Den Skyldige

Topp 10 danske film

Foto: Nikolai Møller / Nordisk Film Spring

Dansk film har erobret lerreter verden over, og her guider vi deg til 10 må-se danske film. Uansett om du er fan av Lars von Trier eller Mads Mikkelsen, bare ikke kan få nok av Casper og Frank sine Klovn(e)-krumspring, eller elsker dansk krim, så finner du noe for din smak på denne listen.

A still from Nattevagten
Rolf Konow - Obel Film

Nattevakten (1994)

Nattevakten er regissert av den kjente danske regissøren, Ole Bornedal. Filmen ble en internasjonal braksuksess da den kom ut i 1994, og den vant flere priser. Nattevakten ble også gjennombruddet for den kjente danske Game of Thrones-skuespilleren, Nikolaj Coster-Waldau, som spiller Martin - en ung mann som tar seg jobb som nattevakt på et likhus mens en seriemorder herjer i København. Filmen regnes fortsatt som en av de beste danske grøssere, og vi garanterer at den får hårene til å reise seg. 

A still from Pusher
Nordisk Film

Pusher (1996)

Den første filmen i Pusher-trilogien skapte furore i Danmark og ble startskuddet for regissøren, Nicholas Winding Refn, sin karriere med internasjonale filmsuksesser som 'Drive' og 'Vallhalla Rising'. Pusher er en brutal og fascinerende krim-thriller, som på en både nådeløs og farverik måte skildrer Københavns knallharde pusher-miljø. På rollelisten finner vi navn som Kim Bodnia og Mads Mikkelsen, som dengang var relativt ukjente skuespillere. Det er rått, det er vellspilt og det er umulig å rive seg løs fra. 

Festen
Nimbus Film

Festen (1998)

Thomas Vinterbergs ‘Festen’ var den første film i den kontroversielle og enormt suksessrike Dogma95-bevegelsen. Den vant juryprisen på den prestisjetunge filmfestivalen i Cannes, og satte for alvor Danmark på kartet som en innovativ og suksessfull film-nasjon. I den gripende filmen følger vi en familiesammenkomst fra helvete, og som seer blir man øyeblikket fanget inn. 'Festen' byr på kullsort dansk humor, en virkelig gripende historie og en stjernespekket rollebesetning. 

Den Eneste Ene
Nordisk Film

Den Eneste Ene (1999)

Plottet til 'Den Eneste Ene' høres ut som en klassisk romantisk komedie, men filmen vant både heder og ære for sin lune humor, sjarme og ikke minst helt fantastiske prestasjoner fra hovedrolleinnhaverne. Den kjente, danske skuespilleren, Sidse Babett Knudsen (som mange kanskje vil gjenkjenne fra HBO-serien ‘Westworld’ og Dan Browns ‘Inferno’) spiller Sus som møter altmuligmannen Niller (Niels Olsen) da han installerer hennes nye kjøkken. Det er duket for hodestups forelskelse og stor romantikk - selvfølgelig krydret med overraskelser, tørre vittigheter og velkjent dansk sarkasme. 

Dancer in the Dark
David Koskas - Zentropa

Dancer in the Dark (2000)

En sosialrealistisk musikal som er så følelsesmessig gripende at den blir sittende på netthinnen (og i magen) i lang tid? Det høres kanskje ut som en umulig konsept, men det er akkurat hva denne filmen av Lars von Trier og med den islandske artisten, Björk, i hovedrollen, er. Resultatet er en unik og fengslende film som brakte Von Trier stor heder og ære under Filmfestivalen i Cannes. ‘Dancer in the Dark’ er en emosjonell og musikals rutsjetur, og byr på storslåtte skuespillerprestasjoner, fantastisk musikk og en gripende historie som man ikke glemmer med det første.

Blinkende lygter
Rolf Konow - M&M Productions

Blinkende Lygter (2000)

En av dansk films absolutt må-se! Rollelisten alene er nok til å pirre de fleste filmentusiaster, og består av noen av Danmarks mest prominente skuespillere, som Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Sofie Gråbøl, Iben Hjejle og Søren Pilmark. 'Blinkende Lygter' er en smart, vittig og overraskende rørende historie om fire småkjeltringer som ved en tilfeldighet kommer i besittelse av store mengder tyvegods. Med sin imponerende rolleliste, vittige dialog og karakteristiske danske humor, samt scener fra det landlige Danmark, er denne suksessfilmen av Anders Thomas selve symbolet på danske filmfra start 2000-tallet.

De Fem Benspænd
Dan Holmberg - Zentropa

De Fem Benspænd (2003)

Ennå en filmperle av Lars von Trier - denne gangen i selskap av en annen tungvekter innen dansk film, nemlig dokumentaristen Jørgen Leth. Ideen er enkel: Trier utfordrer Leth til å gjenskape sin klassiske kortfilm fra 1968, ‘The Perfect Human’ fem ganger, men med en ny forhindring hver gang. Resultatet er en virkelig unik og svært underholdende dokumentar som kretser rundt den kreative prosessen, menneskets natur og kunsten selv.

Klovn the film
Nutmeg Productions

Klovn - The Movie (2010)

Dansk humor er bare litt drøyere - og få tar den lenger enn den evig pinlige og alltid underholdende favorittduoen, Frank og Casper. Hvis du var en av de mange som ikke kunne få nok av de danske komikerne Casper Christensen og Frank Hvams superpopulære TV-serie 'Klovn', så vil du også elske fimatiseringen. 'Klovn The Movie' er den første av i alt tre Klovn-filmer, hvor de to komikerne spiller massivt mangelfulle og uendelig pinlige versjoner av seg selv. Bli med på et eventyr som tar dårlig smak, pinligheter, komisk ubehag og politisk ukorrekthet til nye lavmål.

Department Q
Henrik Ohsten - Zentropa

Afdeling Q (2013-2018)

'Afdeling Q' er basert på suksessromanene til den danske krimforfatteren, Jussi Adler-Olsen, og, i likhet med bøkene, ble fimatiseringen en kjempesuksess. I de fire filmene følger vi etterforsker Carl Mørck (spillt av Nikolaj Lie Kaas) og hans partner Assad, og deres arbeid med å løse de henlagte sakene som havner på 'Afdeling Q' sitt bord. Det er en klassisk og utrolig spennende politikrim, som skriver seg rett inn i Nordic Noir-bevegelsen. Filmserien består av Kvinden i Buret (2013), Fasandræberne (2014), Flaskepost fra P (2016) og Journal 64 (2018), og i samtlige filmer blir vi trukket inn i en engasjerende og nervepirrende fortelling og møtt av et fascinerende persongalleri fra hele Danmark.

Den Skyldige
Nikolai Møller / Nordisk Film Spring

Den Skyldige (2018)

Hvordan kan en film som foregår nesten utelukkende på ett sted og hvor karakterene for det meste snakker i telefonen, bli en av de mest omtalte thrillerene i verden? Du forstår det når du ser den. 'Den Skyldige' er Gustav Möllers debutfilm, og den er intet mindre enn en mesterlig oppvisning. Den tegner et fascinerende portrett av politimannen Asger Holm (Jakob Cedergren) som får et oppkall fra en kvinne som forteller at hun er kidnappet. Som publikum blir vi i takt med hovedpersonen gradvis mer og mer trukket inn i kvinnens historie og Asger Holms forsøk på å redde henne. Filmen ble en kjempesuksess, og Jake Gyllenhaall skal angivelig spille hovedrollen i en kommende amerikansk nyinnspilling.

Bare bli på sofaen! Vi har mer...

The Øresund Bridge
De beste danske TV-serier
Design Museum Denmark - Denemarken vakantie tip
Ta en kulturell rundtur fra sofaen
Tradisjonelle danske smørrebrød hos aamans deli i København, Danmark
Lag dine egne danske smørbrød
Grenen bei Skagen in Nordjütland zwischen Dänischer Nordsee und Ostsee
Besök Danmarks vackraste naturområden i Google Street View