5 ting du kan gjøre i København

Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center

Kom og opplev den sjarmerende blandingen av avslappet hygge og trendy eleganse som har satt København på kartet som en av verdens aller kuleste hovedsteder. Her får du tips til 5 ting å gjøre på en ferietur til København.

Bilde:Kim Wyon

Kultur og design i verdensklasse

I København er det nok av kulturopplevelser å velge mellom. Hvis du er kunstinteressert, så er Statens Museum For Kunst et absolutt must. Det storslåtte museet ligger vakkert til rett ved Kongens Have, og byr på alt fra historiske mesterverker til spennende samtidskunst. Et annet museum som bare må oppleves er Glyptoteket. I denne majestetiske bygningen fra 1897 kan du vandre blandt malerier og skulpturer fra dansk gullalder og fram til moderne tid. Du kan dessuten nyte en kopp kaffe eller en deilig lunsj i museets vakre og grønne vinterhage.

For deg som har en forkjærlighet for dansk design er Designmuseum Danmark et mekka. Museet ligger midt i hjertet av København, og huser mesterverker fra verdenskjente danske designere som Poul Henningsen, Kaare Klint og Arne Jacobsen. Og bare et steinkast unna finner du vakre Charlottenborg Kunsthal, hvor du kan oppleve dansk og internasjonal kunst i verdensklasse. Mens du er her bør du også avlegge Apollo Bar et besøk. Den hyggelige kaféen ligger i museets idylliske bakgård, og serverer en av Københavns beste (og mest Instagram-vennlige) lunsj.

Bilde:Andrea Nuñez - Copenhagen Media Center

Unik shopping og trendy hygge 

Dansk mote har erobret verden med sin enkle og kule eleganse, og i I Indre By ligger de kjente danske motehusene side ved side med små designbutikker. Her finner du alt fra klassikere som HAY House, Royal Copenhagen og Mads Nørgaard, til den stilfulle interiørbutikken Frama, Roe Gallery og fargerike Stine Goya.

På hippe Vesterbro kan du gå på skattejakt i stilige vintagebutikker som Funky Junky og PRAG, og shoppe kul dansk design og street fashion hos Kyoto og Designers ZOO. På Vesterbro ligger også Kødbyen - et gammelt industriområde som huser noen av Københavns beste restauranter og mest trendy utesteder. Kødbyen er Københavns ”se og bli sett”-sted, og det perfekte stedet å være når sommersolen skinner.

I Kødbyen kan du blandt annet besøke en av Københavns kuleste (og ikke minst vellsmakende) fiskerestauranter. Hooked serverer friskfanget fisk og skaldyr i avslappede og koselige lokaler, og på den rikholdige menyen finner du blant annet lobster rolls, lakse-burgere, rekewraps og fish n’ chips. Hvis du har lyst til deilig fiskemat laget på høykvalitetsråvarer og servert på street food-måten, så er Hooked stedet for deg.

En liten spasertur fra Kødbyen i retning mot erverdige Fredriksberg, finner du Værnedamsvej. Dette er uten tvil Københavns mest frankofile gate, med små designbutikker og koselige fortauskaféer. Hva med en deilig frokost på Granola, eller en franskinspirert brunch på Les Trois Cochons?  På denne sjarmerende gaten ligger restaurantene og vinbarene som perler på en snor, så det er nok å velge mellom. 

Sjekk ut flere av Københavns spennende bydeler her.

Islands Brygge

Bilde:Lauge Elkær Furhauge

Brunch på bryggekanten og lokale delikatesser

Når du trenger en pause fra shoppingen, kan Islands Brygge friste med yrende kaféliv, sjarmerende stemning og byens nok beste havnebad. Hvorfor ikke spise en brunch i solen på Wulff & Konstali mens du nyter utsikten over det yrende livet i havnen? Og ta deg en forsfriskende dukkert til dessert. Du kan også oppleve byens mange severdigheter med en hyggelig kanalrundfart på Københavns flotte kanaler. Og hvorfor ikke gjøre som københavnerne: kjøpe med deg noen delikatesser fra Torvhallerne og ha piknikk blant blomstrende trær i majestetiske Kongens Have. Tar du turen til pulserende Nørrebro bør du besøke hippe Jægersborggade. Den hippe gaten rommer alt fra dansk interiørdesign og keramikkverksteder, til håndlaget gourmetsjokolade fra Ro Chokolade og rykende nitrogen-is fra Istid. Den sjarmerende gaten byr også på trendy butikker, hyggelige kaféer og spisesteder, samt en stemning som bare må oppleves.

 

 

sommerkveld ved Reffen street food marked i København

Bilde:© Abdellah Ihadian

Utforsk Københavns skjulte perler

Når det kommer til mat er København stedet å være. Det nordiske kjøkken har virkelig tatt verden med storm og satt den danske hovedstaden på det internasjonale gastronomi-kartet. Her finner du noe for enhver smak - fra verdenskjente restauranter til den lekreste street food. Når solen skinner bør du gjøre som de lokale og ta turen til La Banchina på Refshaleøen. Denne perlen av et spisested serverer italienskinspirert gourmetmat laget på de beste råvarer. Her kan du nyte ditt måltid på restaurantens store brygge, mens du dypper tærne i vannet eller tar deg en forfriskende badepause. Og bare en liten gåtur fra LaBanchina finner du Reffen Streetfood – et stort utendørs matmarked med boder som serverer mat og drikke fra hele verden. Matmarkedet ligger i et tidligere indsustriområde ytterste på Refshaleøen, og blandingen av den rå, industrielle looken, fargerike matboder, spirende urtehager og sjarmerende stemning gjør dette til et av Københavns absolutte må-se steder. 

Bilde:Andrea Fjordside Pontoppidan - Copenhagen Media Center

Kulinariske opplevelser du aldri glemmer

Synes du gourmetmat laget på bærekraftig vis og servert i romantiske omgivelser med Københavns beste utsikt høres fristende ut? Så er Gro Spiseri stedet for deg. Denne unike restauranten ligger idyllisk til blant spirende vekster på takfarmen ØsterGro på Østerbro. Om kvelden tennes små lamper, og man får nesten følelsen av å være ute i naturen. Gro Spiseri serverer gourmetmat på økologiske råvarer, og alle grønnsakene er lokale og dyrket i restaurantens takhage. Og hvis du er sulten på dessert, kan du besøke en av Københavns mange fantastiske bakerier og konditorier. På Østerbro finner du for eksempel Leckerbaer - som er en sann drøm for deg som er glad i søte saker. På denne hyggelige kaffebaren (som også er et bakeri) får du servert de lekreste gourmet-småkaker laget av Michelin-kokkene Jakob Mogensen og Gabi Bär Mogensen. 

Bilde:Thomas Høyrup Christensen - Copenhagen Media Center

Se mer av det København har å by på

Fika i Köpenhamn
Kafeguide: Københavns beste kafeer
bartender mikser cocktails ved baren Lidkoeb i København, Danmark
5 cocktailbarer i København
Havnebadet Islands Brygge, København
Københavns beste strender og havnebad
Nørrebro, Copenhagen
På oppdagelsesreise i Københavns bydeler
Woman shopping the plant shop in Jægerborggade, Nørrebro, Copenhagen
Shoppingguide til København
Rundetårn in Copenhagen
Københavns mest besøkte attraksjoner