Nyt livet i Nordsjællands badebyer

Foto: Oliver Bock - VisitNordsjælland

Bare en kort togtur fra pulserende København kan du oppleve duvende sandstrender og sjarmerende badebyer langs Nordsjællands vakre og langstrakte kyst. Her finner du alt fra gastronomi i særklasse og luksuriøse hoteller til vakker natur og avslappet småbyidyll.

Langs den nordsjællandske kysten ligger badebyene som perler på en snor. De gamle fiskerlandsbyene Hornbæk, Gileleje og Tisvilde er i dag forvandlet til eksklusive feriesteder – men de har beholdt den sjarmerende landsbyidyllen og avslappede stemningen. Så hvorfor ikke gjøre som fordums konger – dra til kysten på Nordsjælland og nyte det gode liv med bølgeskvulp og hvite sanddyner?

Bilde:Girl In Vanderland

Bohemsk idyll i historisk badeby

Den historiske badebyen Tisvildeleje ligger i naturskjønne omgivelser langs den nordsjællandske kyst. Her finner du grønne skogsområder, krystallblått hav og den skjønneste hvite sandstrand. Ikke så rart at generasjoner av københavnske bohemer har valfartet hit for å få en pause fra storbyens hektiske liv? Her kan du nemlig gå helt ned i gir og virkelig merke naturens ro. Gå turer i vakre Tisvilde Hegn, eller nyt sol og bølgeskvulp langs de duvende, hvite sanddynene på Tisvildeleje Strand. Her trenger du aldri være redd for å ligge i kø. Den flotte stranden er nemlig kilometerlang, og du kan alltid finne ditt eget lille strandparadis. Men Tisvildeleje er også en badeby som yrer av liv. Her kan du blandt annet shoppe unikt kunsthåndtverk og ffinne antikkskatter på byens loppemarked. Du kan også nyte late dager og god gammeldags badebystemning på byens historiske badehoteller. På det luksuriøse Helenekilde Badehotel kan du skjemme bort deg selv med spa og yoga på stranden, og det romantiske Tisvildeleje Strandhotel fra 1895 kan du nyte late dager og deilig mat. Tisvilde er stedet for deg som er glad i god mat. På sjarmerende Tisvilde Kro får du for eksempel servert fantastisk mat laget på sesongens beste (og lokale) råvarer. Og nede ved havnen finner du Restaurant Kongernes Tisvildeleje hvor du kan nyte et utsøkt måltid med panoramautsikt over havet, og også den idylliske Rabarbergaarden er virkelig verdt et besøk.

Opplev den sjarmerende fiskerlandsbyen Gilleleje

Ved Sjællands aller nordligste punkt ligger Gilleleje. Den gamle fiskerlandsbyen har bevart sin gamle sjarme, selvom byen i dag er en levende kulturby. Den hyggelige havnen er omdreiningspunktet i Gilleleje. Her kan du virkelig merke den avslappede idyll som badebyene på Nordsjælland er så kjente for. Hvis du er glad i å seile er dessuten Gillejele havn det helt perfekte sted å kaste anker. Her kan du gå en tur langs den romantiske moloen mens du kigger på de små fiskebåtene, nyte et deilig måltid laget på dagens fangst, og bare sug til deg den hyggelige maritime stemningen som hersker her. På den flotte sandstranden Gilleje Strand kan du dessuten nyte late dager i solen og bade i det blå havet. Her ligger også det historiske Gilleleje Badehotel fra 1895. På dette idylliske badehotellet kan du skjemme bort deg selv med spabehandling, og nyte deilig mat og drikke mens du ser solen gå ned i havet. Mer romantisk bliver det ikke. Kulturhavnen i Gilleleje byr dessuten på et bredt utvalg av kulturelle arrangementer, samt flere utsøkte restauranter. Her finner du også små spesialbutikker og hyggelige kaféer.

Mangfoldig natur og avslappet stemning i Hornbæk

Helt ute ved Øresundkysten ligger Hornbæk. I likhet med mange av de andre sjarmerende badebyene på Nordsjælland er Hornbæk en tidligere fiskelandsby. I dag er den hyggelige byen et yndet sted for sommerhusgjester, strandløver og naturelskere. Hav og kystnatur danner en vakker ramme rundt Hornbæk, og i tillegg til de langstrakte og myke sanddynene på Hornbæk Strand, byr området også på rike turmuligheter. Hornbæk Plantage er et vakker skogsområde som er perfekt for deg som ønsker en flott og variert naturopplevelse – uansett om du vil gå eller sykle. Her kan du nyte stillheten under de grønne trekronene, og følge stiene langs kysten med utsikt over havet mot Sverige. I Hornbæk kan du også shoppe i de mange hyggelige små butikkene, og her finner du alt fra klær og støvler fra Ilse Jacobsen, til kunsthåndtverk og interiørdesign. Hornbæk har også flere små kunstgallerier, som for eksempel keramikkverkstedet Galleri Hornbæk Studio. Og når du trenger en pause fra shoppingen kan du nyte god mat og unik stemning på en av de mange sjarmerende kaféene og restaurantene i Hornbæk. Midt i hjertet av byen finner du for eksempel Restaurant Kurbadet, som serverer de lekreste retter inspirert av havet og laget på sesongens råvarer.
 

Bilde:Ty Stange - Copenhagen Media Center

Ikoniske badehus og blått hav herfra til horisonten

Rågeleje er en annen historisk badeby som du bør sette på listen over må-se opplevelser på Nordsjælland. Her kan du se solen gå ned fra den klassiske strandpromenaden, beundre de ikoniske badehusene og bade i det krystallblå Kattegatt. I Rågeleje får du både badebyidyll og ville naturopplevelser. På Rågeleje Strand kan du nyte late dager med sol, strand og is fra den lokale iskiosken og friskfanget rødspette fra Restaurant Søstjernen. Det er også her du finner de ikoniske, stripete badehusene som nærmest er et varemerke for den nordsjællandske badebyen. Rågeleje er kort sagt dansk sommer på sitt beste! Den lange stranden i Rågeleje er også et yndet sted for kite- og windsurfere, men hvis du foretrekker å ha begge benene plantet på jorden, er landskapet også perfekt for gåturer. Her finner du lyngkledde heder hvor sauene går og gresser om sommeren, og fra de mange flotte stiene kan du nyte en fantastisk utsikt over det enestående kystlandskapet og det blå-blå havet. Rett sør for Rågeleje kan du også gå i historiens fotspor, og oppleve 10 mektige gravhauger fra bronsealderen.

Badeferie som i de gode, gamle dager

Hyggelige Liseleje byr på badeferie som i gamle dager. Tenk strålende solskinnsdager med duvende sanddyner så langt øyet rekker, det klareste blå vann og sjarmerende gamle sommerhus. Det hersker en helt unik, avslappet stemning i denne gamle badebyen på Nordsjælland. I generasjoner har  travle bymennesker tilbrakt sommeren i Liseleje, som ligger bare en liten times kjørsel fra København. Så når du trenger en pause fra det hektiske bylivet er denne lille nordsjællandske kystby det perfekte sted. Her kan du slappe av i naturskjønne omgivelser, senke skuldrene med hyggelige opplevelser og deilig mat, og bare nyte at tiden går litt langsommere. Uansett om du er en strandløve eller en turentusiast, så har Liseleje noe for din smak. Liseleje Strand ligger ut mot Kattegat og er en av de beste strender i Danmark. Du kan også gå lange turer i det vakre, uspolerte hedelandskapet på Melby Overdrev – som faktisk er Sjællands største hede. Liseleje er også en badeby som summer av liv, og her kan du gå på oppdagelse på sjarmerende loppemarkeder og i unike vintagebutikker, oppleve enestående solnedganger fra en av byens hyggelige kaféer og restauranter.

Late feriedager og unike kunstopplevelser

Mellom Hornbæk og Gilleleje ligger den koselige badebyen Dronningmølle. Her finner du noe for enhver smak – fra en langstrakt familievennlig sandstrand og idylliske kaféer, til vakre naturområder og enestående kunstopplevelser. Den lille nordsjællanske byen i Dronningmøllebukten er med andre ord virkelig verdt et besøk. Dronningmølle Strand er en bred og finkornet sandstrand som er perfekt for både små og store badegjester. Det er dessuten langgrunnt, så barna kan trygt plaske rundt i det herlige, blå vannet. Fra den flotte stranden kan du følge en sti gjennom en bred og grønn dal som fører deg til det fredede naturområdet, Rusland. Det har fått sitt litt spesielle navn fordi området virker så øde. Så her kan du nyte naturens ro og det vakre hedelandskapet. Det er også her den ikoniske Rudolph Tegners Museum & Statuepark ligger. Følger du Dronningmølle Strand i retning mot Gilleleje venter ennå en fantastisk kunstopplevelse i det hyggelige utstillingshuset, Munkeruphus, som ligger idyllisk til i et naturskjønt område. Du kan også ta en sykkeltur til det historiske Esrum Kloster. Her kan du beundre det gamle klosteret fra middelalderen, kjøpe flotte klosterprodukter i gårdsbutikken og nyte god mat og drikke i den hyggelige Møllecaféen. Esrum Kloster har dessuten sin helt egen ølfestival, og inviterer også til historisk morro for hele familien under de årlige Esrum Middelalderdage. 

Take the S-train to explore more of Denmark's capital area

Bilde:Niclas Jessen

Ta toget til Nordsjælland

Med DSB er opplevelsene bare en togtur unna. På bare 20 minutter kan du komme fra det pulserende storbylivet i København til romantisk småbyidyll, vakker kystnatur og fantastiske strender på Nordsjælland. Det er en enkelt, komfortabelt - og ikke minst bærekraftig måte å reise på.

Du kan lese mer om rutetider, avganger og priser på DSB sin hjemmeside.