Dansk ost från Gundestrup

10 populære danske oster

Foto: Claes Bech-Poulsen

Det er mange ting vi forbinder med Danmark – som arkitektur, design, øl eller den danske hygge. Men noe mange blir hekta på på turen til Danmark er ostene. Her er en liste over 10 populære danske oster som du kan finne i ostedisken i butikken og få en smak av Danmark hjemme.

Mycella

Mycella er en tradisjonell dansk blåmuggost laget av kumelk. Osten lages på øya Bornholm. Den har en karakter som er halvmyk og mild, men likevel rik på smak og er lett saltet med en røykaktig tone. Osten lagres i 4 måneder og passer perfekt etter en middag eller i salater.

Maribo

En ost oppkalt etter byen den er produsert i, Maribo, som ligger midt på øya Lolland i Sør-Danmark. Osten er hard og hul og beskyttet av et gult vokslag. Den har en ganske sterk aroma og smaken er litt syrlig. Noen ganger er osten krydret med karvefrø. Osten lagres i 4 måneder før den er klar til å spises.

På Gundestrup Mejeri produceras många olika danska ostar

Bilde:Claes Bech-Poulsen

Vesterhavsost 

Dette er en halvhard ost laget av pasteurisert kumelk med en lett nøtteaktig smak. Osten kalles noen ganger "den danske versjonen av Gouda". Osten lages på det vestlige Jylland, hvor den også får modne i den salte sjøluften i 26 uker.

Blå Kornblomst 

En myk, kremet og smørbar grønnmuggost som har en mild, lett salt og aromatisk smak. Osten er hvit til gulaktig med noen få hull og er laget av pasteurisert kumelk. Er du lei Gorgonzola, er dette osten du bør bytte til. Osten er laget av Gedsted Meieri som ligger midt i Nordjylland.

Njut av en ostbricka med danska ostar
Bilde: Claes Bech-Poulsen
Dansk ost är en delikatess som många fastnar för
Bilde: Claes Bech-Poulsen

Samsø

En ost oppkalt etter stedet den kommer fra, den vakre øya Samsø. Osten ligner på en Emmenthaler, men har en mildere smak. Den kan oppleves som lett nøtteaktig og søtsyrlig på smak. Samsøost spises på brød og kjeks, men kan også brukes som smeltet ost på pizza, i grateng og til varme smørbrød.

Saga 

Saga er en kombinasjon av blåmuggost og brie. Osten, som har en mild aroma, lagres i minst 60 dager og er myk og kremet under den litt fastere hvite muggoverflaten. Dette er en ost som egner seg veldig godt til frukt, men som også er flott smuldret til salater eller smuldret på kjeks.

Fynbo

Som navnet avslører kommer denne osten fra Fyn. Det er en halvhard ost laget av kumelk. Osten er myk og kremet i konsistensen og har et naturlig skall. Smaken er mild og minner om bokhvete. Osten lagres og modnes i flere måneder og brukes ofte i salater og på smørbrød.

Ju längre lagringstid, desto mer smak. Ost från Gundstrup Mejeri.

Bilde:Claes Bech-Poulsen

Molbo

Molbo er en halvhard ost laget av kumelk. Opprinnelsen til osten er fra Mols, Djursland. Denne lyse gule osten har en frisk aroma, er ganske fast og føles litt salt. Kanskje er det det røde vokslaget som dekker osten som gjør at mange sammenligner denne osten med Edamer-osten.

Danablu

Danablu er en ganske myk blåmuggost laget av kumelk. Osten "nåles" under prosessen slik at blåmuggen sprer seg utover osten når den oppbevares. Det tar 5-6 uker før den er ferdig lagret. Lukten er sterk og smaken er skarp og lett salt. En Danablu kan brukes i matlaging, men også på kjeks eller i salater.

Havarti

Denne harde osten er laget av pasteurisert kumelk. Det tar minst 3 måneder før osten "modner" og i løpet av den tiden dannes det små hull i hele osten. Smaken er mild, men blir sterkere jo lenger osten lagres. Det er en velduftende ost som passer godt til epler, honning, syltede grønnsaker og rødvin.

Sulten på mer?

Weingut Heden Vingård bei Aalborg im dänischen Nordjütland
Vingårder i Danmark
Tradisjonelle danske smørrebrød hos aamans deli i København, Danmark
De beste smørrebrødene i København
Du finder Bib Gourmand restauranten, Kødbyens Fiskebar, i København.
Bib Gourmand restauranter i Danmark
Michelin restaurant Alouette in Copenhagen
Danmarks Michelinrestauranter