"Julefrokost", Weihnachtsessen im Restaurant Kronborg in Kopenhagen

Julemat på dansk vis

Foto: Chris Tonnesen - Copenhagen Media Center

Vi dansker elsker god mat og drikke, og flere av juletradisjonene våre innvolverer nettopp et fullsatt og julepyntet bord som bugner med deilig julemat. Her kan du lese mer om hva slags mat det ikke blir jul uten i Danmark. 

Cap Horn Smørrebrød / smorrebrod

Bilde:Cap Horn

Velkommen til dansk julelunsj 

Vår versjon av julebord heter julefrokost (julelunsj, på norsk), og det er en veeeldig viktig førjulstradisjon i Danmark - som du kan lese mer om her. De fleste dansker deltar på en eller flere julelunsjer i løpet av desember - kanskje litt for mange, vil noen mene. Julelunsjen minner en del om det norske julebordet, hvor man møtes og julehygger med venner og kollegaer. Det er dessuten en fin måte å lade opp til julen på! På menyen står typisk et utvalg av forskjellige varme og kalde retter, som for eksempel laks, sild, kjøttpålegg og lun leverpostei med bacon og sopp. Til dette drikker vi aller helst juleøl - og selvfølgelig den tradisjonelle julesnappsen. Du kan også få en smakebit av dansk jul med denne deilige oppskriften på hjemmelaget leverpostei.

Traditional Christmas cookies at the Open Air Museum in North Sealand.
Bilde: Brittany Overgaard
Gløgg, traditional mulled wine for Christmas
Bilde: Kristian Krogh

Tradisjonell dansk julebakst 

Omtrent to uker før jul går vi i gang med storbaksten av julekaker. De fleste familier har sin egen favoritt, og ofte går oppskriftene i arv fra generasjon til generasjon - ikke ulikt i Norge. Noen av de mest populære danske julekakene klinger sikker også ganske velkjent: de heter nemlig pepperkaker, fattigmenn og vaniljekranser. Og mens julekakene steker, hygger vi med juleverksted, hvor vi lager julegodteri som marsipan, sjokolade, dadler, brente mandler og karamellisert frukt. Hvis du synes dette høres fristende ut, kan du jo prøve å lage ditt eget dansk julegodteri hjemme på kjøkkenet?

A child buying æbleskiver at a stall at the Open Air Museum in North Sealand.

Bilde:Brittany Overgaard - Frilandsmuseet

Smaken av dansk jul 

Det blir ikke jul i Danmark uten æbleskiver! Hvis du har besøkt et dansk julemarked har du garantert smakt på denne tradisjonelle danske juledelikatessen. Æbleskiver (eller munker, som de kalles på norsk) lages på en slags pannekakedeig som stekes i et spesielt stekejern - et munkejern på norsk. Når de er gyllenbrune og sprøde utenpå, er de klare. Vi spiser dem lune, med melis og syltetøy til (og aller helst med et glass gløgg). Navnet til tross, æbleskiver har ingenting med epler å gjøre, og vi har egentlig ikke noe klart svar på hvordan navnet oppsto. En teori er likevel at man før i tiden pleide å fylle de velsmakende små julebollene med eplemos. Hvis du har lyst til å prøve deg på hjemmelagede æbleskiver, så finner du oppskriften her.

Beer sign at bodega in Vesterbro "Øl", Copenhagen, Denmark

Bilde:Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Skål! For årets juleøl...

De danske bryggeriene gjør også sitt for å bidra til julestemningen over det ganske danske land. Hver år, på den første fredagen i november, lanserer Tuborg årets juleøl. Ølet er mørkere og sterkere enn den tradisjonelle pilsner, og vi dansker er så glade i juleølet vårt at vi har gitt lanseringsdagen sitt eget navn, nemlig "J-Dag". Det heter seg at "sneen falder" på denne dagen, og hvis du er i Danmark på "J-Dag" vil du nok møte mange feststemte dansker som - iført Tuborgs blå nisselue - er ut for å smake på årets juleøl, og feire at julen er (nesten) rett rundt hjørnet. 

Den klassiske danske julemiddagen

Så har vi kommet til det aller viktigste: nemlig julemiddagen. Det er selvfølgelig mange måter å gjøre dette på, og mange familier har sine helt egne tradisjoner. Men i en god gammeldags dansk julemiddag inngår gjerne flæskesteg eller and, kokte poteter, rødkål og brun saus – egentlig ganske likt den norske ribba. Den klassiske juledesserten kalles ris à l’amande, og er en form for riskrem med mandler og kirsebærsaus. Noen spiser også risengrynsgrøt, og akkurat som hos dere, gjemmer vi en mandel i dessertskålen - og den som finner mandelen får selvfølgelig en liten gave.

Klar for mer julehygge? Så les her

Christmas market at Højbro Plads, Copenhagen
Københavns koseligste julemarkeder
Tivoli är ett magiskt vinterland under julsäsongen.
Dansk julehygge kurerer stress
Julmarknaden på Tivoli
Danmarks beste julemarkeder
Slik feires julen i Danmark