Street Art Aalborg

Ting å gjøre i Aalborg

Foto: VisitAalborg

Midt i hjertet av det nordjyske naturparadiset ligger Aalborg – en sjarmerende by full av mangfoldig kultur og skjulte perler. Her møtes småbyhygge og nordjysk ro med alt det storbyen har å by på - fra gatekunst og moderne design, til spennende shopping og gastro det er verdt å reise for.

Aalborg er småbyen som føles som en storby. Her kan du oppleve verdenskjent arkitektur, en levende og urban kulturscene, og et spennende og vellsmakende kjøkken. Men den nordjyske hovedstaden byr også på småbyhygge og naturidyll. Her kan du nyte den avslappende atmosfæren i vakre parker, vandre mellom fargerike trehuse på brosteinsbelagte gater, spise lunsj med de lokale og shoppe alt fra dansk design til nordjyske delikatesser i byens mange sjarmerende butikker.

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Bilde:Allan Toft, Kunsten Museum of Modern Art

Pulserende kultur og verdenskjent arkitektur

Aalborg er en by full av spennende kulturopplevelser – fra moderne arkitektur og fargesprakende street art, til idyllisk natur og historisk gamleby. Nordjyllands sjarmerende hovedstad er også et mekka for deg som er interessert i kunst og moderne arkitektur. Kunsten er navnet på Aalborgs fantastiske kunstmuseum. Det er tegnet av den verdenskjente finske arkitekten Alvar Aalto i samarbeid med hans kone og den danske arkitekten, Jean-Jaques Baruël – og det er kanskje unødvendig å nevne at museet er en arkitektonisk perle og et må-se når du besøker Aalborg. Men den unike og vakre bygningen fra 1972 rommer også fantastisk dansk og internasjonal kunst som spenner fra 1900-tallet og fram til i dag, og her kan du oppleve både den faste samlingen på mer enn 400 verker, samt forskjellige gjesteutstillinger.

Musikkens Hus in Aalborg, North Jutland

Bilde:VisitAalborg

En annen av Aalborgs arkitektoniske perler er Utzon Center – et eksperimentelt kultur- og vitensenter med arkitektur, design og kunst i sentrum. Den flotte bygningen fra 2008 er tegnet av den kjente danske arkitekten, Jørn Utzon, og ligger vakkert til med utsikt over Limfjorden. Senteret ligger på Aalborgs pulserende og nyrenoverte havnefront, som på få år har gått fra å være industrikvarter til en kulturell, gastronomisk og arkitektonisk perle. Her finner du også et annet arkitektonisk mesterverk, nemlig Musikkens Hus, tegnet av Coop Himmelb(l)au. Bygningen er majestetisk og kreativ på samme tid, og rommer blandt annet konsertscener og restauranten, Musikkens Spisehus, hvor du kan nyte deilige retter med utsikt over vakre Limfjorden. Men slike severdigheter er det vel ikke så rart at Aalborg var så langt oppe på listen over byer som New York Times anbefalte å besøke i 2019?

Hjelmerstald i Aalborg

Bilde:VisitNordjylland

Nordjyske spesialiteter, historisk sus og street art

Men listen over må-se opplevelser i Aalborg stopper ikke der. Byen er nemlig full av skatter, og den beste måten å oppleve dem på er å snøre skoene og tusle gatelangs på brosteinsbelagte gater. Med Explore Aalborg kan du gå på digital byvandring gjennom Aalborgs gater, og bli bedre kjent med byens spennende historie. Husk å legge turen gjennom Aalborgs idylliske gamle brosteinsgater, som Peder Barkes Gade, Klokkestøbergade og Hjemerstald. Her kan du beundre de mange fargerike gamle husene og besøke de koselige små butikkene og kaféene som ligger som perler på en snor på de brosteinsbelagte gatene. 

Aalborg street food

Bilde:VisitAalborg

Du kan lese mer om shopping i Aalborg her. Og når du trenger en pause fra byvandring og handleposer, kan du slå deg ned på en av de mange sjarmerende kaféene og spisestedene i byen, og nyte den lokal gjestfriheten som byen er så kjent for. 

Beviset på at Aalborg er en by hvor småbyidyll og urban storby lever side ved side, er de mer enn 65 grafitti-kunstverk som dukker opp blant de sjarmerende og vindskjeve gamle husene. Gå på oppdagelse i byens store utendørsgalleri, og utforsk de mange stilige verkene som er gjemt rundt omkring i byen. Du finner et kart over street art i Aalborg her – og du kan selv printe det ut og ta det med på oppdagelsesturen. Det er en helt unik måte å oppleve byen på, og gir et interessant innblikk i den aalborgske og danske gatekunstscene. 

Noahs Ark

Bilde:VisitAalborg

Natur og parkliv midt i byen

Få minutter fra Aalborgs sentrum finner du Østre Anlæg, som er de lokales grønne favorittoase. Her kan du komme helt ned i gear, og nyte de store naturområdene med sjø, lekeplass til de minste, ballbaner, spennende stier og grillområder. Du kan også ta deg en spassertur blant de flotte skulpturene i Mølleparken, og nyte den flotte utsikt over Aalborg og Limfjorden. Om sommeren kan du også ta deg en forfriskende dukkert midt i byen! Vestre Fjordpark er nemlig navnet på Aalborgs urbane badeparadis, hvor naturentusiaster og vannhunder kan boltre seg på det 165.000 m2 store anlegget. Havnebadet ligger bare et steinkast fra sentrum, så her er det rike muligheter for å ta en badepause fra storbylivet. 

Masse morro for hele familen

Hvis du reiser på familieferie til Aalborg, er det også masse morro å oppleve for de små. I Aalborg Zoo kan dere for eksempel besøke de over 100 forskjellige eksotiske dyreartene som kaller dyrehagen sitt hjem. I dyrehagen får du sjansen til å komme helt innpå de ville dyrene, og se hvordan de utfolder seg i de naturtro omgivelsene. Aalborg Zoo ligger  bare en gåtur fra sentrum, og byr i tillegg til spennende dyr, på flotte grøntområder. Så hvorfor ikke holde en piknikk på den store plenen, mens dere nyter utsikten til giraffene på savannen? Både små og store vil også elske en tur til Fårup Sommerland, som ligger i nærheten av de vakre strendene i Blokhus og på Løkken. Fårup er en av Danmarks største turistattraksjoner, og med hele 60 forlystelser og masse vannmorro er det ikke vanskelig å forstå hvorfor. 

Surfer at Klitmøller

Bilde:Mette Johnsen

Utforsk vakre Nordjylland

Aalborg ligger midt i naturskjønne Nordjylland, så hvorfor ikke kombinere byferien med en uforglemmelig ferie i naturen, et opphold på et nostalgisk badehotell, eller et besøk i de mange sjarmerende fiskerlandsbyene? Nordjylland er en region som byr på både naturopplevelser utenom det vanlige, spennende kultur og en velsmakende matscene. Her finner du både noen av Danmarks eldste og mest autentiske badehoteller og fantastiske surfespots

Les mer om alle de skjønne opplevelsene som venter deg i Nordjylland

Det er enkelt å reise miljøvennlig i Danmark 

Det er enkelt å komme til Aalborg og Nordjylland, og med DSB er opplevelsene bare en togtur unna. På noen få timer kan du komme fra det pulserende København til sjarmerende Aalborg og Nordjyllands fantastiske natur. Det er en enkel, komfortabel - og ikke minst bærekraftig måte å reise på.

Du kan lese mer om rutetider, avganger og priser på DSB sin hjemmeside

 

Har du planer om å kjøre el-bil til Aalborg? Ikke noe problem. Det er nemlig lett å kjøre grønt i Danmark.

Finn oversikt over alle ladestasjoner til el-bil i Danmark på eon.dk.