Christmas Toffee Apples - Credit: Niclas Jessen

Dansk julemat

Christmas dinner

Dansk julemiddag

Michelin Guidens Bib Gourmand-pris går til juryens toppvalg blant gode og (relativt) rimelige spisesteder

Bib Gourmand-restauranter i Danmark

I tillegg til en rekke Michelin-restauranter har Danmark over det siste tiåret tilegnet seg et stadig flere Bib Gourmand restauranter. Bib Gourmand er en pris som årlig tildeles restauranter som serverer mat av høy kvalitet, men til en billigere penge.

Danish pastries

Sannheten om dansk wienerbrød

Torvehallerne

Godbiter fra Wien

Spis alt du orker på Danmarks matfestivaler

Matfestivaler i Danmark

Danmark har utmerket seg internasjonalt som et hotspot for god mat, med prisvinnende kafeer og restauranter både i København og Aarhus. Interessen for Skandinavisk mat har gjort at tradisjonelle retter, som for eksempel det danske smørbrødet, har fått en ny storhetstid. Du finner det beste av nordisk mat på mange matfestivaler rundt om i Danmark, med spesielt fokus på økologi og lokale råvarer. 

Flæsk

Danmarks nasjonalrett: Stekt flæsk

Stekt flæsk - en dansk favoritt

Stekt flæsk med persillesaus er Danmarks offisielle nasjonalrett. Det er en veldig tradisjonell rett som har vunnet hjertene og underholdt smaksløkene til danskene i flere århundrer. Flesket var tradisjonelt stekt, som man ser av navnet, men i dag steker de fleste danskene retten i ovnen. Kjøttet som blir brukt er grisemage delt opp i tynne skiver og servert med poteter og presillesaus.

Gå ikke glipp av den danske klassikeren

De beste smørbrødene i København

Smørbrød er en ekte dansk klassiker som du ikke bør glemme når du besøker København. Et smørbrød er enkelt og greit en skive rugbrød med ulike kombinasjoner av pålegg, som finnes i hundrevis av varianter. Slå deg ned med en kald øl og velg dine favoritter fra menyen på noen av restaurantene nedenfor.

Danmarks 25 Michelin-restauranter

Danmarks Michelin-restauranter i 2017

Danmark slår alle rekorder og øker antaller Michelinstjerner fra 26 til 28, fordelt på 24 restauranter. København beholder sin posisjon som nordens gourmet-hovedstad, og Aarhus har nå 4 restauranter med hver sin stjerne. I tillegg fortsetter stjernene å spre seg utenfor de største byene, og du kan nå spise gorumetmat basert på lokale råvarer både på Bornholm og flere danske kroer rundt om i lander.

Danmarks kjøkkenhage

Fyn - Danmarks kjøkkenhage

Fyn blir ofte kalt Danmarks kjøkkenhage, og regionens lokale råvarer blir feiret med flere årlige festivaler. Fra mai til oktober er det derfor mange muligheter for å nyte "smaken av Fyn", unasett om du er ute etter grønnsaker, frukt, ost, øl eller sjokolade. Fyn er full av lokale produsenter og gårdsbutikker, som lokker med flere velsmakende spesialiteter. Her finner du også flere gourmetrestauranter med lokale råvarer i fokus.

Fyn på fem dager

Dag 1 - Nyborg og Svendborg

Vår guide (på dansk) viser deg vei til restaurantene hvor stjernekokkene utøver sin matkunst.

Her kan du møte Danmarks stjernekokker

Du har kanskje hørt om den danske kokken Rasmus Kofoed, verdens beste kokk i 2011, Redzepi, som styrer kjøkkenet på verdens beste restaurant, Noma i København, eller Claus Meyer. Men vet du hvor de kokkelerer? Vår guide (på dansk) viser deg vei til restaurantene hvor stjernekokkene utøver sin matkunst.

 - i følge "White Guide Denmark"

Danmarks beste restauranter - i følge "White Guide Denmark"

Matguiden "White Guide Denmark" har har i 2015 kåret følgende danske restauranter som årets beste innenfor 10 ulike kategorier. 

Et kulinarisk skatkammer

Østdanmark – et kulinarisk skatkammer

På Sjælland, Møn og Lolland-Falster finder du et stort antal herregårde, godser og slotte, åbne vidder og utallige kulinariske oplevelser. Mange af egnens godser og store gårde har fundet nye veje med særlig fokus på produktion af kvalitetsfødevarer, økologi og oplevelser for de besøgende. Flere tilbyder også overnatning. Området er et kulinarisk skatkammer, hvor du mange steder kan købe ind direkte hos producenten.

Gastronomiske oplevelser i Nordjylland

I Nordjylland lever vi af og med naturen, af jordens og havets rigdomme. Sådan har det været siden vore tidligste forfædre, og det giver en dyb respekt for råvarerne og kærlighed til de håndværk, der fremstiller sunde og velsmagende fødevarer.

Oplevelser med fokus på gastronomi og fødevareproduktion i Nordjylland:

Nordvestjylland bliver ikke uden grund kaldt Nordeuropas spisekammer, for her er udvalget og kvaliteten af råvarer uovertruffen.

Limfjordslandet – Nordeuropas spisekammer

Nordvestjylland bliver ikke uden grund kaldt Nordeuropas spisekammer, for her er udvalget og kvaliteten af råvarer uovertruffen. Egnens produkter er efterspurgt af gourmetrestauranter fra nær og fjern, men som privatperson kan du også købe lækkerierne i lokale specielforretninger og gårdbutikker. Her er fisk og skaldyr i verdensklasse, smagfulde kødprodukter fra frilandsgrise, bison, hjorte, lam og fjerkræ, rapsolier, lokalproduceret øl og endog vin af egen høst.

I Jyllands sydvestlige hjørne smelter himmel, hav og kyst sammen til et enestående natursceneri

Sydvestjylland – med naturen til bords

I Jyllands sydvestlige hjørne smelter himmel, hav og kyst sammen til et enestående natursceneri. Dette smukke, flade og åbne landskab, med brede sandstrande, klitlandskaber, tidevandsvader, marsk, heder og skov har en skønhed, der giver ro i sjælen. Her møder du kompromisløse og passionerede fødevarehåndværkere for hvem kvalitet, økologi, dyrevelfærd og et liv i harmoni med naturen er altafgørende – og det kan smages i råvarerne.

I TV-programmet beøger den svenske stjernekok Tareq Taylor fire forskellige områder i Danmark

Nordic Cookery

TV-programmet "Nordic Cookery", produceret af BBC, sætter i fire programmer fokus på Danmark, danskerne og ikke mindst danske råvarer.

Danish Brewery

Tag på ølrejse i Danmark

Her er et udpluk af de mange danske mikrobryggerier:

Mikkeller Bar

Dansk julemad

Oppskrifter på klassisk dansk julemat

Christmas food

Flæskesteg med rødkål

Michelin-restauranter i Danmark

Danmarks Michelinrestauranter 2019

Danmark slår alle rekorder og øker antallet Michelinstjerner fra 30 til 33, fordelt på 27 restauranter. Årets nykommer er Alouette i København, og Noma, som gjenåpnet i 2017, er tilbake på listen. Ellers beholder resten av Michelin-restaurantene sine stjernener fra i fjor.