Skagen in North Jutland

Opplev Skagen

Foto: Mette Johnsen

Toppen av Danmark har i generasjoner vært ett favoritt sted å reise, med sin karakteristiske natur og brede sandstrender, kan man virkelig koble av å nyte den friske luften og saltsmaken på leppene. Nyt det gode liv, det vakre lyset og odden der to hav møtes. Her er vår guide!

Fantastiske turmuligheter

Skagen har flere fantastiske strender som imponerer med sin vidde og sine vakre sanddyner som er perfekte for en lang gåtur, med en piknikkurv i armen eller nyte roen med en god bok.

Bilde:Mette Johnsen

De to kystene gir helt forskjellige opplevelser og stemninger, og inne i landet er det frodige skoger, sildrende bekker og ett rikt landbruk. Toppen av Danmark byr på fine sykkelrutervandrestier og lokale smaksopplevelser

Grenen – odden der to hav møtes

Rett nord for Skagen ligger Grenen, som er odden hvor Skagerak og Kattegat møtes. Et naturfenomen man bare kan oppleve noen få steder i verden. Kraften i dette møtet er så sterk at det faktisk er forbudt å bade ved Grenen. Det er allikevel tillatt å dyppe tærne i det grunne vannet, og stå med en fot i hvert hav. Det finnes faktisk også noen som svømmer rundt grenen. De søte selene er så vant med mennesker at de ikke har noe imot å hvile seg på stranden blant de mange besøkende. 

Ørkenvandring ved Råbjerg Mile

En sanddyne du kanskje ikke burde hvile alt for lenge på er Nord-Europas største vandrende sanddyne, Råbjerg Mile. Råbjerg Mile består av 3,5 millioner kubikkmeter fin sand, og flytter seg rundt 15-20 meter hvert år. En perfekt utflukt for hele familien. 

Råbjerg Mile North Jutland

Bilde:@indispensablelady

Ta turen like vest for Skagen by og besøk tårnet av den gamle sognekirke, den middelalderlige Sct. Laurentius kirke, i dag kjent som ’Den tilsandede kirke’. I løpet av siste halvdel av 1700-tallet var kirken delvis begravet av sand fra sanddynene i nærheten; menigheten måtte grave ut inngangen hver gang en gudstjeneste skulle holdes. Kirkeskipet ble revet ned, men tårnet ble skånet og brukt som sjømerke.

The Sand Buried Church North Jutland

Bilde:@christian_faber_fotos

Skagenmalerne og det magiske lyset

Toppen av Danmark har en lang tradisjon for å tiltrekke seg malere, skulptører og ulike håndverkere som arbeider med vidt forskjellige materialer som rav, stein, glass, keramikk, lerret og pensel. Du finner mange gallerier i hele området og flere kunstmuseer med kjente kunstnere.

Skagen Kunstmuseum i Nordjylland

Bilde:© Skagens Kunstmuseer

Når du besøker Skagen kommer du til å merke hvilken innflytelse kunstnerne har hatt på byen. Allerede på 1800-tallet var Skagen en populær feriedestinasjon for poeter, forfattere og kunstnere. Kunstnerne går under navnet Skagenmalerne, og du kan i dag se malerier av berømte kunstnere som Anna og Michael Ancher, P.S. Krøyer, Holger Drachmann og mange andre på Skagen Museum. Det som fremfor alt trakk kunstnerne til området var Skagens spesielle lys. I september får lyset en magisk blåtone i skumringen som får det til å se ut som om himmelen og havet smelter sammen. 

En liten time sørvest for Skagen ligger byen i Danmark med høyeste konsentrasjon av håndverkere; Lønstrup, også kalt kunstbyen. Blant annet danner byen rammen for keramikkverksteder, smykkeverksteder, steinere, gallerier og tekstil. De mange åpne verkstedene gir en unik mulighet til å komme nær kunst mens den er i produksjon.

Løkken

Like sør for kunstnerbyen Lønstrup ligger Løkken et område med veldig varierende terreng og muligheter for mange ulike aktiviteter. I løpet av de siste årene har byen tiltrukket seg mange surfere, som elsker å prøve seg mot kreftene i Nordsjøen.

Løkken. Photo: Mette Johnsen

Bilde:VisitDenmark, Mette Johnsen

På stranden ved Løkken står de karakteristiske hvite badehusene i rette rader som perler på en snor. Et badehus på Løkken Strand er symbolet for løkken, nyt synet når lyset reflekteres i den lange linjen med hvitmalte hus, også kalt 'Den hvite by'. Hvis du foretrekker å holde deg på land, er det også mange guidede turer i området både til fots, på segway og sykkel.

Ta turen innom Bolcheriet i sentrum av Løkken å smak på helt ferske varme sukkertøy, som er håndlaget i butikken. Dette er ekte tradisjonelt kunsthåndverk som er utført i Danmark i over 100 år. Her kan man se hvordan ett «bolcher» blir til fra start til slut av de profesjonelle «bolchekokerne».

Deilig sjømat

Skagen er kjent for fantastisk fisk- og sjømat, og mange dyktige kokker konkurrerer om hvem som kan lage den beste retten. Den lokale fisken serveres ofte på fantasifulle og velsmakende måter, og mange av de koselige restaurantene har også danske klassikere som "stjerneskudd" (rødspette, ferske reker, asparges og kaviar), i tillegg til utmerkede smørbrød. 

Musslor

Bilde:Kristian Krogh

Hotell og overnatting

Den som er interessert i en opplevelse utenom det vanlig bør booke et opphold på et klassisk dansk badehotell. I Skagen finner du 5-stjerners Ruths Hotel som ligger midt blant de ikoniske gule husene i sentrum, og i tillegg til rustikk sjarm har både spa-avdeling og førsteklasses mat.

Ruths Hotel in Skagen, North Jutland

Bilde:Mette Johnsen

Like klassiske Brøndums Hotel er kjent som stedet hvor Skagenmalerne møttes, og hotellet har alltid hatt en nær kobling til Skagens Museum. Brøndums byr på fantastiske omgivelser og høy kvalitet på både mat og vin.

Bo i en av Løkkens mest bevarte og eldste bygninger, en gammel skolebygning som er blitt forvandlet til Hotel Løkken Strand. Her bor du like ved Danmarks vakreste strand. Toppen av Danmark kan også by på et stort utvalg av andre overnattingsformer, som vandrerhjem, mindre hoteller, sommerhus og camping.

Mer interessant lesning

Grenen i Skagen
Grenen i Skagen
Råbjerg Mile
Råbjerg Mile
Den Tilsandede Kirke
Den Tilsandede Kirke
Skagens Museum
Skagens Museum