Informasjon om coronavirus i Danmark

Grensene til Danmark er fortsatt stengt for utenlandske besøkende, men en langsom gjenåpning av landet har begynt.

(Oppdatert 29. mai 2020)

  Kontrollert åpning av grensene i Danmark

  Fra 15. Juni 2020 kan turister fra Norge besøke Danmark og de må vise gyldig dokumentasjon på bestilling av overnatting når de ankommer. Overnattingen må finne sted utenfor hovedstaden København (København og Frederiksberg kommune) og varigheten må være minst 6 netter. Boliger med postnummer 1000 til 2500 vil omfatte disse lokasjonene. Turister kan gjerne besøke København, men overnattingen må finne sted utenfor byen.

  Hvis en turist som ankommer Danmark viser tydelige signaler på sykdom, for eksempel hoste, feber eller lignende, vil de ikke få anledning til å krysse grensen.

  Besøk i Danmark

  Den danske regjeringen har stengt de danske grensene for å kontrollere spredningen av koronaviruset. Danmarks grenser er fremdeles stengt for utenlandske besøkende, men med noen unntak. Danske statsborgere har lov til å reise inn igjen til landet, men besøkende fra de fleste andre land nektes innreise. I følge regjeringens publiserte uttalelse blir personer som ønsker å besøke familiemedlemmer i Danmark, også nektet innreise med mindre de besøker en alvorlig syk slektning.

  Fra 25. mai vil personer med fast opphold i et av de fem nordiske landene (Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige) eller Tyskland få lov til å reise til Danmark hvis de faller inn i følgende kategorier:

  • Folk som eier et sommerhus i Danmark

  • Personer som har et forhold til en person som bor i Danmark eller som er forlovet med en person som bor i Danmark. For mer informasjon om hvilken dokumentasjon som kreves se danske polities sider her.

  • Mennesker som har besteforeldre i Danmark

  • Forretningsreiser til og fra Danmark kan gjenopptas hvis de blir utført på en ansvarlig måte i henhold til smittevernreglene. Forretningsreiser må overholde bransjespesifikke forholdsregler.

  Bortsett fra det ovennevnte, er generelle - familiebesøk, turisme, forretningsreiser, studiereiser eller lignende ikke grunnlag for innreise til Danmark. 

  Senest 29. mai vil den danske regjeringen revurdere den midlertidige grensekontrollen og det tilhørende innreiseforbudet samt de eksisterende reisevarslene. Vi følger de siste nyhetene, og du kan finne den mest oppdaterte informasjonen her: https://politi.dk/no/coronavirus-in-denmark.

  Gjenåpningen av Danmark

  7. mai kunngjorde den danske regjeringen en gradvis gjenåpning, dette gjelder i hovedsak mildere tiltak for butikker og restauranter, samt åpning av skoler fra 11. og 18. mai 2020.

  Det åpnes for:
  • Kjøpesentre fikk åpne mandag 11. mai.
  • Restauranter og kafeer har lov til å åpne igjen fra 18. mai.
  • Elever fra 6. klasse skal få begynne på skolen igjen fra 18. mai. Skolefritidsordninger får også åpne igjen 18 mai.
  • Biblioteker så vel som kirker og trossamfunn kan gjenåpne fra 18. mai.
  • Sportsaktiviteter i frisk luft er tillatt, og profesjonell sport uten tilskuere er også tillatt.
  • Dyrehager der gjestene beveger seg rundt i biler får lov å åpne.
  • En forutsetning for åpningen er overholdelse av retningslinjer for avstand og hygiene.

  For å forhindre at smitten blusser opp igjen ønsker den danske regjeringen fremdeles å holde offentlige fasiliteter stengt og oppfordrer flest mulig til å være hjemme. Dette inkluderer kontaktbegrensende tiltak som forbyr samling av mer enn 10 personer. Offentlige arenaer som gallerier, attraksjoner og konsertarenaer er også stengt, og mange festivaler og arrangementer for 2020 er avlyst eller utsatt.
  Fra 8. juni er det planlagt ytterligere lettelser.

  Mer informasjon om koronaviruset i Danmark

  Hvis du har spørsmål om koronaviruset i Danmark og hva dette kan bety for reiseplanene dine, har vi to steder du kan gå for å bli fullstendig oppdatert.

  1. Vi anbefaler at du henvender deg til offisielle norske myndigheter for å få råd og aktuell veiledning om reiser.
  2. Du kan lese det danske helsedepartementet (Sundhedsstyrelsen) sin Q&A her og finne de løpende oppdateringer om coronavirus i Danmark på Dansk Politiet sin hjemmeside

  Våre tanker går til alle som er blitt berørt av viruset, og vi ønsker å rette en stor takk helsepersonell over hele verden som jobber utrettelig for å bekjempe COVID-19. Vi ser virkelig frem til å ønske besøkende velkommen så snart som mulig. Ta vare på deg selv!