Hopp i havet - også om vinteren!

Vinterbading har blitt en kjempetrend de siste årene - men i Danmark går den iskalde tradisjonen langt tilbake. Les mer om hvorfor du bør hoppe i havet vinterstid, og hvor du finner de beste stedene å vinterbade i Danmark.

Brrr. Du kjenner sikkert følelsen av å stikke tærne ned i iskaldt vann. Din første tanke er kanskje å trekke foten fortest mulig opp av vannet igjen? Men det er faktisk mange gode grunner til at du bør dyppe mer enn bare tærne i havet vinterstid. Vinterbading er nemlig både sunt for kroppen, bra for humøret – og ikke minst forfriskende. Og her i Danmark har vi selvfølgelig tilføyd en stor dæsj hygge til den kalde opplevelsen.

Vinterbadere i Klitmøller Nordjylland

Bilde:© Mette Johnsen

Så hva er greia med dansker og vinterbading?

Gradestokken viser såvidt plussgrader. Og det samme gjelder temperaturen i vannet. Mange ville nok si at dette ikke høres ut som det beste utgangspunktet for badeliv. Men ikke hvis du spør oss dansker. Vi elsker nemlig våre kalde dukkerter (faktisk så mye at vi har en egen festival dedikert til vinterbading - men mer om det senere)! Og det har vi gjort siden slutten av 1800-tallet, da den første vinterbadeanstalt ble etablert i København. Snart ble Helgoland Badeanstalt på Amager én av mange slike badeanstalter rundt omkring i Danmark, og flere og flere barske badeløver kastet seg på vinterbadetrenden. Helt fra starten av ble vinterbading forbundet med sunnhet og velvære, og man mente at vinterbading var sunt for både kropp og sjel. 

Derfor er vinterbading sunt for deg

På 70-tallet tok trenden med vinterbading for alvor fatt i Danmark, og inntil for noen år siden var det disse tøffe barna av blomstergenerasjonen som holdt vinterbade-fanen høyest. Men for noen år siden begynte flere og flere dansker å få øynene opp for vinterbading. Og i dag har det blitt supertrendy å hoppe i havet året rundt.

En viktig grunn til dette er nok at mer og mer forskning viser at vinterbading faktisk kan ha flere helsemessige fordeler, som å styrke immunforsvaret og sette fart i blodomløpet - bare for å nevne noen av de mange helsefordelene ved vinterbading. Dessuten frigir den iskalde dukkerten både adrenalin, noadrenalin, serotonin, kortisol og dopamin, noe som betyr at mange opplever en slags lykkerus etter vinterbadet. Og apropos lykke: lenger ned kan du lese mer om hvordan du gjør vinterbadet til en komplett hygge-opplevelse. 

Bilde:VisitOdense

1-2-3, hopp! Her skal du vinterbade i Danmark

Danmark er viden kjent for sin lange kystlinje (vi snakker over 8.700 kilometer), så hos oss er det nok av muligheter for å hoppe i vinterhavet - uansett om du foretrekker strand eller havnebad.

I Skagen er de til og med så glade for sine kalde bad at de har laget en egen festival! Skagen Vinterbaderfestival går av stablen i slutten av januar, og er en fantastisk (og iskald) opplevelse. Faktisk er den nordligste del av Danmark stedet å være for barske badeløver. Her oppe står nemlig tradisjonen med vinterbading sterkt, og du finner mange flotte steder å vinterbade i Nordjylland - ofte med tilhørende sauna. Men resten av det danske land er også med på bølgen, og nesten alle danske byer og småsteder har sin egen vinterbadeklubb. 

The annualSkagen Winter Swimming Festival takes place in late January

Bilde:Skagen Turistbureau

Københavnerne har selvfølgelig også kastet seg på vinterbadetrenden, og her er det nok av populære spots å velge mellom - fra historiske Helgoland Badeanstalt på Amagerstrand, til urbane Islands Brygge Havnebad (hvor du etterpå kan tine opp på en av Bryggens mange koselige kaféer og restauranter). Eller hva med å kombinere den kalde dukkert med en mat- og vinopplevelse utenom det vanlige? Så skal du ta turen til Københavns best gjemte havneperle, La Banchina, på Refshaleøen. Er du derimot bare ute etter en rask og sentrumsnær dypp, bør du prøve Københavns nye "dyppesone" - som er noe så sjeldent som en mobil, arkitekttegnet badesirkel som for øyeblikket ligger ved Kalvebod Bølge. Her kan du dyppe deg på den hippe måten - midt i byen og året rundt. Vi gleder oss i alle fall til å teste den ut!

The new mobile all year bathing zone by Kalvebod Bølge in Copenhagen Harbour
Bilde: Zinna Mac-Eochaid/ Fokstrot
A couple enjoying the hot tub and sauna at CopenHot in Copenhagen
Bilde: @lammaigal

Tinn opp med stil i Danmarks beste saunaer 

I Danmark har vi som nevnt tilføyd en god porsjon hygge til vinterbadingen. For hva er vel bedre etter en kald dukkert enn en varm sauna og noe godt i glasset? Vel, det finner du først ut av etter å prøvd det. Det er jo mange gode grunner til å vinterbade, men vi synes du fortjener en ekstra belønning på toppen av de nevnte helsefordelene ved vinterbading. Hvorfor ikke gjøre som oss danskere å tine opp kroppen i en varmende sauna? Og her i Danmark tar vi altså våre badstuer alvorlig.

Du kan derfor velge og vrake mellom alt fra urbane (restaurant)saunaer til fantastiske villmarkssaunaer - ja, vi kan til og med tilby flytende saunaer. På La Banchina kan du tine opp vinterbadekroppen i deres flotte sauna, og skjemme bort deg selv med lekker mat og naturvin etterpå. Litt lenger ut på Refshaleøen finner du dessuten Copenhot, som tilbyr en spaopplevelse utenom det vanlige. Kos deg med et glass bobler og frisk vinterluft i en flytende badestamp (ja, du leste riktig), eller nyt havutsikten fra en lekkert sauna. Utsikten hos Lynæs Surfcenter på Nordsjælland er også vel verdt å oppleve. Etter en forfriskende dukkert i fjorden med det passende navnet Isefjord, kan du få varmen i en flott sauna med havutsikt eller et boblende villmarksbad. Høres det ikke herlig ut? 

The Sauna at North Shore Surf in Løkken, North Jutland
Bilde: @espensakariassen
Barrel sauna at Lynæs Surf Center in North Zealand
Bilde: Cornelius Ledang

Sist, men ikke minst: Hold hodet kaldt! 

Selvom vinterbading er en både populær og sunn trend, er det ingen grunn til å kaste den sunne fornuft overbord. Havet er nemlig ikke til å spøke med - spesielt ikke om vinteren. Bad aldri alene, gjør deg kjent med strøm- og vindforhold, og følg de generelle råd for vinterbading. Og hvis du har problemer med hjertet eller for høyt blodtrykk, skal du unngå vinterbading. Og spør legen din hvis du er i tvil. Og husk: det er ingen skam å snu (eller trekke tåen opp av vannet igjen). 

CopenHot

Bilde:Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center