Flæsk

Danmarks nasjonalrett: Stekt flæsk

For første gang i 2014 stemte danskene frem sin nasjonalrett. Mer enn 60 000 mennesker var med på avstemmingen og det var kanskje ingen overaskelse at den klassiske danske retten "stekt flæsk med persillesaus" vant. Nedenfor finner du oppskriften på knasende sprøtt flæsk og en oversikt over hvor du kan smake retten om du er i Danmark.

Stekt flæsk - en dansk favoritt

Stekt flæsk med persillesaus er Danmarks offisielle nasjonalrett. Det er en veldig tradisjonell rett som har vunnet hjertene og underholdt smaksløkene til danskene i flere århundrer. Flesket var tradisjonelt stekt, som man ser av navnet, men i dag steker de fleste danskene retten i ovnen. Kjøttet som blir brukt er grisemage delt opp i tynne skiver og servert med poteter og presillesaus.

Hvor kan du smake danskenes nasjonalrett?

Du kan smake på danskenes nasjonalrett i mange restauranter rundt om i Danmark. Retten er blant de billigere å prøve i Danmark og til og med all-you-can-eat flæsk med persillesaus er å få tak i til rimelige priser.

Danskenes oppskrift

Til høyre finner du en enkel oppskrift for stekt flæsk med persillesaus. Danmarks nasjonalrett passer perfekt på en kald vinternatt, og burde så absolutt prøves ut. Pass bare på at du forbereder nok skiver med knasende flæsk, da det er vanskelig å stoppe å spise når man først har startet.

 

Share this page

Dansk oppskrift: prøv stekt flæsk hjemme!

4 porsjoner

Ingredienser

1 kg poteter
½ ts salt
16 lett saltede grisemage biter (salt ca. en time før steking)

Persillesaus

25 g smør
2 ½ ss mel
3 dl lettmelk
1-2 dl vann fra de kokte potetene
2 dl godt hakket persille

Slik gjør du

Kok opp potetene i lettsaltet vann, og la de koke på lav varme til de er klare. Tørk kjøttet forsiktig og plasser det på bakepapir midt i ovnen (180 grader). Snu ved jevne mellomrom. Når grisen ser sprø og god ut fjernes den fra ovnen og settes til avkjøling i noen minutter.

Slik lager du persillesausen

Smelt smøret i en stekepanne. Bland inn mel og visp til det er en jevn blanding. Tilfør melken ½ dl om gang. Rør ordentlig til du har en jevn røre. Når all melken er tilsatt heller du over litt av vannet fra potetene til du har den konsistensen du ønsker. Salt til ønsket smak før du tilfører persillen. La sausen småkoke i 1-2 minutter før den serveres.