De beste museene for å bli bedre kjent med Danmark

Foto: SMK - National Gallery of Denmark

Danmark har en lang og rik historie. Og på de mange museene rundt om i det danske land kan du bli klokere på vår spennende historie og kulturliv. Vi har samlet 18 av de beste museene i Danmark. 

Liste
Kart
Bilde: @nationalmuseet
01

Nasjonalmuseet

Vet du ikke hvor du skal starte din reise gjennom Danmarks historie? Da foreslår vi at du tar turen til Nasjonalmuseet. Her kan du få en generelt overblikk over de ulike epokene i vår historie eller fordype deg i en spesifikk tidsperiode. Steinalderen, vikingtiden, middelalderen, renessansen eller moderne tid – dette museet har alt.

Les mer
Bilde: Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum. Photo: Robin Skjoldborg.
02

ARoS

I sentrum av vår andre storby, Aarhus, finner du et av de største kunstmuseet i Nord- Europa. Aros – en av våre absolutte favoritter. Nettopp fordi dette museet har funnet ut at ved å plassere en gigantisk regnbuefarget gangbro på toppen av en bygning, så vil enhver grå hverdag bli fargerik.

Les mer
03

H. C. Andersens Museum

Folk flest sier at det å gå rundt i landet vårt er som å gå rundt i et eventyr. Denne sammenlikningen har nok noe å gjøre med en dansk eventyrforfatter, som er verdenskjent for sine historier. Hans Christian Andersen har gitt oss fortellinger som «Den lille havfruen», «Den stygge andungen» og «Snødronningen». Du kan bli bedre kjent med forfatteren på H.C Andersen Museum i Odense.

Les mer
Bilde: Bang Clemme Film & Openhouse - Kongernes Jelling
04

Kongernes Jelling

Visste du at vi kan peke ut øyeblikket der vi går fra å være simple mennesker som lever sammen til faktisk å bli dansker? Vi har til og med en fødselsattest i form av to store vikingruiner. De kan du se  i den lille byen Jelling. I tillegg kan du lære mer om våre vikingkonger på besøkssenteret, Kongernes Jelling.

Les mer
Bilde: Mike Bink
05

Tirpitz

Gjemt mellom sanddynene langs den viltre Nordsjøkysten kan du få øye på en bortgjemt bunker -  museet Tirpitz. Museet forteller historien om Atlanterhavsvollen og den andre verdenskrigen, men du kan også få et innblikk i hele regionens historie, vårt forhold og avhengighet til den ville Nordsjøen.

Les mer
Bilde: Ulrik Jantzen - Louisiana Museum of Modern Art
06

Louisiana Museum of Modern Art

Det første moderne kunstmuseet i Danmark er Louisiana. Det er stedet der dansker har lært å sette pris på moderne kunst. I dag er museet et lendene internasjonalt museum og utstillingene er kritikerroste. For å toppe det hele har det, etter vår mening, en av verdens beste beliggenheter med fantastisk utsikt over Øresund.

Les mer
M/S Maritime Museum of Denmark
Bilde: Rasmus Hjortshøj - Copenhagen Media Center
07

M/S Museet for Søfart

Vi er stolt liten øy-nasjon med lang maritim historie. Uansett hvor vi befinner oss i Danmark, er vi aldri mer enn 53 kilometer fra havet. Det har ført til at vi gjennom historien har vært avhengig av havet. På det maritimt museum i Helsingør vil vi fortelle deg alt om vikingenes herjinger til sjøs, synge noen sjømannsviser og lære deg hvordan de navigerte og gjorde handel i 1749.

Les mer
Bilde: SMK - National Gallery of Denmark
08

Statens Museum for Kunst

På Statens Muuseum for Kunst, SMK, kan du oppleve en rik og spennende samling av danske (og interansjonale) kunstverk som gir et spennende innblikk i både dansk hverdagsliv og store historiske begivenheter gjennom de siste sju århundre. SMK er spesielt kjent for sin omfattende samling av malerier fra den danske gullalderen og kunst fra samtiden.

Les mer
Dänisches Rockmuseum RAGNAROCK in Roskilde
Bilde: Museumskoncernen ROMU
09

Ragnarock

Du kan forstå mye om et land ved å studere dets sanger og musikalske arv. Hvis du er musikkelsker som oss, vil vi mer enn gjerne vise frem noen av Danmarks mest ikoniske og innflytelsesrike sanger på Ragnarock - museet som tar for seg pop, rock og ungdomskulturen. Du kan kanskje noen av dem allerede. Museet ligger i sentrum av Roskilde – byen som også huser Nord-Europas største musikkfestival.

Les mer
10

Frederiksborg Slot

Frederiksborg Slot er en av de mest berømte slottene i Danmark, og det med god grunn. Med en bebyggelse som går over tre øyer omgitt av en innsjø og med en vakker hage kan det ta det rett og slett ta pusten fra deg. Slottet huser Det Nasjonalhistoriske museum, og området er fullt av rik historie og arkitektur. I tillegg har det flotte parkområder.  

Les mer
11

Designmuseum Danmark

Noen sa engang at man ikke skal møte sine ikoner, men når det kommer til danske designikoner synes vi du skal gjøre et unntak. Designmuseum Danmark ligger midt i hjertet av København, og er et mekka for deg som er interessert i design. Bli klokere på hvorfor Danmark har blitt en ledene nasjon innen design, og beundre signaturverker fra kjente danske designere. 

Les mer
Horse carriage in Den Gamle By (old town museum) in Aarhus, Denmark
Bilde: © Robin Skjoldborg
12

Den Gamle By

Ta et skritt tilbake i tid,og få et levende innblikk i hvordan Danmark og danskenes liv har endret seg gjennom århundrene. I Den Gamle By i Aarhus kommer historien til live, og du kan bokstavelig talt spassere gjennom historien og se hvordan menneskene levde fra 1800-tallet og fram til vår tid. 

Les mer
Skagen Kunstmuseum i Nordjylland
Bilde: © Skagens Kunstmuseer
13

Skagens Museum

Helt på toppen av Danmark ligger en av våre favorittferiebyer, Skagen. Den 700 år gamle fiskelandsbyen endret seg til å bli et populært sted for kunstnere på 1800-tallet, og flere Danmarks mest populære kunstnere flokket seg i byen for å forsøke å fange områdets unike lys. Du kan se flere av de ikoniske arbeidene til Skagen-kunstnerne på Skagens Museum.

Les mer
Bilde: Wonderful Copenhagen
14

Gamle Carlsberg

Vi dansker elsker øl! Og vi vil gjerne dele denne lidenskapen for det skummende brygg med deg. Det kan for eksempel skje over en øl i solveggen, på ølsmaking på et lokalt bryggeri eller du kan ta turen til Gamle Carlsberg bryggeri i København. Der kan du lære alt om Danmarks stolte tradisjon for å brygge øl, og hvordan Carlsberg erobret verden med sitt vellsmakende øl. 

Les mer
Bilde: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center
15

Vikingskipmuseet

Feiden om hvem som hadde de tøffeste vikingene - Danmark eller Norge - synes uten ende. Men vi synes du skal begrave stridsøksen, og bli bedre kjent med de danske vikingene og deres ville historie. I likhet med Norge var vikingtiden en viktig historisk epoke i Danmark, som har formet både historien og kulturen vår. I den gamle vikingbyen Roskilde kan du lære hvordan du setter seil og bygger skip som de danske vikingene gjorde.

Les mer
Bilde: Moesgaard Museum
16

Moesgaard Museum

Hvis du vil vite hvordan det var å leve i Danmark før det ble Danmark, så skal du besøke Moesgaard Museum utenfor Aarhus. Her får du et spennende innblikk i det forhistoriske Danmark, samtidig som du kan nyte museets fantastiske arkitektur og naturskjønne omgivelser. 

Les mer
Bilde: Brittany Overgaard
17

Frilandsmuseet

Har du en ettermiddag kan du ta turen ut i det fri til Frilandsmuseet, som ligger nord for København. Her vil du finne 50 restaurerte gårder, møller og hus som danskene bodde i fra 1600 – 1900-tallet. Du vil også få muligheten til å se skuespillere rekonstruere hvordan danskene levde på den tiden.

Les mer
Learn about Danish architecture and go on architecture tours at BLOX in Copenhagen
Bilde: Astrid Maria Rasmussen - Copenhagen Media Center
18

Dansk Arkitektur Center

Dansk arkitektur er verdenskjent, og de danske byene er som museer i seg selv. På Dansk Arkitektur Center i København kan du bli bedre kjent med de ikoniske bygningene og legendariskedanske arkitekter som Jørn Utzon, Vilhelm Lauritzen og Arne Jacobsen, og moderne stjernearkitekter som Bjarke Ingels.

Les mer