A cyclist rides past a graffiti wall covered with green hearts

Grønnskollinger? Nei, vi er bare danske

Foto: VisitCopenhagen / Copenhagen Media Center

Her i Danmark elsker vi miljøvennlige og morsomme aktiviteter! Det er sikkert derfor vår måte å leve grønt på inkluderer en stor porsjon godt humør og hygge. Her er det nemlig ikke kjedelig å være grønnskolling - snarere tvert i mot! Finn ut hvordan du kan leve grønt på den danske måten.

Liste
Kart
ØsterGro
Bilde: Matteo Acitelli

Spis deg grønn

I Danmark dyrker vi urter, grønnsaker og frukt på toppen av høyhusene våre. Stikk opp til Gro Spiseri på Østerbro og nyt grønne godbiter fra restaurantens frodige takhage i det koselige drivhuset. Og hvorfor ikke gjøre det samme hjemme, og lag din egen minihage eller urtebeddd på verandaen, i vinduskarmen eller i hagen? 

En av Københavns mange sykkelbroer
Bilde: Thomas Høyrup Christensen - Copenhagen Media Center

Ta sykkelen!

I København har vi flere sykler enn biler, så det sier seg selv at vi dansker er glad i å sykle. Med et imponerende nettverk av grønne sykkelruter, brede sykkelstier og stilrene sykkelbroer kan du suse gjennom trafikken og komme deg fra A til B på null komma niks. Så slipp løs din indre sykkelmygg og bli kjent med Danmarks unike sykkelkultur på en dagstur eller sykkelferie. 

Too Good to Go
Bilde: Too Good To Go

Magisk og miljøvennlig mat

Spar penger, nyt deilig mat og bekjemp matavfall - alt på en gang! Med den danske app'en Too Good to Go kan du kjøpe mat fra bakerier, kaféer, hoteller og restauranter som ellers ville blitt kastet til en billig penge. TIPS! Bestill en 'magisk pose' full av unike godbiter, og gjør deg klar for en velsmakende og bærekraftig opplevelse .

Ærø, Aero on Fyn
Bilde: Bjorg Kiaer

Utforsk Danmarks øyer

Neste gang du skal ut på havet, så ta den elektriske fergen, Ellen, og dra på bærekraftig øyhopping på dansk manér. Flere danske øyer arbeider på å bli 100% bærekraftige, og utelukkende bruke fornybar energi. Samsø er en av de danske øyene som har nådd målet. Ellen kjører mellom Søby og den lille øyperlen Ærø - som er kjent for sin utstrakte bruk av solenergi, og ikke minst sitt sjarmerende kystliv, søte strandhytter og strålende farger. 

Two people on the Green Kayak
Bilde: Daniel Rasmussen / Copenhagen Media Center

Morro med mening

I flere danske byer kan du leie en kajakk helt gratis. Alt vi ber om er at du hjelper oss å fange en uvelkommen gjest, nemlig søppel. GreenKayak bygger bro mellom å ha det gøy og å gjøre noe godt, og du finner den grønne kajakkutleieren sentralt i både København, Århus og Odense. Det er en fantastisk måte å oppleve bylivet på, og samtidig gjøre noe godt både for lokalmiljøet og planeten.

Family with bike in the train, Thisted
Bilde: Niclas Jessen

Hopp på toget!

Du trenger ikke være sykkelentusiast for å utforske Danmark på en miljøvennlig og morsom måte. I København kan du suse avsted i byens metro (som ikke bare er effektiv transport, men faktisk også er en arkitektonisk opplevelse), og vi har også lokaltog som tar deg til populære severdigheter rett utenfor København. Og hvis du skal reise mellom byer, eller bare vil utforske det fine landet vårt, så er tog uten tvil den raskeste, mest praktiske og bærekraftige måten å reise i Danmark på. Sjekk ut DSB sine hjemmesider, samt DOT-app'en for mer info om offentlig transport i Danmark. 

Dra på trolljakt

Ikke alle troll bor i norske fjell og skoger - noen har også bosatt seg i litt mer urbane områder rett utenfor København. De danske trollene er dessuten noen snille typer, som gjerne vil ha besøk. Så hvorfor ikke ta en pause fra bylivet, og dra ut for å hilse på dem? De seks vennlige kjempene er laget av den danske kunstneren Thomas Dambo, og består av resirkulert treverk. Navnet Forgotten Giants er veldig passende, da trollene holder til i områder som de færreste reiser på ferie til. Så du er hermed invitert til å bli med på en morsom og miljøvennlig trolljakt, hvor du samtidig kan utforske noen av København hemmelige steder. 

Løvtag treehouse
Bilde: Søren Larsen

Ut i skogen, opp i trærne!

Du kan også koble av i skogen på en høysvevende måte! Slapp av i naturen og sov søtt og drøm grønt i toppen av et tre! De flotte Løvtag-hyttene ligger i et vakkert skogsområde rett utenfor Aarhus, og trehyttene er bygget rundt gamle trær. Her kan du nyte utsikten over idylliske Mariager Fjord, nyte skogens fred og ro, eller utforske de mange fine turstiene eller sykkelrutene som finnes i området.

CopenHill
Bilde: Astrid Maria Rasmussen, Copenhagen Media Centre

Snør skiene på søppelfyllinga

Har du noen ganger drømt om å stå på ski ned en søppelfylling? Kanskje ikke. Men i København kan du uansett oppleve nettopp dette. Copenhill er et forbrenningsanlegg hvor det brennes mer enn bare avfall - her kan du nemlig også forbrenne kalorier.  Vi har jo ingen fjell, så vi valgte rett og slett å lage et selv, og her kan du delta i mange av de samme aktivitetene du kan i fjellheimen: gåturer, klatring - og selvfølgelig alpin og snowboard. Og som om det ikke var nok, så er Copenhill bærekraftig og skaper varme og strøm til beboerne i København. Hvor mange andre søppelfyllinger kan skryte på seg alt dette?