Woman wandering at Reffen street food market in Copenhagen

10 av Danmarks mest spennende bærekraftige matinitiativer

Foto: Boyan Ortse - Copenhagen Media Center

Vi vet at vi ikke skal leke med mat, men noen ganger kan vi bare ikke la være. Danmarks matkultur er preget av bærekraft og innovative ideer. Kom og oppdag matens fremtid!

Bilde: RUNI Photopop - VisitAarhus
01

Sopp laget av kaffegrut

Fra Grums til Gourmet-foreningen i Aarhus har funnet en ganske smart måte å resirkulere gammel kaffegrut fra lokale kafeer på: de bruker dem til å dyrke østerssopp! Disse gourmet soppene leveres til restauranter, selges til privatpersoner eller brukes til andre prosjekter. I tillegg til å dyrke sopp, holder de også workshops og foredrag om bærekraft.

The Botanical Gardens in Copenhagen, Denmark
Bilde: Birgitte Rubæk - VisitCopenhagen
02

Bikuber på taket

Hundretusener av hardtarbeidende bier bor på taket av Scandic Hotel Aarhus City, og produserer 200 kilo fersk honning til hotellets restaurant per år. Avstanden fra bikube til frokostbuffét kunne ikke være kortere! I København involverer et sosialt prosjekt Bybi lokalsamfunnet i honningproduksjon, som selger biprodukter fra birøkt og krukker med nydelig honning. De tar sikte på å motvirke nedgangen i bier og skape et mer variert miljø.

ØsterGro
Bilde: Matteo Acitelli
03

En gård på taket

Det er en gård på taket i København. Du leste riktig: ØsterGro dyrker økologiske grønnsaker, frukt, urter og spiselige blomster over byen, og har et drivhus, en hønsegård og flere bikuber. Du kan nyte produktene på Gro Spiseri i et koselig drivhus, oppvarmet av multifunksjonsovnen på kjøkkenet.

Restaurant Bæst Copenhagen
Bilde: Malin Poppy Darcy Mörner / Copenhagen Media Center
04

...og en gård full av ideer

En litt annen gård er Farm of Ideas, grunnlagt av den anerkjente danske kokken Christian F. Puglisi. I dag leverer gården sine bærekraftige dyrkede produkter til en rekke restauranter i København, og har som mål å stimulere til dialog mellom kokker og bønder med sine initiativer. Med grønnsakskasser levert ukentlig kan også privatpersoner få en smak av produktene.

Amass
Bilde: Guiseppe Liverino, Copenhagen Media Centre
05

Bærekraftig fine dining

I 2020 belønnet Michelin 11 danske restauranter som er i forkant av bærekraftig gastronomi med et nytt bærekraftsemblem, inkludert Noma, Amass, Alouette og Alchemist. De publiserte også en liste over 14 andre restauranter i Danmark som tok positive skritt mot bærekraft.

Reffen street food market in Copenhagen
Bilde: © Rolands Varsbergs
06

Bærekraftig gatemat

Bærekraft er også på agendaen på gatematmarkedet Reffen i Refshaleøen-området i København. Det meste av markedet er laget av resirkulerte materialer og bodene er bygget av gamle fraktcontainere. Det fokuseres spesielt på å redusere matsvinn og energiforbruk generelt.

Too Good to Go
Bilde: Too Good To Go
07

App for å redusere matsvinn

Too Good To Go er en banebrytende app fra Danmark som nå er tilgjengelig i mange land over hele verden. Med kun et klikk kan du bestille matrester eller dagligvarer fra kafeer, restauranter og supermarkeder som ellers ville blitt kastet. God mat til gode priser, servert med et miljøvennlig preg.

08

Matbutikker som tenker annerledes

Matbutikker i Danmark blir mer og mer bærekraftig for hver dag. To eksempler inkluderer LØS-Market, et emballasjefritt supermarked som ber kundene om å ta med sine egne bæreposer for å handle, og Wefood, Danmarks første matbutikk som selger varer med skadet emballasje, feil merking eller utløpte varer donert av andre matbutikker eller selskaper.

Bier der dänischen Brauerei Bryghuset Møn
Bilde: Markus Spiske
09

Grønn emballasje

Ni av ti drikkeflasker og bokser i Danmark blir brakt tilbake og gjenbrukt i et landsdekkende pantsystem. Ikke nok med det: Carlsberg ga i 2019 ut verdens første bærekraftige ølflaske, laget av bærekraftige trefibre og er helt resirkulerbar. Vi sier skål til det!

A cricket
Bilde: Wolfgang Hasselmann - Unsplash
10

Fremtidens mat

BuggingDenmarks oppdrag er å introdusere spiselige insekter som en integrert del av vår matkultur og fremtidige matproduksjon. Insektene avles i Danmarks første urbane insektfarm i nordvest i København. Er du klar til å se gresshopper hoppe på tallerkenen din?

Danmarks økologiske restaurantapp

Hvis du vil finne økologiske restauranter, kafeer og hoteller i Danmark, sammen med litt informasjon om Danmarks økologiske sertifikat, er Bio-Local appen et flott sted å starte.

Bio-Local appen i Play Store

Bio-Local appen i App Store

Flere grønne tips

Two people on the Green Kayak
Bærekraftig ferie i Danmark
A cyclist rides past a graffiti wall covered with green hearts
Grønnskollinger? Nei, vi er bare danske
ØsterGro
Danmarks mest bærekraftige restauranter
People eating in the greenhouse room at Gemyse Tivoli in Copenhagen
Danmarks beste vegetariske restauranter