Gå til innhold

Why Denmark

Foto: Martin Heiberg

Denmark is a place of everyday wonder. Our great little kingdom is home to hygge, bikes, mouthwatering gastro experiences, historic castles and savage vikings. Oh, and did we mention we are some of the happiest people in the world?

Denmark close-up

Denmark may be small in size, but don't let that fool you! There is tons to discover here. We'll throw in the easy distances for free. 

Denmark at a glance

 • Size: 42.933 km²
 • Population: 5,8 mio inhabitants
 • Capital: Copenhagen
 • Language: Danish. 
 • Currency: Danish Krone (DKK)
 • Time Zone: GMT +1 hour 
 • System of government: Constitutional monarchy and parliamentary democracy
 • Safe: low crime rate and rated least corrupt i 2018.
 • Easy communication: over 90% of Danes speak English fluently
 • Family friendly: great for travelling with kids
 • Hassle-free travel: quick and reliable public transportation  

FAQ

Danmark består av fastlandshalvøya Jylland og over 400 spredte øyer. Den største av disse er Sjælland, hvor du blant annet finner Danmarks hovedstad, København. Danmark er en del av Skandinavia og har en geografi som likner Sør-Sverige, som er tilknyttet Danmark via Øresundbroen og Tyskland, som Danmark grenser til. Kongeriket Danmark inkluderer også det store selvstyrte territoriet, Grønland, som ligger i nærheten av Nord-Amerika, samt Færøyenes autonome territorium.

Kyst til kyst

Med unntak av  den 68km lange grensen til Tyskland i sør, er Danmark fullstendig omgitt av vann. Uansett hvor i Danmark du står, vil du aldri være lenger fra kysten enn 52km. Utenfor vestkysten ligger Nordsjøen, og kystlinjen her domineres av lange vindfulle strekninger og sand og sanddyner. Danmarks nordkyst løper ut i Kattegat og Skagerrak, og har også en dynamisk kyst, mens i øst finner du en mer skjermet kystlinje, samt det rolige vannet i Østersjøen.  

Totalt areal: 42.934km²
Total lengde på kysten: 7.314km
Høyeste punkt: 170,086m (Møllehøj)
Største innsjø: Arresø (39,5km²)
Lengste elv: Gudenå (176km)

Arealbruk

Landbruk: 66%
Skog og hei: 16%
Byer, veier og konstruksjon: 10%
Innsjø, eng og myr: 7%

Største byer

København (største byområde): 1.309.000 innbyggere
Århus: 273 000 innbyggere
Odense: 178 000 innbyggere
Aalborg: 114 000 innbyggere
Esbjerg: 72.000 innbyggere

Statistikk fra 1. januar 2018 - Kilde: Danmarks statistikk.

Danmark ligger innenfor sentral europeisk tidssone (CET), og er derfor 1 time (UTC +1) foran Greenwich Mean Time (GMT).

Danmark følger dessuten sommertid, som starter siste søndag i mars og slutter siste søndag i oktober. I denne perioden brukes UTC +2. Du kan sjekke de bestemte datoene for tidsendringene her.

De følgende dagene er helligdager i Danmark: Nyttårsdag, skjærtorsdag, langfredag, 1. påskedag, 2. påskedag, den store bønnedag, Kristi himmelfartsdag, pinse-, pinsedag, grunnlovsdagen, julaften og første og andre juledag.

Du kan sjekke spesifikke datoer på denne websiden.

Nasjonalspråket i Danmark er dansk, som er et germansk språk, og i slutten av alfabetet kommer de tre spesialtegnene Æ,Ø,Å. Den siste bokstaven, Å, kan også skrives som AA, og du vil se at flere danske byer starter med denne kombinasjonen, for eksempel Aalborg og Aarhus. Du kan lære deg nyttige ord og uttrykk med denne guiden.

Danmark er et avslappet, liberalt og tvers igjennom moderne land. Det er et egalitært samfunn hvor alle innbyggerne blir sett på som likeverdige og hvor alle blir behandlet med respekt. Det er mange tradisjonelle aspekter ved det danske samfunnet som spiller en stor rolle i danskers hverdagsliv...

Den fysiske tilgjengeligheten i det danske samfunnet har i stor grad blitt bedret de siste tiårene, og i dag kan man som besøkende få tilgang til de fleste steder, tjenester og opplevelser. Flere lokale turistkontorer har også handicapguider til sitt respektive nærområde.  

Share your wonders: