North Jutland

Nasjonalpark Thy

Mellom fyrene i Hanstholm og Agger Tange på Jyllands vestkyst finner du Danmarks største villmark og nasjonalpark - Thy. Parkens er 244 kvadratkilometer med vakker og særegen natur. Her slår bølgene fra Nordsjøen inn mot strendene og vinden sampler sandkort til høye sanddyner.

Thy ri

Preget av sanden

I nasjonalparken Thy kan du oppleve et naturområde som gjennom århundrene har vært preget av sandvandring med store og vindutsatte sandduner. Disse sanddynene er het unike, ikke bare i Danmark, men til og med i internasjonal sammengeng. Bortenfor dynene åpner det seg et landskap av lynkledde åser og mer enn 200 store og små sjøer, hvor du kan finne det reneste vannet i Danmark. Enda lengre inn begynner de store, nesten folketomme skogene.

Dyreliv

I nasjonalparken kan du også se dådyr, hjort og noen av Danmarks mest sjeldne hekkende fuglearter, blant annet Heilo og Sandpiper. I de små fiskebyene Norre Vorupør og Stenbjerg Landingsplads drar fiskerne fortsatt båtene opp på land etter en dag til sjøss.

Kulturelle attraksjoner

Langs hysten finnes flere betongbunkere, som er rester av Nordeuropas største festningsverk fra 2. verdenskrig. å Museumscenter Hanstholm blir du opplyst om hvordan festningen funkerte. Om du vil lære deg mer om livet som fisker i Nordsjøen kan du besøke Nordsø Akvariet i Nørre Vorupør. Lobjerg Fyr som ligger ensomt til ute i et sort lyng- og plantasjeområde er også verdt et besøk. Fyret ble bygt i 1883 og er 35 meter høyt.

Thy aktiv

Aktiviteter

For syklister og turgåere finnes det mange merkede stier i nasjonalparken, og for den som foretrekker mountainbike finnes det flere spesialruter. Det er også mulig å oppleve nasjonalarken fra hesteryggen gjennom å låne en islandshest. Fugleinteresserte har mye å gjøre, for eksempel ved Agger Tanger hvor mange hekkende fugler holder til. Fra fugletårnet i Tved Klitplantæ kan du desuten tidlig på våren bli vitne til klassisk trandans. Klitmøller er kjent for å ha et av europas beste surfevann og golfere kan forvente seg en herlig runde gjennom nasjonalparken på Nordvestjysk Golfbane.

Moro for hele familien

Det finnes mange muligheter for en dupp i havet og selv et barn kan surfe ved Klittmøller, som er perfekt for nybegynnere. Om vinden er for sterk og bølgene for store kan man i stedet bade i en av de rolige og klare innsjøene i Thy, blandt annet Nors Sø og Vandet Sø. Barn som har maur i beina kommer til å elske naturlekeplassene Tved Klitplantage og Vilsbøl Klitplantage med husker, sklier, klatrenett og taubaner - alt sammen i tre. Bord og benker er satt opp slik at familien kan slå seg ned og spise den medbragte piknikken eller grille pølser ved noen av bålplassene.

 

Share this page

Badehus Nordjylland

Vakre Nordjylland

En ferie i Nordjylland er preget av havet, som omgir regionen til alle kanter. Her kan du slappe av langs kysten, oppleve flott dansk natur eller besøke den lille "storbyen" Aalborg.