Shoppingguide til København

Foto: Malin Poppy Darcy Mörner

København er en shoppingby i verdensklasse – her finner du alt ditt hjerte begjærer. Vi guider deg gjennom byen vår - fra eksklusive motemerker og kjente shoppinggater, til ny dansk design, second-hand og små trendy spesialbutikker. 

5 fortryllende museumsbutikker 

Hvorfor ikke starte shoppingturen et litt uvanlig sted: i museumsbutikken. De mange kjente og kjære museer i København kan friste med butikker som er like fortryllende som utstillingene, så hvis du er typen som elsker dansk design og kunst, så kan du gjøre et unikt kupp i en av disse fem museumsbutikkene i København. 

Du kjenner sikkert Louisiana, men visste du at det verdenskjente kunstmuseum har en museumsbutikk som best kan beskrives som et ekte mekka for deg som elsker dansk design og moderne kunst. På Designmuseum Danmark har de dessuten en museumsbutikk som vil få ditt designhjerte til å slå fortere. Her finner du både smykker, bøker og interiør fra kjente danske designere. Museumsbutikken på Louisiana er nemlig et skikkelig mekka for deg som elsker dansk design og moderne kunst

Bilde:Kim Wyon

Hvis du er mer den historieinteresserte typen, så er Nationalmuseets butikk stedet for deg. Her kan du ta med deg en bit av Danmarkshistorien hjem, i form av spennende bøker om dansk historie, eller et vakkert smykke inspirert av vikingtiden - bare for å nevne noen av de kulturskatter du finner i denne museumsbutikken. 

Sjekk ut det barnevennlige ARKEN Museum for Moderne Kunst, som ligger rett utenfor København. I museumsbutikken finnes både leker og andre kule ting til barn, så vi garanterer at dette blir et hit blant små kunstentusiaster. Og glem ikke å ta turen til Glyptoteket - det storslagne kunstmuseet midt i hjetet av København. Her kan du (i tillegg til å nyte en imponerende samling av antikk kunst) senke skuldrene i museets nydelige vinterhage, kose deg med en velsmakende lunsj i kaféen, eller gå på skattejakt i den spennende museumsbutikken på Glyptoteket.

Bilde:Ganni - VisitCopenhagen

7 fantastiske danske motemerker

Dansk mote har satt et solid og permanent merke på det internasjonale motekartet, og i København kan du besøke flagship-butikkene og utforske de kjente danske motemerkene på hjemmebane. I Indre By ligger de store danske motehusene side ved side med små designbutikker, så her får du den fulle shoppingopplevelsen. I HAY House kan du forsvinne inn i en stilful verden av dansk interiørdesign, og kjøpe de stilrene, moderne og litt edgy designproduktene som HAY er så kjent for. Ikke langt derfra finner du Mads Nørgaard, som er ett av de danske merkene som nærmest har blitt synonymt med dansk mote. Her finner du klassisk og stilren mote til både menn og kvinner. Hvis du er på utkikk etter noe som kan sette farge på hverdagen, så er Stine Goya og Ganni merkene for deg. De to danske motehusene har de siste årene fått beundrende blikk fra verdens motescener. Og etter ett blikk på de fargestrålende og stilige kreasjonene deres, forstår du hvorfor.

I sjarmerende lokaler ved Christianshavn Kanal ligger forresten Ganni Postmodern hvor du kan gå på skattejakt blant nedsatt motetøy. Glem heller ikke å svippe forbi Wood Wood - som selger trendy street-wear til menn og kvinner. I likhet med Ganni, har de også en butikk hvor du kan boltre deg i lekkerier fra tidligere kolleksjoner. Den heter passende nok Wood Wood MUSEUM og er en dream come true for alle moteentusiaster der ute.  

Bilde:Malin Poppy Darcy Mörner

6 uforglemmelige shoppinggater 

I København er det nok av kule og koselige shoppinggater. Derfor har vi gjort det enkelt, og laget en helt egen shopping-rute for deg. 

Vi startet på den mest kjente shoppinggaten i København. Strøget er faktisk Europas lengste handlegate, og her ligger butikkene som perler på en snor. Hvis du er på utkikk etter kjente danske merkevarer som LEGO eller Royal Copenhagen, så er dette stedet for deg. Her finner du også landemerket Illums Bolighus - et shoppingunivers med alt fra delikatesser og interiør, til moteklær og sminke. Hvis du er litt mer eventyrlysten, så bør du utforske de mange små sidegatene til Strøget, spesielt paralellgaten Strædet, som er kjent for sine unike småbutikker og trendy vintageforretninger. 

Derfra bør du ta turen til Nørrebro - en bydel som klarer mesterstykket å være pulserende og avslappet på samme tid. Bydelen er dessuten selveste Eldorado for deg som elsker vintage og second hand - spesielt de sjarmerende gatene Blågardsgade, Jægersborggade og Elmgade.

Istedgade er navnet på den beryktede gaten som løper gjennom sentrale Vesterbro. I dag har gaten blitt renovert, og selv om den fortsatt er litt røff i kantene, er den vel verdt et besøk. Og du kan ikke si at du har vært på Vesterbro uten å ha sjekket ut de mange kule kaféene, spisestedene og unike butikkene som Istedgade har å by på. Her finner du alt fra dansk design, second hand, street-wear og bakerier som får munnen til å løpe i vann. Bare et steinkast unna finner du Værnedamsvej som nok er en av de mest sjarmerende gatene i København. Og det er ikke uten grunn at den kalles "den franske gate" - det er nemlig noe sjarmerende fransk over denne gaten, hvor fortauskaféer, delikatesseforretninger og motebutikker ligger som perler på en parisisk snor. 

Bilde:Thomas Høyrup Christensen - Copenhagen Media Center

4 velsmakende matmarkeder

Glem alt om kjedelige supermarkeder! I København kan du la din indre foodie få fritt utløp - her bugner det nemlig av lekre delikatessebutikker, matmarkeder og bakerier. Vi får faktisk vann i munnen bare av å tenke på det.

Sentralt ved Nørreport Station ligger Københavns store matmarked, Torvehallerne, hvor du kan gå shopamok i østers, franske oster, danske smørbrød og alt mulig annet dine smaksløkker drømmer om. Uansett hvilken smaker eller ingredienser du er på utkikk etter, så finner du dem her.

Hvis du er glad i søte saker, så kan du virkelig boltre deg! I København er det nemlig så mange fantastiske bakerier at det er vanskelig å velge! Et luksusproblem som vi gjerne vil hjelpe deg å løse ved å tipse deg om noen av våre favorittbakerier i København. Vi starter på Østerbro, hvor du finner gourmetbakeriet Leckerbaer. Her kan du meske deg med de lekreste kaker og cookies, bakt av ingen ringere enn Michelinkokkene Jakob Mogensen og Gabi Bär Mogensen. Ta også turen til hippe Refshæløen, og gjør deg klar for en søt opplevelse hos sjarmerende Lille Bakery  Det drives av en tidligere Noma-kokk, så kanskje ikke så rart at ALT smaker helt himmelsk (ja, vi har smakt på alt). Du kan enten nyte de ferskbakte godbitene på farten eller i de koselige lokalene på Refshaløen. Sist, men ikke minst må du huske å svinge innom Harts Bakery på Gammel Kongevej. Også her er det en tidligere kokk fra Noma som står bak grytene (eller skal vi si eltebollene), og bakeriet er en kjempefavoritt blant københavnere. 

Kult og koselig i København

Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center
Her kan du kjøpe dansk mote i København
Michelin restaurant 108 in Copenhagen
Restauranter i København
The restaurant Sankt Annæ 8 in Christianshavn, Copenhagen
Københavns mest fargerike gater
Louisiana Museum of Modern Art
10 kunstmuseer i København