Dansk arkitektur highlights

Foto: Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum. Photo: Robin Skjoldborg.

Dansk arkitektur er verdensberømt for sin perfekte infusjon av banebrytende design og praktisk funksjonalitet. Med denne guiden får du en innføring i dansk arkitektur og du kan bruke den til å sette sammen din egen arkitekt-tur til kjente bygninger som er verdt å se i Danmark.

Liste
Kart
Louisiana Museum of Modern Art near Copenhagen, Denmark
Bilde: Kim Hansen - Louisiana Museum of Modern Art

Louisiana Museum of Modern Art

Louisiana ligger ved Nordsjællands kyst i en stor gammel park med udsigt over Øresund mod den svenske kyst. Louisianas Samling af moderne kunst har internationalt perspektiv og format og indeholder alle genrer - med hovedvægt på maleri og skulptur.

Les mer
GDK BLOX
Bilde: Astrid Marie Andersen

BLOX

Den massive bygningen, BLOX, hadde sin offisielle åpning i mai 2018, og huser en rekke kreative og kulturelle institusjoner ved Københavns havnefront. Her utfoldes en rekke kreative og kulturelle tilbud, som for eksempel utstillinger av Dansk Arkitektur Center.

Les mer
ARKEN Museum for Moderne Kunst near Copenhagen
Bilde: Henrik Jauert

ARKEN Museum for Moderne Kunst

Ta en tur syd for København til Ishøj, hvor du finner ARKEN Museum for Moderne Kunst. Museet ble designet av den danske arkitekten Søren Robert Lund i 1996 og huser omtrent 400 kunstverk. På ARKEN kan du nyte samlinger av danske, skandinaviske og internasjonale artister.

Les mer
M/S Maritime Museum of Denmark
Bilde: Rasmus Hjortshøj - Copenhagen Media Center

M/S Museet for Sjøfart

Kombiner et besøk på Kronborg slott i Helsingør med et undervannseventyr på Museet for Sjøfart. Museet åpnet i 2013 og har allerede vunnet en rekke priser. Denne nedsenkede bygningen ble designet av Bjarke Ingels, og er absolutt noe for seg selv.

Les mer
GDK Copenhagen Opera House
Bilde: Mortenten Jerichau

Operaen på Holmen

I løpet av de ti årene siden det ble bygget har Københavns operahus blitt en av byens mest ikoniske bygninger. Den Kongelige Danske Opera ble gitt som donasjon til Danmark av A.P. Møller og Chastine McKinney Møller Fondet, og ble designet av Henning Larsen Architects.

Les mer
The Royal Library "The Black Diamond" in Copenhagen
Bilde: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Den Sorte Diamant

Den Sorte Diamant er et moderne tilbygg til Danmarks kongelige bibliotek. Bygningen er tegnet av arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen Architects og åpnet for publikum 15. september 1999. Den er bygget i sort granitt fra Zimbabwe, og hver granittstein veier 75 kilo.

Les mer
GDK Royal Danish Playhouse
Bilde: VisitCopenhagen

Skuespillhuset

Det Kongelige Danske Skuespillhuset er dramatisk plassert på havnen i København. Du kan gå rundt bygningens strandpromenade i eiketre, eller nyte utsikten over vannet fra den glassfrontede kaféen. Det kongelige danske Skuespillhuset vil snart bli tilsluttet av det spennende utendørsområdet Ofelia Plass.

Les mer
Bilde: Rasmus Hjortshøj

Utzon Center

Hvis du noen gang befinner deg i Aalborg må du få med deg det distinkte Utzon Centeret like ved havnen. Det pulserende opplevelsessenteret er bygget i ånden til den store danske arkitekten Jørn Utzons, som blant annet er designen av Operahuset i Sydney. Du kan også finne ut mer om arkitekten i de permanente Jørn Utzon-utstillingene inne på senteret.

Les mer
Bølgen (The Wave), an apartment building in Vejle, Denmark, that looks like a wave
Bilde: VisitVejle

Bølgen

Kryss Vejlefjorden og du vil se Bølgen hvilende på kystlinjen. Bølgen er en fantastisk boligkompleks av det danskarkitektoniske makthuset, Henning Larsen Architects, og har vunnet en rekke priser. Bygningen er inspirert av Jørn Ultzons operahus i Sydney og det kuperte landskapet omkring Velje Fjord. 

Les mer
Bilde: © Isbjerget (2013) – CEBRA, JDS Architects, Louis Paillard and SeARCH. Photo: Dennis Borup Jakobsen

Isberget

Lett gjenkjennelig er det dramatiske Isberget ved Aarhus vannkant. Bygningen er en del av interessebølgen og den stadige utviklingen av spennende arkitektur som preger Aarhus for øyeblikket. Besøk havneområdet i Danmarks nest største by for å se de mange nye utbyggingene og kulturelle attraksjonene som tar form.

GDK Danish Jewish Museum
Bilde: Wonderful Copenhagen

Dansk Jødisk Museum

Designet av den verdensberømte polsk-amerikanske arkitekten Daniel Libeskind, ble Dansk Jødisk Museum åpnet i 2004. Museet ligger i Det Kongelige Danske Bibliotekets båthus, hvor du kan utforske historien til de danske jødene som ble reddet fra nazistene under andre verdenskrig.

Les mer
Bilde: Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum. Photo: Robin Skjoldborg.

ARoS Aarhus Kunstmuseum

ARoS Kunstmuseum er et kulturelt knutepunkt i den dynamiske byen Aarhus. Takket være den imponerende installasjonen på taket, Your Rainbow Panorama, skapt av kunstneren Olafur Eliasson, kan man enkelt gjenkjenne ARoS i Aarhus’ bybilde. Ta en runde i Rainbow Panorama for unik utsikt over Aarhus.

Les mer
Moesgaard Museum, Aarhus
Bilde: Kim Wyon

MOMU Moesgaard Museum

De nye lokalene til Moesgaard Museum i Aarhus ble åpnet høsten 2014 og er designet av Henning Larsen Architects. Her blir forhistorie presentert på en innovativ måte i en storslått arkitektonisk setting, og resultatet er en museumsopplevelse i verdensklasse.

Les mer
Musikkens Hus in Aalborg, North Jutland
Bilde: VisitAalborg

Musikkens Hus

Iøynefallende Musikkens Hus i Aalborg ble bygd i 2014 og er et spennende kulturelt senter i hjertet av Aalborg. Du kan besøke Musikkens Hus, som annet huser en konsertsal og øvingslokaler for Aalborg Symfoniorkester og Det Jyske Musikkonservatorium, på Aalborgs musikkplass.

Les mer
A view of 8TALLET  Bjarke Ingels Group in Copenhagen, Denmark
Bilde: Ty Stange

8 Tallet

Et av Bjarke Ingels mest anerkjente prosjekter i Danmark er 8 Tallet, en boligbygning i et av Københavns nyeste distrikt, Ørestad. 8 Tallet var, da det ble ferdigstilt i 2010, den største private utbygningen i Skandinavia.

Les mer