Vadehavet

Nasjonalparken Vadehavet

Vadehavet står på UNESCOs verdensarv-liste, og det er ikke uten grunn. Nasjonalparken er et samlingssted for fugler, og forskjellen på flo og fjære vil overraske de fleste.

Vadehavet

Det spesielle tidevannet

Nationalpark Vadehavet strekker seg fra Blåvandshuk og Ho Bugt i nord til den tyske grense i sør. Området omfatter også vadehavsyene Fanø, Rømø og Mandø. På de tre vadehavsøyene finner du uberørt natur og folketomme strender - helt perfekt om du er ute etter en opplevelse utenom det vanlige.

Tidevannet setter sitt karakteristiske preg på området, og på de høye dikene som beskytter mot stormflod finner du uendelige utsikter over Vadehavet og de flate myrene. Vadehavet er kjent for det kraftige tidevannet, som skifter hver 6 time. Her kan store havområder plutselig være helt tørrlagte, da vannstanden skifter med opp til 1,8 meter. De mange sanddynene i Vadehavet er populære tilholdssteder for ynglende seler, og området er også kjent for sitt fugleliv.

Black sun

Fugleliv

Vadehavet er et eldorado for fuglekikkere, da det er et av verdens viktigste yngle - og rastesteder for millioner av fugler. Spessielt i Tøndermarsken kan man om våren og høsten oppleve tusenvis av stær som tegner fantastiske mønstre på himmelen rett før de lander for natten - dette er det kjente naturfenomenet Sort Sol.

På Vadehavscenteret ved Vester Vedsted kan du lære mer om områdets natur og kultur, og det er også muligheter for å bli med en av senterets naturveiledere ut på tur.

Share this page

Interaktivt flyway kart

Utforsk når og hvor vadefuglene reiser og hviler i Nasjonalparken Vadehavet på det interaktive flyway kartet.

Historiesenter Dybbøl Bakke

Familieferie i Sønderjylland

I Sønderjylland er det tid og plass til alt, ta med familien på en historierik ferie fylt med flott natur, fart og moro - her venter enestående opplevelser for hele familien!