Opal Lake (Opalsøen) on Bornholm

Bærekraftig øyferie i Danmark

Foto: Stefan Asp

Bornholm og Samsø er to av Danmarks høyst elskede og mest besøkte øyer, og i 2020 ble de to favorittene kåret som de mest bærekraftige øyene i EU. Oppdag deres grønne hemmeligheter, og hvordan du får glede av dem når du besøker de to danske øyene. 

Dueodde Beach Bornholm
Bilde: @chris.anias (Christoffer Anias Sandager)
Bornholm salgsmateriale 2021
Bilde: © Niclas Jessen

De danske øyene Bornholm og Samsø kunne altså stikke av med henholdsvis første- og andreplassen i EUs kåring av RESponsible Island for 2020 - en pris som belønner øyer som er på forkant med fornybar energiproduksjon og en bærekraftig utvikling som involverer lokalsamfunnet. Vi er selvfølgelig knallstolte, og tenkte vi ville dele noen av øyenes grønne hemmeligheter med deg.

Nyt det grønne øylivet på Bornholm

Danmarks ukronede solskinnsøy, Bornholm er en naturskjønn klippeøy midt i Østersøen som kan nås med ferge, tog, buss eller fly. Du har kanskje vært der? Det er i alle fall kjent for å være noe av en drømmeøy: med sjarmerende lokalbefolkning, økologiske og kortreiste råvarer, og sist men ikke minst himmelske strender og unik natur. Og masse av solskinn, selvfølgelig (den heter altså ikke Solskinnsøyen for ingenting). Uansett om du slapper av på de duvende sandstrendene, nyter de lokale delikatessene på Bornholms restauranter (som i øvrig er utmerkede), utforsker da koselige småbyene eller den flotte naturen, så vil du garantert merke at Bornholm ikke er som alle andre øyer. Deres bærekraftige visjon heter Bright Green Island og gjenspeiler øyas ambisjon om å være CO2-nøytral innen 2025, samt ha nullutslipp og et klimavennlig samfunn innen 2035,. I tillegg til dette er Bornholm i full gang med å utvikle et vind- og solkraftsanlegg (og her kommer de mange solstrålene til sin rett). I byen Rønne finner du dessuten noe så unikt som et kombinert hotell,- restaurant -og kunnskapssenter med det passende navnet Green Solutions House. Det er en av Bornholms bærekraftige frontløpere, og en virkelig flott base for deg som ønsker å utforske den vakre, grønne øya.

Mer om Bornholm

Samsø
Bilde: Jeanette Philipsen, VisitSamsø
Råvarer fra Samsø
Bilde: Jeanette Philipsen, VisitSamsø

Nyt det grønne øylivet på Samsø

Det er så mange ting vi kunne si om Samsø, men vi starter med det viktigste: denne øyen må du bare besøke! Den sjarmerende og vakre øyen ligger midt i Danmark, og kan best nås med ferge fra Sjælland eller Jylland. Øya er helt selvforsynt og bruker fornybar energi fra sine 11 vindmøller til å holde lokalsamfunnet kjørende. Dette er jo fantastisk nok i seg selv, men øya er også en naturperle som du aldri glemmer når du først har vært der. Samsø kan lokke med et unikt og iddyllisk landskap, historiske slott, en lang og spennende historie som går helt tilbake til vikingtiden, og dessuten noen av Danmarks beste poteter. Og her i Danmark (i likhet med Norge) tar vi altså våre poteter alvorlig. Hvis du vil vite mer om Samsøs bærekraftsmål kan du besøke Samsøs Energiakademi, som er et knutepunkt for utvikling av nye bærekraftige idéer og kunnskapsdeling. Akademiet arrangerer workshops og andre arrangementer, og hvert år besøker 5000 forskere, politikere, journalister og studenter fra hele verden Samsø for å lære av de lokale erfaringene. Men du kan også bare nyte det grønne øy-livet - i trygg visshet om at her er det bærekraft hele veien, fra lyspæren til fergen.

Mer om Samsø