Fredensborg Schlossgarten mit Blumen im Vordergrund und dem Schloss im Hintergrund

En kongelig rundtur i Danmark

Foto: Thomas Rahbek, SLKE

Bli inspirert til din neste Danmarksferie. Følg fotsporene til HM Kong Frederik 10, med denne kongelige rundturen i Danmark.

Her har vi samlet reisetips for en kongelig rundtur i Danmark. Alle stedene i denne guiden er steder som har en spesiell betydning for HM Kong Frederik 10 og som helt klart er verdt et besøk under din neste Danmarksferie. 

Liste
Kart
Kongernes Jelling museum in Denemarken
Bilde: Bang Clemme Film & Openhouse
01

Kongernes Jelling

På museet Kongernes Jelling, kan man fordype seg i livet til Danmarks aller første konge, Gorm den Gamle, som hersket for over et årtusen siden, og la grunnlaget for landets monarki.  

Museet ligger nær de UNESCO-verneverdige Jelling-monumentene, står dette immersive senteret som et bevis på Gorm den Gamles vedvarende arv. Med sine ikoniske runesteiner, Jelling kirke og kongelige gravhauger, gir Kongernes Jelling et glimt inn i den fjerne fortiden da Danmark fikk sin første konge. 

Salling Rooftop in Aarhus
Bilde: Frame & Work
02

Aarhus

Kong Frederik har en spesiell tilknytning til Aarhus, hvor han studerte i sin mors fotspor. Opprinnelig med intensjon om å ta noen kurs ved Institutt for statsvitenskap i to semester, ble Kongen fascinert av byens åpenhet og varme, noe som førte til at han fullførte hele programmet. Uttrykkende sin forkjærlighet for Aarhus, uttalte han: "Jeg følte meg veldig fri i Aarhus. Byen er gjestfri og åpen, og alle ønsket meg utrolig velkommen." 

Bilde: © Daniel Overbeck - VisitNordsjælland
03

Fredensborg Slot

30 kilometer nord for København finner du Fredensborg Slott. Fredensborg Slott er tilgjengelig med tog, og det er den mest brukte residensen til den danske kongefamilien og et sted for viktige statsbesøk til Danmark. 

Koldinghus, museum of cultural history in Kolding
Bilde: VisitKolding
04

Koldinghus

Koldinghus er et 750 år gammelt slott og har i århundrer vært et av Danmarks viktigste kongelige slott. I dag er Koldinghus et moderne museum og en verdensklasseattraksjon for både barn og voksne å glede seg over og utforske. 

Deltagere under Royal Run i København 2023
Bilde: Matthew James Harrison
05

Royal Run

Den aktive Kong Frederik har alltid vært en lidenskapelig løper, noe som ble bekreftet da han startet Royal Run tilbake i 2018. Løpet ble opprettet som en del av feiringen av hans 50-årsdag, og det fant sted i landets fem største byer. Løpet har siden blitt en årlig tradisjon og et populært mosjonsløp for dansker og andre som vil delta.

Ragnarock museum i Roskilde, Fjordlandet, Vestsjælland
Bilde: MVRDV Ossip van Duivenbode, Photo: Ragnarock
06

Ragnarock

Ragnarock, Danmarks museum dedikert til rock, har en spesiell tilknytning til den HM Kong Frederik 10. I en minneverdig tale til sin mor, uttrykte Kong Frederik sjarmerende sin musikalske preferanse, og sa: "Du liker klassisk musikk. Jeg liker rock." Museet, som ligger i Roskilde, tjener som et bevis på Danmarks rike musikalske arv, noe som gjør det til et passende sted for den kommende kongen å feire sin kjærlighet for rock.

Skagen, North Jutland
Bilde: Mette Johnsen
07

Skagen

Skagen er et foretrukket reisemål for den kongelige familien. Den lille, sjarmerende og historisk betydningsfulle byen Skagen, er et fantastisk tilholdssted for kongefamilien. De tilbringer en uke i Skagen hver sommer og bor privat hos venner. 

Gråsten Palace in South Jutland
Bilde: Sønderborg Turistbureau
08

Graasten Slot

Lengere sør på Jylland finner man Graasten Slot som er den kongelige familiens mest ikoniske sommerresidenser. Siden 1930-tallet har den kongelige familien tilbrakt somrene i Graasten, og gjennom kongens barndom sørget hans mormor, dronning Ingrid, for å samle hele familien her. Noe som har gitt utallige barndomsminner for den nye kongen og alle hans fettere. 

Slottet har en kirke og en vakker hage, som er åpen for publikum om sommeren.