Hot dog from hot dog stand Jeanettes Pølser in Copenhagen

8 typiske danske matretter du ikke bør gå glipp av

Foto: LABAN Stories

Vi tar gjerne turen over dammen for å nyte livet og kose oss litt ekstra. Ser du etter en date som i tillegg kan diske opp med noe godt på kjøkkenet, er Danmark en god match. Vi har samlet 8 unike matopplevelser, som danske smørbrød, stekt flæsk og røde pølser, som du ikke bør gå glipp av.

Dansk smørbrød

Kanskje den mest kjente av de danske klassikerne, det danske smørbrødet, har fått en ny opptur de siste årene. Smørbrødet, som har historie helt tilbake til 1800-tallet, har fått et ansiktsløft, og er hippere en noen gang. Et dansk smørbrød er enkelt og greit en skive rugbrød med ulike kombinasjoner av pålegg, som finnes i hundrevis av former og fasonger. Gamle slagere med flæskestek og roastbiff er fortsatt å få tak i, men serveres nå side ved side med innovative nykommere og spennende smaksmenyer.

Smørrebrød, Aamanns

Bilde:Columbus Leth / Copenhagen Media Center

Stjerneskudd

En litt mer ukjent konkurrent, men en av danskenes absolutt favoritter og en av de urgamle klassikerne. Stjerneskudd er et storslått dansk smørbrød med panert rødspettefillet, toppet med reker, salat og limfjordskaviar. Nyt det på ekte dansk vis med en kald øl og avslutt med en snaps.

Danske pølser

Den karakteristiske danske pølsevogna har vært en del av det danske gatebildet i 100 år, og i pølsevognas storhetstid fantes det over 700 bare i København. I dag er det under 100 igjen, men også pølsevogna gjør sakte men sikkert sitt comeback i Danmarks gater. De nye pølsevognene er mer trendy og serverer gjerne økologiske gourmet-pølser med innovativt tilbehør av god kvalitet. Allikevel er det fortsatt mulig å få tak i den tradisjonelle røde pølsa om du ønsker en tur «down memory lane».

Hot dog stand (pølsevogn) Jeanettes Pølser in the city center of Copenhagen

Bilde:LABAN Stories

Stekt flæsk

Da danskene stemte frem sin nasjonalrett i 2014 ble det en suveren seier til stekt flæsk med persillesaus. Det er en veldig tradisjonell rett som har vunnet hjertene og underholdt smaksløkene til danskene i flere århundrer. Du kan smake på danskenes nasjonalrett i mange restauranter rundt om i Danmark. Den er faktisk blant de billigere å prøve og til og med all-you-can-eat flæsk er å få tak i til rimelige priser.

Wienerbrød

Danmark kan også imponere med nydelige bakverk, og spesielt wienerbrødet har blitt en dansk spesialitet. Wienerbrødet kom til Danmarks fra Østerrike i 1850, men har blitt så typisk dansk at det på engelsk er kjent som «Danish pastry». I Wien blir det bare kalt Kopenhagener Plunder. Det populære bakverket finnes i mange varianter, så når du er innom et bakeri han det være lurt å spesifisere om du ønsker romsnegl, spandauer eller kanelsnegl. 

Traditional Danish pastries "Wienerbrød"

Bilde:© Maria Nielsen

Østers

Danmark kan også by på en delikatesse i verdensklasse, nemlig østers fra Limfjorden og Vesterhavet. For en opplevelse litt utenom det vanlige kan man bli med ut på østerssafari. Iført vadestøvler vasser man ut i det kalde vannet på leting etter havets pesler, som kan koste opp til 70kr per stk på en restaurant i København. Etter jakten nyter man som regel et glass champagne i vannkanten mens man smaker på dagens fangst. Blir det litt til overs kan man ta de med hjem og tilberede etter tips fra dagens guide. 

Frikadeller

Frikadeller er danskenes versjon av den norske kjøttkaka, eller svenskenes Köttbullar. Retten er kjempepopulær i Danmark, og serveres både til lunsj og middag. Tradisjonelt består frikadellene av like kalve- og svinekjøtt, mel, melk, egg, løk og krydder, men i dag serveres det utallige versjoner av den danske klassikeren, som også er populær på smørbrød.

Pair your smørrebrød with craft beer and snaps at Øl & Brød in Copenhagen

Bilde:Thomas Høyrup Christensen - Copenhagen Media Center

Dansk øl

Danmark har gode tradisjoner når det gjelder å sette pris på god mat og godt øl, og mange nordmenn har gjennom tidene tatt turen sørover for å nyte delikatessene landet har å by på. Ingen andre land i verden har et så stort tilbud av kvalitets-øl i forhold til areal og antall innbyggere som Danmark. I tillegg til verdenskjente Calsberg kan man derfor smake på lokalbrygget kvalitets øl over hele landet, hvor mikrobryggeriene ligger på rekke og rad.

Fortsatt sulten?