Ghosttour in Copenhagen

Danmarks mest hjemsøkte slott

Foto: Ghosttour PR Photo

Elsker du grøss og gru? Så bør du bli med på vår uhyggelige reise til de mest hjemsøkte slottene i Danmark, og hilse på noen av de mest berømte danske spøkelsene. Advarsel! Ikke for folk med svake nerver. 

Voergaard Slot
Bilde: Brønderslev Ervherv & Turisme

Danmarks staeste spøkelse på Voergaard Slot

På det vakre rennessanseslottet Voergaard Slot i Nordjylland bor det blant annet et veldig bestemt spøkelse. Det sies at det er den gamle slottsfruen Ingeborg Skeel som spøker på slottet, og skal man tro historien var hun litt av en tyrann da hun styrte slottet på slutten av 1500-tallet. Og mye tyder på at hun ikke har blitt mildere stemt etter døden. Hun stønner og klager, slamrer med dørene og blåser ut stearinslys.

Forelskede spøkelser på Rosenholm Slot

Vakre Rosenholm Slot på Djursland har en lang og mørk historie. Siden grunnleggelsen i 1559 har Rosenholm tilhørt den danske adelsslekten Rosenkrantz, og noe tyder på at de fortsatt vandrer rundt i gangene på slottet. En av de hvileløse sjelene tilhører en adelskvinne som forelsket seg i forvalteren. Som straff ble hun murt inne i veggen i Tårnværelset - levende, og forvalteren fikk hodet kappet av. I følge ryktene kan man ved midnattstid se en hvitkledd dame og en hodeløs ridder - gjenferdene av de to ulykkelige elskende. 

 

Hamlet's castle, Kronborg, in Helsingør
Bilde: Daniel Overbeck - VisitNordsjælland

Skumle spøke(fugler) Kronborg Slot

Danmarks kanskje mest kjente slott er Kronborg Slot på Nordsjælland. Det storslåtte rennessanseslottet er kjent som åsted for Sheakspears kjente skuespill, Hamlet. I følge legenden sover dessuten den mektige ridderen, Holger Danske, i katakombene under slottet - og han våkner først når Danmark er i nød. Slottet er også hjem for en rekke ertelystne spøkelser som tenner stearinslys midt på natten, låser opp dører, spionerer på de ansatte - ja, rett og slett oppfører seg som noen skikkelige spøke(fugler). 

Rosenborg Castle in King's Garden, Copenhagen.
Bilde: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center

En spøkelseskatt på Rosenborg Slot

Midt i den travle danske hovedstaden lusker et litt uvanlig spøkelse rundt. I alle fall hvis man skal tro på ryktene om atRosenborg Slot i København huser mer enn funklende kronjuveler. Christian IV's gamle lystslott er i dag hjem til Den kongelige livgarde..og en spøkelseskatt. Ja, du leste riktig. Katten skal etter sigende være gjenferdedet av en garder som ble drept i en vådeskuddulykke, og flere av de brave gardere har blitt skremt fra sans og samling av spøkelseskatten som lusker rundt etter mørkets frambrudd. 

Egeskov op Funen
Bilde: Anita Skoven Jensen/ Destination Fyn

Bø! Det spøker på Egeskov Slot

Det eventyrlige Egeskov Slot på Fyn er Nord-Europas flotteste rennessansebygning, men det er også hjem til et ulykkelig spøkelse. I følge sagnet er slottets hvite dame byggherre Frantz Brockenhuus' datter, Rigborg, som kastet seg i døden av ulykkelig kjærlighet. I dag vandrer hun i gangene på Egeskov Slot - ikledd den samme hvite kjolen som hun hadde på da hun døde. 

En hvileløs grevinne på Gram Slot

Alt er ikke så idyllisk som det ser ut som på Gram Slot i Sønderjylland. Når mørket faller på våkner nemlig spøkelset av Grevinne Anne Sophie Schack til live på det majestetiske 1500-tallsslottet. Grevinnen var i følge historien ikke spesielt hyggelig mens hun regjerte Gram Slot på 1700-tallet - hun slo og kjeftet på tjenerne, og dyttet til og med en tjenestepike inn i kaminen så hun brente ihjel. I dag vandrer den grusomme grevinnen hvileløst rundt på slottet - heldigvis virker det som om hun har blitt litt mildere stemt etter døden. 

Bilde: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Kongelige ånder på Frederiksberg Slot

Midt i København og med utsikt over idylliske Frederiksberg Have, ligger Frederiksberg Slot. Det ser vakkert ut på utsiden, men innenfor skjuler det seg mørke hemmeligheter og hvileløse sjeler. Det ryktes at det er selveste kong Frederik den 6. som går igjen - men i skikkelse av en liten hund. Det høres jo ikke så skummelt ut? Men ikke senk skuldrene! Han er nemlig ikke det eneste spøkelset på slottet. 

Flere (u)hyggelige opplevelser i Danmark

Go under ground at the cisterns in Copenhagen
Halloween i Danmark: 8 uhyggelige anbefalinger
Copenhagen sunset
10 skjulte perler i København