Christmas lunch "Julefrokost" at Restaurant Kronborg

Dansk julemat

Foto: Chris Tonnesen - Copenhagen Media Center

Danskene elsker god mat og drikke, og flere av Danmarks juletradisjoner sentreres rundt nettopp et fullsatt og pent dekket bord som bugner av deilig julemat - for hva er vel bedre enn god mat i godt lag?

Dansk julemiddag

I den tradisjonelle danske julemiddagen inngår gjerne fleskestek eller and, kokte poteter, rødkål og brun saus – egentlig ganske likt den norske ribba. Den klassiske juledesserten kalles ris à l’amande, og er en form for riskrem med mandler og kirsebærsaus. Eventuelt spises også risengrynsgrøt. Likt som hos oss gjemmes gjerne en mandel i dessertskålen, og den som finner mandelen får en liten gave.

Julelunsj

De fleste dansker deltar på en eller flere julelunsjer, eller «julefrokoster» som danskene kaller det, i løpet av desember. Julelunsjene minner en del om det norske julebordet og er en tradisjonell måte å utvide julefeiringen slik at den ikke bare deles med nærmeste familie, men også venner og kollegaer. Det er dessuten en fin måte å komme i julestemning tidlig! Her serveres en rekke forskjellige varme og kalde retter, som for eksempel laks, sild, kjøttpålegg og leverpostei med bacon og sopp. Til dette drikker man ikke bare øl, vin og mineralvann, men også julesnaps. Du kan smake på tradisjonell dansk julelunsj i de fleste restauranter og hoteller.

Bryggeriene innvier julen

De danske bryggeriene gjør sitt for å bidra til julestemningen. Hver år, på den første fredagen i november slipper Tuborg årets juleøl. Ølet er mørkere og sterkere enn det tradisjonelle lagerølet og danskene er så glade i juleølet sitt at de har gitt dagen når den lanseres et eget navn, «J-Dag». På denne dagen tar mange dansker ut for å smake på det nye ølet, og det er et yrende folkeliv i byen. 

Tradisjonell julebakst

En spesielt populær delikatesse i Danmark i juletiden er munker, eller æbleskiver som danskene kaller dem. Munker er en form for pannekaker som blir til små gyllenbrune, runde boller i et spesielt stekejern, og de spises som regel med melis eller syltetøy, gjerne med et glass gløgg til. Navnet til tross, æbleskiver har ingenting med epler å gjøre, og danskene har egentlig ikke noe klart svar på hvordan det har kommet til. En teori er likevel at man før i tiden brukte å fylle de pannekake-liknende bollene med eplemos. Her finner du oppskrift på danske æbleskiver.

Omtrent to uker før jul begynner storbaksten av julekaker, hvor de fleste danske familier er opptatt med å bake alle favorittene sine. Ikke sjelden går oppskriftene fra generasjon til generasjon. Noen av de mest populære julekakene er pepperkaker, fattigmenn og vaniljekaker. Mens ovnen steker på full styrke setter danskene i gang med å dekorere til jul, pynte juletreet eller lage julegodteri. Marsipan, sjokolade, dadler, brente mandler og karamellisert frukt er bare eksempler på populært dansk julegodteri.