Gå til innhold
The royal hunting lodge, the Hermitage, in the Deer Park

Danske attraksjoner på UNESCOs verdensarvliste

Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Kronborg Slott og Stevns Klint er to av flere danske steder på UNESCOs verdensarvliste. Les vår guide for å bli kjent med alle de syv danske attraksjonene som har blitt belønnet med en plass på den prestisjefylte listen.

Liste
Kart
UNESCO world culture heritage site Christiansfeld in Denmark
Bilde: Thomas Høyrup Christensen
01

Brødremenigheten i Christiansfeld

Byen ble grunnlagt i 1773 av den tyske Brødremenigheten på Kong Christian VIIs befaling, derav navnet Christiansfeld. Brødremenigheten var dyktige håndverkere og handelsfolk. De skapte en by med sammenhengende arkitektur, konsekvent bruk av bestemte materialer og farger, og hadde i tillegg sans for detaljer. Byen er preget av utskjeringer inspirert av innbyggernes sterke kriste tro, og plassert midt i sentrum er kirka.

Les mer
02

Parforsejaktlandskapet på Nord-Sjælland

4. juli 2015 fikk Nord-Sjælland enda en gjev plassering på UNESCOs verdensarvsliste. Denne datoen ble nemlig Parforsejaktlandskapet lagt til, noe som vil si at Store Dyrehave ved Hillerød, Gribskov og Jægersborg Dyrehave nå offisielt en del av hele verdens kulturarv. I følge UNESCO-komiteen er landskapet "et uvanlig og godt bevart eksempel på hvordan de europeiske barokkverdiene utformet naturen."

Les mer
Hunting for oysters in the Wadden Sea National Park, Denmark
Bilde: Mads Tolstrup
03

Vadehavet - for naturelskere

Vadehavet regnes som et av verdens ti viktigste våtmarksområder og har status som natur- og dyrelivreservat. Reservatet er stort og beriket - et sted fullt av opplevelser og lærdom for alle - et unikt naturområde, som er enestående i Danmark og med merkant global betydning. Derfor ble Vadehavet i 2010 Danmarks største nasjonalpark, og i 2014 ført opp på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer
Bilde: Bang Clemme Film & Openhouse - Kongernes Jelling
04

Finn din indre viking i Jelling Monumentene

Året er 965. Vikingkongen Harald Blåtand sier farvel til de nordiske og de kristne gudene, og får begivenheten risset inn i en stor junesten i Jelling, i nærheten av stenen hans far, Gorm den Gamle, reiste bare få år tidligere. I dag er Haralds storslåtte vikinganlegg sentralt plassert i Jelling by. På toppen av de ti meter høye gravhøydene som ligger her, får du god oversikt over monumentområdet.

Les mer
05

Roskilde Domkirke er ikke bare for de kongelige

Roskilde Domkirke har vært kongefamiliens gravkirke gjennom århundrer og ble i 1995 tatt opp på UNESCOs liste over verdens umistelige kulturarv. Den røde teglstenskatedralen, med de mange kapeller og våpenhus, gir et enestående innblik i dansk byggekunst og historie gjennom 800 år. Domkirken fungerer både som sognekirke og turistattraksjon, og besøkende kan blant annet se gravkammeret Dronning Margrethe II skal bisettes i.  

Les mer
06

Stevns Klint fra krittperioden

Stevns Klint er en 41 meter høy klippe, beståede av kritt og kalk som ble dannet for 65 milioner år siden, da Danmark enda var dekket av dypt hav. Om sommeren kan kalken på havbunnen farge vannet i utrolige blåfarver. Over troner den hvite klippen med et vell av tre tronende på toppen. På slike dager kan man nesten se for seg den sagnomspundne Klippekongen i sin sommerbolig i en av klippens huler.

Les mer
People hanging out in front of Kronborg Castle in Helsingør
Bilde: Daniel Overbeck - VisitNordsjælland
07

Kronborg Slott - Hamlets hjem

Kronborg er et av Nordeuropas fineste renessanseslott. Det er verdenskjent som Hamlets og Shakespeares slott, og er utnevnt til UNESCO verdensarv. Hver sommer i august kan man oppleve Shakespeare Festival med internasjonale Hamlet-forestillinger på slottet, og i juni, juli og august gjør totalteateret Hamlet Live Shakespeares skuespill levende og virkelighetsnært til ære for slottets gjester.

Les mer

Share your wonders: