VisitDenmark
The charming Søllerød Inn is a Michelin restaurant located north of Copenhagen

Ekte hygge på dansk kroferie

Kroferie er helt unikt for Danmark og bygger på en lang og tradisjonsrik historie. Drøm deg bort til hjemmekoselige vertshus med god mat, hyggelig vertskap og ekte dansk hygge. 

Odense
Den Gamle Kro

De danske kroenes historie

I 1286 bestemte kong Erik Klipping at det skulle bygges kroer langs de gamle danske kongeveiene hvor kongen og hans følge kunne overnatte. Til gjengjeld fikk kroverten kongelige privilegier som å brygge øl, selge snaps og brød uten å betale skatt. På 1700- og 1800-tallet ble veinettet bygget, og kongen bestemte at det skulle ligge en Kro omtrent hver annen mil. En gammel dansk mil er bare drøyt 7,5 kilometer, så kroene ble liggende tett i tett over hele landet.

Michelin restaurant Henne Kirkeby Kro in West Jutland

Klassiske danske kroer

Kroene er i dag privateid og uten kongelige privilegier som skattefradrag, men de har beholdt den historiske atmosfæren. Small Danish Hotels har håndplukket noen av de beste klassiske kroene, som forteller hver sin lille del av Danmarks historie. En av klassikerne er Agerskov Kro sør på Jylland, som er drevet av Bodil og Peter Otte og serverer deilig dansk mat i stemningsfulle lokaler. Shackenborg Slotskro er en annen klassiker som ligger i eventyrlige omgivelser midt i den brosteinsbelagte slottsgaten i den lille byen Møgeltønder.

Upptäck Sydjylland på cykel

Dansk kromat

Maten har en helt spesiell rolle i kroene, og dansk kromat er en helt egen sjanger med tradisjonsrike danske retter. Mange kroer har også utvidet repertoaret i en mer moderne retning, og kroene huser i dag også noen av Danmarks aller beste restauranter. Kanskje mest kjent er Henne Kirkeby Kro på Jylland, som i 2017 fikk tildelt sin andre Michelin stjerne. 

Løkken, badehuse på stranden

Kroferie ved fjorden

Den klassiske kroferien kan også kombineres med badeferie og avslapping i fantastiske omgivelser. Thambohus Kro ved Limfjorden ligger perfekt til om du er glad i fisketurer eller lange dager på stranden, og kan også skilte med noen fantastiske solnedganger. Nymindegab Kro ved Vesterhavet er også en favoritt, med panoramautsikt over Ringkøbing Fjord og beliggenhet bare 500 meter fra Vesterhavet. Like ved den sjarmerende handelsbyen Holstebro finner man også Sevel Kro, som med sitt hyggelige vertskap byr på avslappende dager i den nydelige naturen syd for Limfjorden. 

Læs mer her!

Kroferie i romantiske omgivelser
Little yellow house in Dragør
Kroferie i Holstebro
Holstebro Nature
12 populære danske øyer
Familje på Postbåden i Nakskov Fjord
Danmarks hyggeligste småbyer
Little yellow house in Dragør
Danmarks beste strender
Løkken, badehuse på stranden
Slottsferie i Danmark
Heartland Festival på Egeskov slott