The Øresund Bridge

De beste danske TV-serier

Foto: Viggo Lundberg

Uansett om du foretrekker krim, politisk drama, historisk romantikk eller vill komedie, så finner du noe som passer deg i det fantastiske utvalget av danske TV-serier. Så hvorfor ikke gjense din favoritt TV-serie fra Danmark, eller oppdage en helt ny? 

Broen (2011-18)

Når det blir funnet et lik midt på Øresunsbroen mellom Danmark og Sverige blir politiet i de to landene nødt til å slå hodene sammen for å finne morderen. Slik begynner den nervepirrende krimserien som klistret både danske og norske TV-serier til skjermen gjennom fire sesonger. Så hvis du ikke allerede har stiftet bekjentskap med politietterforsker Saga Norén fra Länskrim Malmö og hennes danske kollegaer fra København Politi så er det på tide. Vi garanter deg topp underholdning og grenseløs spenning fra start til slutt.

Forbrytelsen (2007-12)

Denne danske krimserien tok seerne med storm, og ble i både 2007 og 2008 nominert til den prestisjetunge Emmy-prisen for Beste Internasjonale TV-serie. Her følger vi den hardtarbeidene etterforskeren Sarah Lund fra Københavns Politi i en nervepirrende jakt på en snu og farlig morder. Hovedpersonen Sarah Lund ble også litt av et stilikon på grunn av sin karakteristiske strikkegenser, så i tillegg til fantastisk spennende underholdning kan serien faktisk også gi deg litt strikkeinspirasjon.

Bedrag (2016-19)

I den spennende danske krimserien Bedrag er det hvitsnippkriminalitet som står i fokus. Den tar oss med til den københavnske underverdenen, hvor vi gjennom tre sesonger følger mekanikeren Nicky og hans vei inn i København kriminelle underverden. Serien er ikke bare en mesterlig thriller, den gir også et interessant innblikk i hva som skjer med menneskers liv og relasjoner når vi styres av grådighet og ambisjoner. Bedrag gir deg topp underholdning fra start til slutt, så denne danske TV-serien er vel verdt å sjekke ut.

Ballebro Færgekro

Bilde: VisitSønderborg

Badehotellet (2013-)

Den danske TV-serien, Badehotellet, ble en kjempehit fra første gang det rullet over skjermen i 2013. Her møter du de ansatte og stamgjestene på Andersens Badehotel, og følger deres romantiske eskapader, vennskap og intriger i mellomkrigstidens Skagen. Serien er ikke bare underholdende, den er også et godt tidsblikk inn i noen av de mest dramatiske årene i Danmark og verdens historie. Og ikke minst så er Badehotellet en gyllen sjanse til å drømme seg vekk til duvende, danske sandstrender og nostalgisk badehotellsidyll. Her kan du finne masse inspirasjon til din framtidige ferie. For hvorfor ikke gjøre som Edward Weyse, ekteparet Aurland og grosserer Madsen og sjekke inn på et av de mange sjarmerende danske badehoteller neste gang du besøker Danmark?

1864 (2018)

Denne storslagne historiske TV-serien av den kjente danske instruktøren, Ole Bornedal, skildrer en av Danmarkshistoriens mest dramatiske hendelser, nemlig Danmarks nederlag i den 2. Slesvigske Krig i 1864. Krigen endte med at Danmarks måtte avstå det som i dag er Sønderjylland til Preussen. Vi følger de to brødrene Peter og Laust (som spilles av den norske skuespilleren Jakob Oftebro) som melder seg som frivillige til krigen, og deres store kjærlighet, Inge. Det er storslått dramatikk, søt romantikk... ja, rett og slett god underholdning. Og så gir det også et lærerikt innblikk i Danmarks historie. 

Borgen (2010-13)

Borgen er forkortelsen for det danske parlamentet, Christiansborg. Handlingen i denne TV-serien utspiller seg da også på Christiansborg, hvor maktspill og politiske intriger hersker. Vi møter den partilederen, Birgitte Nyborg Christensen, som har brakt sitt parti til en jordskredseier. Men nå gjenstår det å sikre seg mest mulig innflytelse, og hvor mye er man egentlig villig til å ofte for politisk makt? Serie gir et spennende innblikk i hvordan "livet på Borgen" kanskje foregår, og de personlige omkostningene som det politiske spillet har. 

The cast of The Rain

Bilde:Per Arnesen

The Rain (2018-)

Den danske TV-serien, The Rain, foregår i et post-apokalyptisk Skandinavia hvor et regnbåret virus har utslettet det meste av befolkningen. Vi følger seriens to hovedpersoner, det danske søskenparet Simone og Rasmus, i deres forsøk på finne sin far og en mulig kur mot det dødbringende viruset. De må kjempe for å overleve i den nye, barske virkeligheten og på veien støter de inn i flere overlevende. The Rain er en nervepirrende serie som er perfekt å se under et pledd i sofaen. 

Herrens Veier (2017-18)

Presten Johannes (som spilles av den kjente, danske skuespilleren Lars Mikkelsen) er hovedpersonen i denne kritikerroste danske dramaserien som kretser rundt noen av livets aller største spørsmål: tro, godhet og ondskap. Johannes og hans familie forsøker alle å være gode mennesker, men under overflaten lurer mørke hemmeligheter som truer med å splitte familien. Det er et fascinerende og velspillt familiedrama som virkelig er verdt å sjekke ut. 

Klovn (2005-18)

Husker du Klovn - den vanvittige danske komiserien som fikk hele Norge til å gråte av latter da den første gang dukket opp på norske TV-skjermer i 2005? I disse tider kan vi jo alle trenge litt ekstra latter, og det pinlige makkerparet Casper og Frank får deg garantert til å skratte. Siste sesong kom i 2018, og her møter vi også den norske artisten Lene Nystrøm i en av hovedrollene. Med hele 7 sesonger har du nok av underholdning å se fram til. Og hvis det ikke er nok, så kan du jo alltids sjekke ut de tre Klovn-filmene.