Praktisk juleinformasjon

Her finner du praktisk informasjon om jul og nyttår i Danmark. Nedenfor kan du lese om alt fra butikkenes åpningstider i helligdagene til morsomme fakta om danskenes juletradisjoner.

J-dag

Dagen når årets første juleøl ankommer butikkene kalles i Danmark for "J-dag". Dagen faller alltid på den første fredagen i november, og den offisielle lanseringen skjer akkurat 20:59, noe som feires med ulike arrangementer i mange puber og barer. Tidligere falt "J-dag" andre onsdagen i november, men etter ønsker fra en lang rekke med handelshøyskoler ble dagen flyttet, da mange studenter ikke møtte opp til undervisning dagen etter at juleølen ble lansert. 

Juleøl

Julens helligdager

Den 25. og 26. desember, samt den 1. januar er offisielle helligdager i Danmark. 

Butikkenes åpningstider

Generelt kan alle butikker holde åpent døgnet rundt, men de større butikkene og varehusene har normalt åpent fra 9/10 til 18/20 i desember. Noen få butikker har også åpent til kl. 22. På julens helligdager, 25.-26. desember og 1. januar, samt på julaften (24. desember) er butikkene stengt. På nyttårsaften (31. desember), stenger butikkene kl. 15.

Julefrimerket

For over 100 år siden fikk den danske postmannen Einar Holbøll ideen til verdens første julefrimerke. Forskjellige kunstnere har opp gjennom årene stått bak illustrasjonene på frimerket. Frimerket kan kjøpes på alle landets postkontor, men også i mange kiosker og matbutikker. Det kan dessuten også kjøpes på julemærkets egen hjemmeside, hvor man også kan kjøpe frimerker fra tidligere år. Det er "Julemærkefonden" som står bak julefrimerket, og overskuddet fra salget går til å hjelpe danske barn som har det vanskelig hjemme og på skolen.

Share this page