VisitDenmark
En av Københavns mange sykkelbroer

Cykelsemester i Danmark

Couple Biking

Upptäck cykellandet Danmark

Danmark är det perfekta resmålet för en cykelsemester. Danmark har över 12 000 km skyltade cykelleder (ofta med lite eller ingen trafik), ett lättframkomligt och flackt landskap med vacker natur och långa kuststräckor - samt korta avstånd till övernattning och upplevelser på vägen. Att cykla i Danmark är tryggt, lätt och roligt!

Köpenhamn - världens bästa cykelstad!

Praktisk information om cykling i Danmark

Her er noen få regler for deg som skal sykle på danske veier å forholde deg til, slik at du bedre kan nyte ferien din på to hjul.

Nødvendig sykkelutstyr

Sykkelen din må utstyres med bjelle, en hvit refleks som er synlig foran, gule reflekser på pedaler og hjul og en rød refleks på baksiden. Sykler som kjøpes eller leies leveres slik som en standard i Danmark, men dersom du tar med deg sykkel fra utlandet, må du selv sørge for at den er i henhold.

Når du sykler i mørket må du ha en fungerende hvit lykt på fremsiden og en rød bak. Du kan få tak i dette utstyret fra dagligvarebutikker og sykkelbutikker i Danmark.   

Sykkelhengere må ha to hvite reflekser framme, to røde reflekser bak, og to gule på hver side. Dersom du skal kjøre med hengeren etter det har blitt mørkt må du sørge for at den er utstyrt med et rødt lys, montert enten på baksiden eller på venstre side.

Med barn på sykkelen

Hvis du er over fylte 15 år kan du transportere opptil to barn under åtte år på sykkelen, gitt at den er utstyrt med sykkelsete. Hvis du har sykkelvogn kan du frakte to barn i alle aldre. Barn i sykkelseter og i vogn må alltid festspennes.

Hjelm

Det er ikke påbudt å bruke hjelm, men smart å bruke en uansett!

Danske trafikkreguleringer

Du må alltid sykle på høyre side av veien, og hvis det finnes en sykkelsti bør du bruke denne. Dersom du skal svinge til venstre må du først krysse veien, så stoppe på motsatt side, for deretter å fortsette med trafikken når du får grønt lys. Syklister må også bruke håndsignaler for å vise når de senker farten, svinger eller stopper. Du kan lese mer om sykkelreglene i Danmark her.

Fordi Danmark har mer enn 11,000km med skiltede ruter vil du finne det enkelt å navigere på sykkel. Det er bare å finne et rutenavn, et nummer eller en logo og deretter følge skiltingen. Rutene går på kryss og tvers, så det er fullt mulig å kombinere ruter og ta for seg hele landet på sykkelryggen.

Nasjonale sykkelruter

Det er 11 nasjonale sykkelruter i Danmark, og de dekker til sammen over 4,000km. De nasjonale rutene er skiltet med en hvitt nummer i en rød firkant og et sykkelsymbol på et blått, firkantet skilt (ved unntak av rute 10 på Bornholm som har grønn i stedet for blå bakgrunn). Oddetallsnummer mellom 1 og 9 går fra nord til sør, mens partallsruter mellom 2 og 8 går fra øst til vest. Det er også to sirkulære ruter: Bornholmruta (rute 10) og Limfjordruta (rute 12).

Regionale og lokale ruter

Danmark har også et omfattende nettverk av regionale og lokale sykkelruter, hver med egen skilting. De regionale sykkelruteskiltene følger det samme mønsteret som de nasjonale; hvite rutenummer fra 16 til 99 på en blå bakgrunn. Det lokale rutenettverket bruker også dette systemet, men med tall fra 100 til 999.

En god sykkel og en god sykkelguide er de første stegene mot en vellykket sykkelferie. Det danske Syklistforbundet har et stort utvalg guider og kart tilgjengelig for kjøp online.

Sykkelkart

Nordisk Karthandel publiserer gode sykkelkart over Danmark i 1:500.000. Her kan du finne både nasjonale og regionale sykkelruter, og informasjon om veier med sykkelfelt, vandrerhjem, campingplasser, turistinformasjon og mye mer. Du kan også planlegge sykkelturen din i appen Naviki.

Digitale sykkelkart

Du kan se et digitalt kart over Danmarks sykkelruter, og laste det ned til GPSen din, på det danske Veidirektoratets hjemmeside.

Hvis er på utkikk etter en sykkelopplevelse i Danmark, hvor alt har blitt planlagt og organisert for deg, så er sykkelferiepakker det rette for deg. Denne typen ferie inkluderer vanligvis leie av sykkel, en detaljert reiserute, eventuelle ferjebilletter, overnatting med enten full- eller halvpensjon og i noen tilfeller bagasjetransport.

Rutene er satt sammen av lokale eksperter som sørger for at turen tar deg forbi den vakreste naturen og at du sykler langs de mindre veiene, hvor det er lite trafikk. Pakkeferier for syklister er vanligvis ikke gruppeturer, noe som betyr at du vil kunne bestemme selv når turen skal starte og slutte selv.