Bramslev Bakker, Mariager Fjord, Northjutland

Aktiv ferie i Nordjylland

Foto: Mette Johnsen

I Nordjylland er det høyt til himmelen og aldri langt til havet. Den spektakulære naturen er perfekt for deg som ønsker en aktiv høstferie, full av uforglemmelige naturopplevelser.

Utforsk den ville og vakre kystnaturen og de mange fantastiske naturparkene i Nordjylland - enten til vanns, til fots eller fra sykkelsetet. Mulighetene for en aktiv drømmeferie i Nordjylland er uendelige! 

Unike naturopplevelser i Nordjylland 

Både sjø og sand har satt sitt preg på denne nordligste delen av Danmark, og dette har skapt en uendelig vakker - og noen ganger dramatisk natur. At naturen kan være ustyrlig her ved kysten i Nordjylland, er det ikoniske fyret Rubjerg Knude et bevis på. I fjor høst måtte flotte fyret flyttes lenger inn på land, fordi det rett og slett holdt på å bli slukt av det ville og vakre Vesterhavet. Naturkreftene er også tydelige når du besøker den Tilsandede Kirke, som gjennom århundrer langsomt har blitt begravet av sand. I dag er det bare kirketårnet som stikker opp - et helt uvanlig og stemningsfullt syn som du aldri glemmer.

Grenen bei Skagen in Nordjütland zwischen Dänischer Nordsee und Ostsee

Bilde:Mette Johnsen

En annen spektakulær naturopplevelse er Råbjerg Mile. Det er Nord-Europas største vandrende sanddyne, og består av 3,5 millioner kubikkmeter sand og som flytter seg rundt 15-20 meter hvert år. Du bør også ta turen til Danmarks aller nordligste punkt, Grenen. Ytterst på nordspissen av Danmark møtes nemlig de to havene Skagerrak og Kattegat. Å se solen gå ned over de to hav, er en virkelig spektakulær opplevelse. Og hvor mange steder kan du stå med ett bein i hvert hav? 

Thy Nationalpark

Bilde:© Mette Johnsen

På oppdagelsesferd i den nordjyske natur

Naturen i Nordjylland er utrolig mangfoldig - fra hvite sandstrender og blikkstille hav til mektige klipper, ville og vakre heder og dype skoger. Så hvis du er glad i å gå er det bare å snøre skoene og legge i vei i en av de mange flotte nasjonalparkene i Nordjylland. For eksempel  Thy Nationalpark. Her kan du oppleve en varierende og spektakulær natur som både byr på store, øde slettelandskaper, strand og heder hvor lyngen blomstrer og dyrelivet yrer. Du finner både gå- og sykkelruter i Thy Nationalpark, og det er også forskjellige overnattingsmuligheter. Besøk også Rebild Nationalpark, og gå turer i det storslåtte og vakre hedelandskapet som er ekstra flott om høsten. Sør for Limfjorden finner du en annen fantastisk nasjonalpark, og det unike landskapet som møter deg i Lille Vildmose er i den grad også verdt et besøk. Det er Danmarks villeste naturområde, og hjem til både rev, kronhjort og ørn. Og du kan også være heldig å se en gammel kjenning fra de norske skogene, nemlig elgen. 

Limfjordens største øy, Mors, byr også på naturopplevelser utenom et vanlige. Her kan du gå tur i det dramatiske kystlandskapet, og beundre de unike klippeformasjonene ut mot havet. Den mest kjente er den mektige Hanklit, som er imponerende 61 meter høy. Du kan se mørke spor etter vulkansk aske i klippene som er hele 55 millioner år gamle. Et annet historisk naturområde er Ertebølle. I dette vakre klippeområdet ved Limfjorden har det bodd mennesker siden steinalderen, og i dag kan du gå turer i det vakre kystlandskapet. Et annet yndet turområde er Fosdalen i Jammerbugten. Dette er en av de mest populære naturområdene i Nordjylland, og her kan du gå tur på de mange stiene som snor seg gjennom den høstkledte dalen, og nyte utsikten over Vesterhavet fra klippetoppen. I det store naturområdet Svinklovene kan du også nyte mangfoldig natur, et yrende dyreliv og en lang og spennende kulturhistorie. Hvis du besøker Bulbjerg i Thy, som er Danmarks neststørste fuglefjell, kan du dessuten oppleve mektige klipper og havutsikt så langt øyet kan se. 

Surfer Thy Nordjylland

Bilde:Mette Johnsen/ VisitNordjylland

Kast deg ut i vannsport 

Nordjylland er det perfekte reisemål for deg som ønsker en aktiv ferie - også vanns. Er du en fan av sistnevnte, så bør du ikke gå glipp av de mange mulighetene for å prøve surfing i Nordjylland. I Thy finner du faktisk en kyststrekning med hele 29 surfespots hvor du kan kaste deg ut i høsthavets dønninger (i en varm våtdrakt, så klart). Så er det kanskje ikke så rart at området kalles Cold Hawaii? Samlingspunktet for det nordjyske surfemiljøet finner du i den sjarmerende kystbyen Klitmøller i Thy, som har utviklet seg til en levende surfekoloni med spennende restauranter, utesteder og aktiviteter. Her er det riktig gode forhold for både bølge-, vind-, kitesurfing og SUP året rundt, og du finner surfecamper og perfekte bølger for både profesjonelle og nybegynnere som vil lære å surfe. De har til og med sin egen surfeskole! Så nå gjenstår det bare å kaste seg ut i Vestkystens kalde dønninger, og jakte den perfekte bølge.

Nyt naturens ro på vannet 

Foretrekker du litt mindre fartsfyllt høstferie, så er det også mange muligheter for å nyte Nordjyllands kystnatur på en avslappende måte. Hva med å ta på våtdrakten og padle gjennom Limfjordens blikkstille hav på et SUP-board, eller ta en kanotur på de nordjyske fjorder og elver? Du kan for eksempel padle oppover en av de mange vakre elvene som snor seg gjennom det nordjyske høstlandskapet, og nyte naturens ro og de vakre høstfargene langs breddene. Hvis du vil ha en naturopplevelse i særklasse, kan du hver helg til slutten av september også leie kano på den vakre Lindenborg Å. Elven snor seg gjennom et utrolig vakkert og variert landskap, og er den perfekte måte å nyte naturens ro på. Det er også rike muligheter for kajakkferie i Nordjylland - ikke minst på den vakre Mariager Fjord. Hvis det er vindstille (og gradestokken ikke kryper under 10 grader), kan du leie kajakk uten sertifikat, og få en virkelig stemningsfull naturopplevelse på den flotte fjorden. Og hvis du har lyst til å prøve fiskelykken, så byr Limfjorden også på noen virkelig gode fiskemuligheter

MT bike Rold Skov

Bilde:VisitNordjylland

Nordjyllands beste gå- og sykkelruter

Det finnes utallige muligheter for å utforske høstnaturen i Nordjylland både til fots og fra sykkelsetet. Som nevnt overfor er de mange naturparkene perfekte både for deg som ønsker å gå tur eller sykle. Her kan du lese mer om de mange flotte mountainbike-ruter i Nordjylland. Men hvis du foretrekker et litt roligere tempo hvor du har tid til å virkelig suge til deg de mange flotte inntrykk som den nordjyske naturen har å by på, så finnes det også flere fantastiske sykkelruter og turstier i Nordjylland som er lagt til rette for det. 

De tre mest populære turrutene i Nordjylland er Panoramaruten i Bramslev BakkerRebild Bakker-ruten som snor seg gjennom det skjønne og variert landskapet med klipper, naturkilder og dype skoger i Rebild Nationalpark, og Tranum-Fosdalsruten. Rebild Bakker ligger i Rold Skov - et område som virkelig er verdt å utforske. I tillegg til å være et fantastisk turområde, er skogen også perfekt for deg som ønsker å vandre gjennom vakker høstnatur på jakt etter bær og sopp. Hvis du foretrekker fart og spenning på mountainbike, kan skogen også friste med noen fine ruter. Dette er bare noen av de mange flotte turmuligheter i Nordjylland, så her finnes det noe for enhver smak. Nordjyllands endeløse strender er også perfekt for en romantisk høsttur. Eller hva med å leie sykkel og utforske de små fiskerlandsbyene hvor det hersker en helt unik og forlokkende stemning når sommersesongen er slutt og høstmørket kommer krypende. 

Legind Bjerge Nordjylland

Bilde:Frans Kappel Øvre

Øyhopping i Nordjylland

En super måte å utforske det vakre kystlandskapet i Nordjylland på i høst, er øyhopping. Senk skuldrene i Mors sitt vakre og historiske landskap, sug til deg den unike roen som hersker på øyen, og skjem bort deg selv med de lokale gastronomiske opplevelsene som Mors har å by på. Her finner du også flere gode tur- og sykkelruter. Og husk å smake på de berømte Limfjordsøsters mens du er der!  Kommer du på besøk i oktober kan du også være så heldig å delta på den årlige Østers- og muslingpremieren hvor du kan smake på sesongens første Limfjordøsters. Og glem heller ikke å på fossiljakt i Ejerslev Havn, som er en av Mors flotteste naturhavner. 

Du kan også utforske den vakre høstnaturen på øyen Læsø. Det sprudlende lille øysamfunnet i Kattegat har både fantastisk kystnatur, rik kulturhistorie og flere lokale delikatesser som du bare må smake på! Ikke minst deres smakfulle Læsø-salt. Og som en kuriøs bonus kan dere oppleve de helt unike tanghusene. Ja, du leste riktig! De gamle husene med tørket tang som tak er helt unike og et må-se når du er på Læsø. Du kan også besøke de mange idylliske små-øyene som hver især tilbyr kultur, gastronomi og natur utenom det vanlige.

Finn flere tips til øyhopping i Nordjylland her

Opplevelsene venter på deg i Nordjylland

Nordjylland er en utrolig mangfoldig region - med et blomstrende kunst- og kulturliv, storslagne naturopplevelser, idylliske kystbyer, lokale delikatesser som gir vann i munnen, og storbypuls i Aalborg. Med andre ord alt du trenger for en uforglemmelig høstferie! 

Street Art Aalborg
Ting å gjøre i Aalborg
Lunch food in café in Aalborg, Denmark's fourth biggest city in North Jutland
Kafeer og restauranter i Aalborg