et av Danmarks best bevarte renessanseslott. Mye tyder på at Gammel Estrup stammer helt fra 1300-tallet. I dag er Gammel Estrup et museum med flotte stuer og butikker innredet i ulike stilperioder. Tre tilbake i tiden ved å besøke den mektige renessansens hærsalong og slottsskap, 1600-tallets vakre perler og skap hvor greven og grevinnen holdt både teatre og fester og 1800-tallets bibliotek, røykerom og barnerom. 

Tirpitz Museum in Blåvand in Denmark
Bilde: Thomas Høyrup Christensen
03

Tirpitz

Utforsk den gamle bunkeren og kom med under sanden og lytt til vestkystens skjulte fortellinger om skipsvrak, dyrebare ravskatter og forbudt kjærlighet. Det danske arkitektfirmaet BIG (Bjarke Ingels Group) har skapt den spektakulære rammen for en attraksjon gjemt under bakken i det beskyttede sanddynelandskapet ved Blåvand. Museet inneholder fire faste utstillinger, galleri for skiftende utstillinger samt kafé og butikk.

A family explore Odin's Odense, in Denmark
Bilde: Andreas Bastiansen - VisitOdense
04

Odins Odense Jernalderlandsby

Midt i Stavids Ådals naturskjønne områder på Fyn, venter en verden full av lek og læring. Sett kursen mot jernalderlandsbyen Odins Odense, et unikt utendørsmuseum som vekker 2000 års historie til live. Her kan du og din familie utforske autentiske jernalderhus, gjenskapt på grunnlag av spennende arkeologiske funn fra Fyn og Jylland .Jernalderlandsbyen er det perfekte stedet for familier, hvor både unge og gamle eventyrere kan slippe seg løs. Og husk, dine firbente venner er også velkomne, så lenge de er i bånd.

Zwei Frauen im Freilichtmuseum "Den Gamle By" in Aarhus
Bilde: Robin Skjoldborg
05

Den Gamle By i Aarhus

Bli med på en helt unik tidsreise i Den Gamle By i Aarhus. Se, kjenn og opplev historien til de danske markedsbyene gjennom fire ulike tidsperioder: 2014, 1974, 1927 og 1864. Fra april og resten av året kan du møte mennesker som kler seg, jobber og oppfører seg som i gamle dager. De lager mat, hogger ved, gjør håndarbeid eller ekspederer kunder i butikkene. Den Gamle by har toppscore fra reisguiden med hele 3 Michelin-stjerner. Og husk, det er gratis inngang for alle under 18 år.

Mer inspirasjon til Danmarksferien

Beach on Jutlands eastcoast near Aarhus
Attraksjoner i Aarhusregionen
Children at street art in Odense Zoo, Fyn
Attraksjoner i Odense
Ontdek het Paaseiland van Denemarken op Lolland-Falster
Dansk historie og kultur
Aerøskøbing strand op het eiland Ærø in de Zuid-Funen Archipel in Denemarken
Danmarksferie
Lyngvig Fyr Lighthouse in West Jutland
Vesterhavet
The royal hunting lodge, the Hermitage, in the Deer Park
Danske attraksjoner på UNESCOs verdensarvliste