Opplevelser i Nordsjælland

Foto: ©Mark Gray

Rett utenfor København ligger Nordsjælland – en region som byr på eventyrlige opplevelser, uansett om du drømmer om historiske slott, kunst i verdensklasse eller vakker natur. Kom og opplev Nordsjælland – vi garanterer at du blir forelsket.

Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk, København

Bilde:Ulrik Jantzen - Louisiana Museum of Modern Art

Nyt kunst i verdensklasse på Louisiana

Bare en kort togtur fra København ligger Louisiana Museum of Modern Art vakkert til helt ute ved havet i Humlebæk. Dette verdenskjenste kunstmuseet er et må-se når du er på ferie på Nordsjælland. Her kan du oppleve moderne kunst fra danske og internasjonale kunstnere, og det danske kunstmuseet byr på både faste utstillinger og særutstillinger og mer en 4000 kunstverk. Den flotte modernistiske bygningen er en opplevelse i seg selv, og det samme er den store hagen med panoramautsikt over Øresund. Slå deg ned på gresset og nyt den vakre utsikten, eller gå på oppdagelse blandt hagens imponerende skulptursamling. Du kan også ta en kunst(pause) i kunstmuseets hyggelige kafé, som byr på både lekre kaker og vellsmakende mat laget på sesongens råvarer.

Unike kunstopplevelser i vill natur

Nordsjællands vakre natur forenes med skulpturelle mesterverker i fantastiske Rudolph Tegners Museum & Statuepark som ligger i et naturområdet kaldt Rusland utenfor Dronningmølle. Her kan du oppleve 14 mektige bronsestatuer av den danske billedkunstneren Rudolph Tegner, som troner på den lyngkledte heden. Kombinasjonen av den vakre naturen og de kraftfulle skulpturene skaper en helt unik stemning som virkelig gjør inntrykk. Fra parken kan du fortsette inn i museet. Denne vakre og nesten sakrale bygningen fra 1930-tallet huser 355 av Rudolph Tegners fantastiske verker i gips, marmor og bronse. Det unike museumet ble utformet av kunstneren selv, og den høye 8-kantede bygningen leder tankene hen på en katedral. Og hvis du får behov for å fordøye inntrykkene over en god lunsj eller en kopp rykende varm kaffe, så kan du slå deg ned på museumets hyggelige kafé, som er åpent hele sommerhalvåret.

Munkeruphus is an art gallery and exhibition space located north of Copenhagen

Bilde:Tine Uffelmann - VisitNordsjælland

Kunst og naturidyll langs Øresundskysten

Mellom de sjarmerende nordsjællandske badebyene Gilleleje og Dronningmølle ligger Munkeruphus. Dette er en levende kunsthus hvor du kan oppleve både samtidskunst, kunsthåndtverk, design og arkitektur. Den vakre, fredede trebygningen ligger i en idyllisk park helt ut mot Øresund, så et besøk til Munkeruphus byr både på kunst- og naturopplevelser. Fra 1958 til 1982 var huset arbeidssted og hjem for den kjente danske kunstneren, Gunnar Aagaard Andersen, og et eget rom i kunsthuset er dedikert hans spennende og allsidige verker. Munkeruphus ligger utrolig vakkert til i en stor, grønn park som strekker seg helt ned til stranden. Her kan barna utfolde seg i et kunst- og naturlaboratorium, som blandt annet inkluderer et fantastisk observatorium.

Gå på konstrunda på Nivaagaards Maleriesamling

Bilde:David Kahr - VisitNordsjaelland

Langs den flotte Øresundskysten kan du også oppleve Nivaagaard Malerisamling. På det lille og hyggelige kunstmuseum kan du utforske 500 års europeisk kunsthistorie med mesterverker fra italiensk rennessanse, nederlandsk barokk og dansk gullalder. Nivaagaard har også en hyggelig kafé som serverer alt fra kaffe og danske smørbrød til lekre middagsretter, og kunstmuseets romantiske parkanlegg er også verdt å oppleve. Gå en tur under de grønne trekronene og beundre de vakre rododendronbuskene som blomstrer langs de små stiene som snirkler seg gjennom hagen.

M/S Maritime Museum of Denmark

Bilde:Rasmus Hjortshøj - Copenhagen Media Center

Dykk ned under vannet på M/S Museet for Søfart

Kronborg Slot er ikke den eneste opplevelse som Helsingør har å by på. M/S Museet for Søfart er også virkelig verdt et besøk! Det imponerende danske sjøfartsmuseet åpnet i 2013, og har siden åpningen vunnet flere internasjonale arkitekturpriser. Og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Det underjpordiske museet er nemlig tegnet av BIG med den verdenskjente danske arkitekten, Bjarke Ingels i front. Sjøfartsmuseet ligger maritimt til på det tidligere skipsverftet i Helsingør, og her kan du oppleve fantastiske, interkative utstillinger og få et fascinerede innblikk i Danmarks historie som ledende sjøfartsnasjon. Og de minste gjestene vil garantert elske Drømmeskibet – et 400 kvadratmeter stort maritimit lekeunivers hvor barn(lige sjeler) kan sette seil for spennende eventyr til sjøs. På sjøfartsmuseumets kafé kan du dessuten nyte danske smørbrød og hjemmelaget mat med Danmarks beste underjordiske utsikt.

Bilde:Kim Wyon

Merk historiens kongelige vingesus 

Det er ikke uten grunn at vi snakker om Kongenes Nordsjælland. Helt siden middelalderen har de danske konger nemlig søkt mot regionens store skoger og vakre kystlandskap – noe de mange flotte slott på Nordsjælland er et synlig bevis på. Her finner du blandt annet Danmarks nok flotteste rennessanseslott, Fredensborg Slot. Slotten ligger i Fredensborg, som er en levende slottsby, og kalles faktisk Danmarks Versailles. Og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Det staselige, hvite slottet med den imponerende slottshagen har nemlig en stor likhet med det verdenskjente franske landemerket. Besøk slottet og ta en spasertur i den flotte hagen, som er åpen hele året, og nyt den royale stemningen i vakre Fredensborg by.  Bare et steinkast fra Fredensborg Slot og midt i det naturskjønne området ved Esrum Sø finner du dessuten Fredensborg Store Kro. Med sin flotte beliggenhet og romantiske stemning er det tradisjonsrike hotellet det perfekte sted å overnatte når du besøker Fredensborg.

Bilde:©Mark Gray

Eventyrlige opplevelser på Frederiksborg Slot

Frederiksborg Slot ligger vakkert til på tre små holmer i Hillerød, og innenfor slottets storslagne murer venter kongelige opplevelser for både små og store. Frederiksborg Slot er Nordens største rennesanseanlegg, og ble bygget på starten av 1600-tallet av den danske kong Christian 4. Slottet var ment å understreke og styrke kogens posisjon som en mektig, europeisk monark, og det er også et imponerende byggverk som er rikt utsmykket og omkranset av en helt fantastisk hage. Særlig slotskirken er et enestående skue – med originalutsmykkingen fra Christian den 4.s tid, samt flere historiske skatter. Siden 1878 har Frederiksborg Slot dessuten huset Det Nationalhistoriske Museum, som gjennom en imponerende samling av portretter, historiske malerier, møbler og kunstindustri tar deg med på en vandring gjennom 500 års Danmarkshistorie. Rundt slottet er det anlagt et eventyrlig hageanlegg – med en storslagen barokkhage og en romantisk engelsk hage, som i tillegg til sine små øyer og sjarmerende busker, huser et lite lystslott. Det vakre hageanlegget er som skapt til spaserturer og dagdrømmeri, og de naturskjønne omgivelsene innbyr også til en seiltur på den idylliske sjøen.

Kystnatur og filosofi 

Bare en kort togtur fra København venter naturopplevelser utenom det vanlige. Med sine store skoger og nesten 100 kilometer lange kystlinje er Nordsjælland et paradis for deg som elsker å utfolde deg i naturen – enten det er på gåbein eller på sykkel. Du kan blant annet gå i fotsporene til danmarks mest berømte filosof, Søren Kierkegaard. Noen av sine største tanker tenkte han mens han gikk langs Nordkysten av Gilleleje. Nå kan du selv gå i den store tenkerens fotspor langs en interaktiv tur-rute, Kierkegaard by Nature.  Den 12 km lange ruten snor seg gjennom det gudeskjønne kystlandskapet på Nordsjælland. I tillegg til en uforglemmelig naturopplevelse, kan du også bli klokere på den kjente danske filosofen. Langs ruten finner du nemlig poster med 12 sitater av Kierkegaard, samt spørsmål som inviterer til ettertanke og gode samtaler. Så nå kan du gå på de smale stiene som snirkler seg langs Kattegats klippelandskap, nyte den grønne natur og det uendelige hav, mens du grubler over livets store spørgsmål – akkurat som Kierkegaard.

Fahrradfahrerin auf dem Nordküstenradweg in Nordseeland an der Dänischen Ostsee

Bilde:Sarah Green

Opplev Nordsjællands natur fra sykkelsetet

Du kan også oppleve den vakre nordsjællandske natur og alle de historiske – og kunsteriske opplevelsene som regionen har å by på fra sykkelsetet. Hvorfor ikke leie sykler og utforsk de mange fantastiske sykkelrutene langs den Den Danske Riviera? Rutene tar deg gjennom kongelige skogsområder, idyllisk kystnatur, forbi historiske slott og storslått arkitektur og kunst. Og når sulten og tørsten melder seg, kan du slå deg ned på et av de mange koselige spisestedene langs veien, eller besøke en av de sjarmerende gårsdbutikkene som byr på lokale, økologiske varer. Du kan lese mer om de mange opplevelsesrike sykkelruter på Nordsjælland her.

Nordkyststien Spodsbjerg Fyr

Bilde:Sarah Green

Ikonisk hus og Nordsjællands flotteste fyr 

I det vakre naturområdet ved Skansen i Hundested kan du både besøke ikoniske Knud Rasmussens hus, og beundre det flotte Spodsbjerg Fyr. Det lille hvite huset med stråtak ligger idyllisk til ute ved kysten og med en fantastisk utsikt over det blå Kattegatt. Det er ikke bare den unike arkitekturen og den vakre beliggenhet som har gjort huset berømt. Det var nemlig her den berømte danske polarforskeren, Knus Rasmussen, bodde og arbeidet når han ikke var ute på en av sine mange ekspedisjoner til Grønland. Det idylliske huset i cottagestil er tegnet av den danske arkitekten, Helge Bolsjen-Møller, og fungerer i dag som muesum og minnestue for polarforskeren. Huset ligger i et utrolig naturskjønt område som du kan utforske både til beins og på sykkel. I nærheten finner du også Spodsbjerg Fyr. Det flotte fyret ligger i et delvis fredet naturområde med steine klipper og vakre, lyngkledte heder. Og utsikten fra fyret er det ingenting å si på! Når været er klart kan man faktisk se helt til Hesselø, som ligger hele 26 km vekk.