Søllerød Kro, Michelin restaurant, North Zealand

Ekte hygge på dansk kroferie

Foto: Søllerød Kro - Copenhagen Media Center

Kroferie er helt unikt for Danmark og bygger på en lang og tradisjonsrik historie. Drøm deg bort til hjemmekoselige vertshus med god mat, hyggelig vertskap og ekte dansk hygge. 

De danske kroenes historie

I 1286 bestemte kong Erik Klipping at det skulle bygges kroer langs de gamle danske kongeveiene hvor kongen og hans følge kunne overnatte. Til gjengjeld fikk kroverten kongelige privilegier som å brygge øl, selge snaps og brød uten å betale skatt. På 1700- og 1800-tallet ble veinettet bygget, og kongen bestemte at det skulle ligge en Kro omtrent hver annen mil. En gammel dansk mil er bare drøyt 7,5 kilometer, så kroene ble liggende tett i tett over hele landet.

Klassiske danske kroer

Kroene er i dag privateid og uten kongelige privilegier som skattefradrag, men de har beholdt den historiske atmosfæren. Small Danish Hotels har håndplukket noen av de beste klassiske kroene, som forteller hver sin lille del av Danmarks historie. En av klassikerne er Agerskov Kro sør på Jylland, som er drevet av Bodil og Peter Otte og serverer deilig dansk mat i stemningsfulle lokaler. Shackenborg Slotskro er en annen klassiker som ligger i eventyrlige omgivelser midt i den brosteinsbelagte slottsgaten i den lille byen Møgeltønder.

Dansk kromat

Maten har en helt spesiell rolle i kroene, og dansk kromat er en helt egen sjanger med tradisjonsrike danske retter. Mange kroer har også utvidet repertoaret i en mer moderne retning, og kroene huser i dag også noen av Danmarks aller beste restauranter. Kanskje mest kjent er Henne Kirkeby Kro på Jylland, som i 2017 fikk tildelt sin andre Michelin stjerne. 

Kroferie ved fjorden

Den klassiske kroferien kan også kombineres med badeferie og avslapping i fantastiske omgivelser. Thambohus Kro ved Limfjorden ligger perfekt til om du er glad i fisketurer eller lange dager på stranden, og kan også skilte med noen fantastiske solnedganger. Nymindegab Kro ved Vesterhavet er også en favoritt, med panoramautsikt over Ringkøbing Fjord og beliggenhet bare 500 meter fra Vesterhavet. Like ved den sjarmerende handelsbyen Holstebro finner man også Sevel Kro, som med sitt hyggelige vertskap byr på avslappende dager i den nydelige naturen syd for Limfjorden.